Ako uskladniť paradajky?

Uskladnenie paradajok môže byť celkom jednoduché. Tu je niekoľko tipov:

  1. Sklenené nádoby s paradajkami v konzerve: Opláchnite a osušte paradajky. V hrnci uvarte vodu a nechajte sklenené nádoby (s vhodnými uzávermi) vriec približne 10 minút. Vložte paradajky do sklenených nádob, zaliate horúcou vodou. Pridajte niekoľko kusov citrónovej šťavy alebo octu, aby ste zabezpečili správnu kyslosť. Zakryte nádoby a sterilizujte ich vo vodnom kúpeli (v hrnci s vodou) po dobu 35-45 minút.
  2. Mraznička: Paradajky môžete aj zamraziť. Očistite paradajky a nakrájajte ich na plátky alebo rozdrvte ich na pyré. Umiestnite ich do vhodných plastových vreciek alebo kontajnerov, dajte im dostatok priestoru a odstráňte vzduch. Paradajky sa dajú zamraziť na dobu až 12 mesiacov. Nezabudnite však, že po rozmrazení by zmäknuté paradajky nemali byť použité na surové konzumácie, ale skôr na varenie.
  3. Sušenie paradajok: Očistite paradajky a nakrájajte ich na polovice alebo plátky. Nechajte ich sušiť na slnku, na sušiarni alebo v rúre pri nízkej teplote (približne 90 °C) až do úplneho vysušenia. Výsledkom by mali byť paradajky, ktoré sú suché a kožovité. Skladujte ich v nepriepustnom obale v chladnej a suchu.

 

Ako uskladniť paradajky?

Uskladnenie paradajok je dôležité pre zachovanie ich chuti, textúry a výživových hodnôt. Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, môžete sa riadiť nasledujúcimi tipmi:

  1. Výber paradajok: Najprv si vyberte zrelé a zdravé paradajky, bez známok poškodenia alebo plesne. Paradajky, ktoré sú ešte trochu nezrelé, môžu dozrieť aj po zbere, takže ich môžete uskladniť v izbovej teplote.

  2. Uskladnenie pri izbovej teplote: Zrelé paradajky je najlepšie skladovať pri izbovej teplote, mimo priameho slnečného svetla. Ideálna teplota sa pohybuje okolo 20-22°C. Umiestnite ich do košíka alebo na poličku v kuchyni. V tejto teplote si zachovajú svoju chuť a textúru.

  3. Skladovanie v chladničke: Hoci chladnička zvyčajne nie je ideálnym miestom pre paradajky, ak sú už veľmi zrelé a plánujete ich spotrebovať až neskôr, môžete ich uložiť do chladničky. Uvedomte si však, že nízka teplota môže zmeniť textúru a chuť. Pred konzumáciou je dobré nechať ich chvíľu pri izbovej teplote, aby sa vrátili do svojej pôvodnej chuti.

  4. Uskladnenie nakrájaných paradajok: Ak máte nakrájané paradajky, uložte ich do hermeticky uzavretej nádoby a umiestnite do chladničky. Snažte sa ich skonzumovať najneskôr do 2-3 dní.

  5. Konzervovanie: Ak máte nadbytok paradajok, zvážte konzervovanie. Môžete ich sterilizovať v pohároch alebo pripraviť omáčku, ktorá sa môže uskladniť v chladničke alebo mrazničke. Týmto spôsobom si zachováte ich chuť a výživové hodnoty na dlhší čas.

  6. Mrazenie: Paradajky môžete tiež mraziť, aby ste ich uchovali na dlhšie. Umyte ich, nakrájajte a vložte do mraziacich vreciek alebo nádob. Po rozmrazení sú skvelé na varenie, aj keď ich textúra sa môže zmeniť.

Sledovaním týchto tipov môžete zabezpečiť, aby vaše paradajky zostali čerstvé a chutné po dlhšiu dobu. Užite si ich vo vašich obľúbených pokrmoch!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Mačka123 píše:

    Ďakujem za užitočné tipy! Uskladnenie paradajok môže byť naozaj jednoduché, ak viete, čo robiť. Ja osobne mám rád sušené paradajky, sú skvelé do šalátov a jedál. Teším sa, že sa môžem naučiť ešte viac!

  2. Slniečko píše:

    Super článok! Nikdy by ma nenapadlo mraziť paradajky. Teraz viem, že ich môžem mať aj počas zimy. Určite vyskúšam aj sterilizáciu. Ďakujem za tipy a inšpiráciu!

  3. ZelenáJablko píše:

    Veľmi pekne napísané! Uskladnenie paradajok je dôležité pre udržanie ich chuti. Sám som skúšal mrazenie a bolo to skvelé! Určite si to zopakujem aj tento rok. Držím palce všetkým, ktorí varia!

  4. Kocúrko píše:

    Mám rád paradajky a vaša rada na ich skladovanie je úžasná! Nevedel som, že ich môžem nechať dozrievať pri izbovej teplote. Zajtra vyskúšam sušenie na slnku. Ďakujem za inspiráciu!

  5. Bublina99 píše:

    Skvelý článok plný užitočných informácií! Nikdy som si nemyslel, že uskladnenie paradajok môže byť také jednoduché a efektívne. Snažím sa o zdravú stravu a tieto rady mi veľmi pomôžu.

  6. Tinkerbell_87 píše:

    Wow, aké zaujímavé tipy! Mraznička je super nápad pre prebytok paradajok. Určite to vyskúšam! Aj ja mám rada sušené paradajky – sú fantastické do omáčok!

  7. _Jasmin_ píše:

    ‘Ďakujem za zdieľanie týchto praktických rád! Paradajky sú jednou z mojich obľúbených zelenín a teraz ich môžem uskladniť lepšie ako predtým. Teším sa na letné recepty s nimi!’

  8. _Panda_22 píše:

    ‘Super článok o uskladnení paradajok! Rada varím s čerstvými ingredienciami a vaše tipy mi pomôžu uchovať chuť po celý rok. Už sa neviem dočkať letných pokrmov!’

  9. _Lollipop_kid píše:

    ‘Skvelé rady ohľadom uskladnenia paradajok! Vždy som mala problém s týmto ovocím, ale teraz viem presne čo robiť. Ďakujem za cenné informácie!’

  10. _Kvetina_77 píše:

    ‘Ďakujem za tieto cenné rady o skladovaní paradajok! Už sa teším na jarnú úrodu a určite skúsim vaše návrhy na konzervovanie.’

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *