Ak chcete zavárať paradajky, nasledujte tieto jednoduché kroky:
- Pripravte si paradajky: Zvoľte si zrelé a kvalitné paradajky. Opláchnite ich vodou a odstráňte kôry a stonky.
- Sterilizujte poháre: Poháre a viečka, ktoré budete používať na zaváranie, opláchnite teplou vodou a sterilizujte ich vriacou vodou alebo pomocou sterilizátora pohárov.
- Pripravte náplň: Paradajky môžete zavárať v rôznych formách, najčastejšie sú paradajkový pretlak, paradajková omáčka alebo celé paradajky. Vyberte si spôsob, ktorý vám najviac vyhovuje. Ak si paradajky nakrájate, môžete ich pred zaváraním ošúpať.
- Uvaríme paradajky: V hrnci zohrejte paradajky na stredne silnom ohni. Pridajte k nim prípadne ďalšie zložky, ako je soľ, korenie, cukor alebo bylinky podľa chuti. Varíme, kým paradajky nezhnijú a nedosiahneme požadovanú konzistenciu.
- Naplňte poháre: Sterilizované poháre naplňte varnými paradajkami a zatvorte viečkami. Uistite sa, že viečka sú dobre uzavreté.
- Sterilizácia pohárov: Naplnené poháre dajte do veľkého hrnca s vriacou vodou. Uistite sa, že sú poháre úplne ponořené. Poháre sterilizujte po dobu približne 15 – 20 minút.
- Uchovávanie a skladovanie: Po sterilizácii umiestnite poháre na chladné a tmavé miesto, napríklad do pivnice alebo špajze. Uchovávajte ich v suchu a chráňte pred priamym slnečným svetlom.
Ako zavárať paradajky?
Zaváranie paradajok je skvelý spôsob, ako si uchovať túto chutnú zeleninu na zimné mesiace. Postup je relatívne jednoduchý a výsledek stojí za to. Tu je návod, ako na to.
Potrebné ingrediencie a pomôcky:
- Zrelé paradajky (najlepšie sú odrody s nízkym obsahom vody, ako sú poľné alebo kríčkové)
- Soľ (nepridáva sa do všetkých receptov, ale je dobré mať ju poruke)
- Cukor (prípadne, na vyváženie kyslosti)
- Balíčky na zaváranie (napr. zaváracie poháre a viečka)
- Rýchlovarná kanvica alebo hrniec na varenie vody
- Kliešte na vyberanie pohárov
- Plná miska s vodou a ľadom (na rýchle ochladenie)
Postup:
-
Príprava paradajok: Paradajky dôkladne umyjeme a odstránime stopky. Môžeme ich na niekoľkých miestach v dolnej časti narezať na kríž, čo uľahčí ich olúpanie.
-
Blanšírovanie: Pripravíme si hrniec s vriacou vodou a misu s ľadovou vodou. Paradajky na 30 sekúnd vložíme do vriacej vody, potom ich okamžite vyberieme a ponoríme do ľadovej vody. Tento proces nám pomôže ľahko odstrániť šupku.
-
Olúpanie a krájanie: Olúpané paradajky nakrájame na požadovanú veľkosť (na polovice, štvrtiny alebo kocky) a zbavíme semien, ak chceme.
-
Príprava pohárov: Umývame a sterilizujeme zaváracie poháre a viečka. Môžeme ich sterilizovať vrúcou vodou alebo ich dať do trúby na 10-15 minút pri 100 °C.
-
Plnenie pohárov: Naplňte preparačné poháre nakrájanými paradajkami, pričom nechajte asi 1 cm voľného miesta od okraja. Môžeme pridať štipku soli a, ak chceme, aj trocha cukru pre vyvažovanie chuti.
-
Zaváranie: Poháre uzavrieme viečkami a položíme ich do sterilizátora alebo veľkého hrnca s vodou. Ak používame vodu, uistime sa, že sú poháre zakryté vodou aspoň 2 cm nad viečkom. Varíme asi 40-50 minút (podľa veľkosti pohárov).
-
Chladenie a uskladnenie: Po uplynutí času opatrne vyberieme poháre z vody a necháme ich ochladnúť na utierke alebo drevenej doske. Po vychladnutí skontrolujeme, či sú viečka správne zatvorené. Ak je viečko prehnuté, je možné, že zaváranie neprebehlo úspešne.
-
Skladovanie: Uložte poháre na chladnom a suchom mieste. Vhodná teplota pre uskladnenie je okolo 10-15 °C.
Takto pripravené zavárané paradajky sú skvelým základom do mnohých jedál a omáčok, a ich chuť vás určite vráti späť do teplých letných dní. Prajeme vám veľa šťastia pri zaváraní!
Tento návod na zaváranie paradajok je skvelý! Nikdy som to predtým neskúšala, ale teraz sa na to veľmi teším. Paradajky budú chutné aj v zime. Určite vyskúšam aj blanšírovanie, to sa mi páči!
Veľmi užitočné informácie! Zaváranie paradajok ma láka, pretože ich mám rada. Konečne sa dozviem, ako si ich uchovať na zimu. Ďakujem za jasný návod a tipy. Teším sa na výsledok!
Wow, aké jednoduché kroky! Vždy som si myslela, že zaváranie je komplikované. Teraz viem, že to zvládnem aj ja. Paradajky sú mojou obľúbenou zeleninou a určite si ich chcem uchovať aj na zimu!
Super návod! Paradajky sú skvelé a zaváranie je perfektný spôsob, ako ich uchovať. Páči sa mi postup s blanšírovaním – znie to veľmi šikovne. Určite skúsim hneď tento víkend!
Tento článok je úžasný! Zaváranie paradajok je presne to, čo potrebujem pre zimné mesiace. Rada experimentujem s receptami a tento je veľmi podrobný. Teším sa na svoje prvé zaváranie!
Ďakujem za fantastický návod! Dúfam, že moje paradajky budú tak chutné ako vaše! Znie to ako perfektný projekt pre víkend s rodinou. S vaším návodom nemôžem zlyhať!
‘Zaváranie paradajok? To musím vyskúšať!’ Povedala som si po prečítaní vášho článku. Postup vyzerá jednoducho a ja milujem čerstvé paradajky v zime! Ďakujem za rady.
‘Toto je presne ten tip, ktorý som potrebovala!’ Mám doma veľa paradajok a nevedela som čo s nimi robiť. Tento návod ma inšpiroval a už sa teším na chutné zavárané dobroty.
‘Zaváranie paradajok znie skvele!’ Už dlho hľadám spôsob, ako si zachovať túto pochúťku do zimy. Váš článok mi dal mnoho užitočných rád a už sa nemôžem dočkať výsledku.
‘Perfektný návod na zaváranie!’ Naozaj mám rád paradajky a chcem si ich uchovať po celý rok! Krok za krokom mi pomôže urobiť všetko správne. Ďakujem vám za tento príspevok!