Vianočková bábovka alebo Bábovková vianočka

Ak sa snažíte nájsť recept na vianočkovú bábovku alebo bábovkovú vianočku, tu je jednoduchý návod, ktorý môžete vyskúšať:

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 4 kusy vajec
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 dl mlieka
  • 50 g mletých orechov
  • 50 g mletých mandlí
  • strúhanka na vysypanie formy

 

Vianočková bábovka aj Bábovková vianočka

Návod:

  1. V miske zmiešajte múku, práškový cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva.
  2. Pridajte maslo nakrájané na malé kocky a pomocou mixéra zmiešajte zmes do hladkej konzistencie.
  3. Postupne vkladajte vajcia a mlieko, a pokračujte v miešaní, kým sa nevytvorí hladké cesto.
  4. Na záver pridajte mleté orechy a mandle a dôkladne premiešajte.
  5. Výslednú zmes nalejte do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy.
  6. Predohriatu rúru na 180 °C vložte bábovku a pečte ju približne 40 – 50 minút, alebo kým nebude zlatistá a dôkladne prepečená.
  7. Pred podávaním nechajte bábovku vychladnúť.

Pripravená vianočková bábovka alebo bábovková vianočka bude skvelým lákadlom na váš vianočný stôl. Prajeme dobrú chuť!

 

Vianočková bábovka alebo Bábovková vianočka - 2

2) Vianočková bábovka alebo Bábovková vianočka

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 100 g masla (rozpučeného)
  • 100 g cukru
  • 3 vajcia
  • 25 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 200 g rozinek (predtým namočených v rumu alebo ovocnej šťave)
  • 100 g nasekaných orechov (vlašských alebo lieskových)
  • Štipka muškátového orieška (voliteľné)
  • Práškový cukor na posypanie

Návod:

  1. Príprava kvásku:

    Ako uvariť klobásu?

    Ako uvariť klobásu?

    Čítať viac »

    • Ak používate čerstvé droždie, rozmrvíte ho do teplého mlieka (nie horúceho!). Pridajte lyžicu cukru a lyžicu múky. Nechajte vykysnúť približne 10–15 minút.
    • Ak používate sušené droždie, tento krok môžete preskočiť a zmiešať suché droždie priamo s múkou.
  2. Miesenie cesta:

    • Do veľkej misy preosejte hladkú múku, pridajte vykysnuté droždie (alebo sušené droždie), cukor, soľ, vajcia, rozpučené maslo a vanilkový extrakt.
    • Vypracujte hladké cesto. Ak je zmes príliš hustá, postupne pridávajte mlieko, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Cesto by malo byť mäkké a pružné, ale nie lepivé.
  3. Pridanie ingrediencií:

    • Do hotového cesta vložte rozinky a nasekané orechy. Dôkladne zamiešajte,aby sa rovnomerne rozdistribuovali.
  4. Kysnutie cesta:

    • Cesto zakryte utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste fermentovať približne 1-1,5 hodiny, alebo kým sa nezvýši jeho objem.
  5. Forma:

    • Predohrejte rúru na 175 °C.
    • Pripravte formu na bábovku (môžete ju jemne potrieť maslom a posypať múkou, aby sa bábovka ľahšie vyklapala).
  6. Pečenie:

    • Po vykysnutí cesto ešte raz prehnite a vložte do pripravenej formy. Nechajte ho ešte 20–30 minút kysnúť vo forme.
    • Pečte v predhriatej rúre približne 40-50 minút, alebo do momentu, kedy má povrch zlatohnedú farbu a po jemnom zatlačení sa cesto vracia späť.
  7. Chladenie a servírovanie:

    • Po upečení nechajte bábovku vychladnúť vo forme asi 10 minút, následne ju opatrne vyklopte na kuchynskú mriežku.
    • Pred servírovaním posypte práškovým cukrom.

Tip:

Túto vianočkovú bábovku môžete servírovať samotnú alebo s porciou masla. Je výborná aj na raňajky alebo ako dezert počas Vianočného obdobia. Prajeme vám šťastné a veselé Vianoce!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

9 Komentárov

  1. Srdiečko99 píše:

    Tento recept na vianočkovú bábovku je úžasný! Už sa teším, ako ho vyskúšam. Musí byť skvelý na Vianoce a určite poteší celú rodinu. Ďakujem za zdieľanie, určite pridám aj orechy a mandle!

  2. Kocúrko123 píše:

    Wow, to vyzerá naozaj chutne! Bábovka bude skvelým dezertom na našom vianočnom stole. S pridaním mletých orechov to bude ešte lepšie! Ďakujem za tento jednoduchý recept, určite ho vyskúšam!

  3. JasnéSlnečko píše:

    Tento recept je skvelý! Vianočková bábovka vyzerá tak lákavo a vôňa sa roznesie po celom dome. Teším sa, že si ju pripravím s rodinou. Určite pridám aj rozinky pre extra chuť!

  4. Radosť99 píše:

    Perfektný recept na bábovku! Už mám všetko nakúpené a chystám sa piecť. Vianoce bez tejto dobroty si ani neviem predstaviť. Ďakujem za inšpiráciu, určite to bude hit na našej oslave!

  5. Chrobáčik88 píše:

    Tento recept vyzerá úžasne! Určite sa do toho pustím. Mám rád bábovky a táto vianočková by mohla byť jednou z najlepších! Teším sa na vôňu pečenia vo svojej kuchyni.

  6. FruFru77 píše:

    Tak to vyzerá fantasticky! Neviem sa dočkať, kedy si túto bábovku upečiem. Bude skvelým doplnkom k vianočnému stolu. Ďakujem za podelenie sa o tento jednoduchý recept!

  7. ZelenéJablko píše:

    Konečne som našla recept na bábovku, po ktorej som túžila! Veľmi ma teší jeho jednoduchosť a zároveň bohatstvo chutí s orechmi a mandľami. Tento rok budem piecť aj pre susedov!

  8. _Ozdoba_2023 píše:

    „Vianočková bábovka“? To znie perfektné! Rada experimentujem s novými receptami a tento je presne to, čo hľadám pre naše rodinné stretnutie. Určite ho skúsim urobiť čoskoro.

  9. #VeseláMamka# píše:

    „Recept je super!“ Pripravím si túto bábovku s deťmi ako zábavný projekt pred Vianocami. Som si istá, že nám všetkým bude chutiť a spravíme si krásne spomienky spolu.