Ako zavárať paradajky?

Ak chcete zavárať paradajky, nasledujte tieto jednoduché kroky:

  1. Pripravte si paradajky: Zvoľte si zrelé a kvalitné paradajky. Opláchnite ich vodou a odstráňte kôry a stonky.
  2. Sterilizujte poháre: Poháre a viečka, ktoré budete používať na zaváranie, opláchnite teplou vodou a sterilizujte ich vriacou vodou alebo pomocou sterilizátora pohárov.
  3. Pripravte náplň: Paradajky môžete zavárať v rôznych formách, najčastejšie sú paradajkový pretlak, paradajková omáčka alebo celé paradajky. Vyberte si spôsob, ktorý vám najviac vyhovuje. Ak si paradajky nakrájate, môžete ich pred zaváraním ošúpať.
  4. Uvaríme paradajky: V hrnci zohrejte paradajky na stredne silnom ohni. Pridajte k nim prípadne ďalšie zložky, ako je soľ, korenie, cukor alebo bylinky podľa chuti. Varíme, kým paradajky nezhnijú a nedosiahneme požadovanú konzistenciu.
  5. Naplňte poháre: Sterilizované poháre naplňte varnými paradajkami a zatvorte viečkami. Uistite sa, že viečka sú dobre uzavreté.
  6. Sterilizácia pohárov: Naplnené poháre dajte do veľkého hrnca s vriacou vodou. Uistite sa, že sú poháre úplne ponořené. Poháre sterilizujte po dobu približne 15 – 20 minút.
  7. Uchovávanie a skladovanie: Po sterilizácii umiestnite poháre na chladné a tmavé miesto, napríklad do pivnice alebo špajze. Uchovávajte ich v suchu a chráňte pred priamym slnečným svetlom.

 

Ako zavárať paradajky?

Zaváranie paradajok je skvelý spôsob, ako si uchovať túto chutnú zeleninu na zimné mesiace. Postup je relatívne jednoduchý a výsledek stojí za to. Tu je návod, ako na to.

Potrebné ingrediencie a pomôcky:

  • Zrelé paradajky (najlepšie sú odrody s nízkym obsahom vody, ako sú poľné alebo kríčkové)
  • Soľ (nepridáva sa do všetkých receptov, ale je dobré mať ju poruke)
  • Cukor (prípadne, na vyváženie kyslosti)
  • Balíčky na zaváranie (napr. zaváracie poháre a viečka)
  • Rýchlovarná kanvica alebo hrniec na varenie vody
  • Kliešte na vyberanie pohárov
  • Plná miska s vodou a ľadom (na rýchle ochladenie)

Postup:

  1. Príprava paradajok: Paradajky dôkladne umyjeme a odstránime stopky. Môžeme ich na niekoľkých miestach v dolnej časti narezať na kríž, čo uľahčí ich olúpanie.

  2. Blanšírovanie: Pripravíme si hrniec s vriacou vodou a misu s ľadovou vodou. Paradajky na 30 sekúnd vložíme do vriacej vody, potom ich okamžite vyberieme a ponoríme do ľadovej vody. Tento proces nám pomôže ľahko odstrániť šupku.

  3. Olúpanie a krájanie: Olúpané paradajky nakrájame na požadovanú veľkosť (na polovice, štvrtiny alebo kocky) a zbavíme semien, ak chceme.

  4. Príprava pohárov: Umývame a sterilizujeme zaváracie poháre a viečka. Môžeme ich sterilizovať vrúcou vodou alebo ich dať do trúby na 10-15 minút pri 100 °C.

  5. Plnenie pohárov: Naplňte preparačné poháre nakrájanými paradajkami, pričom nechajte asi 1 cm voľného miesta od okraja. Môžeme pridať štipku soli a, ak chceme, aj trocha cukru pre vyvažovanie chuti.

  6. Zaváranie: Poháre uzavrieme viečkami a položíme ich do sterilizátora alebo veľkého hrnca s vodou. Ak používame vodu, uistime sa, že sú poháre zakryté vodou aspoň 2 cm nad viečkom. Varíme asi 40-50 minút (podľa veľkosti pohárov).

  7. Chladenie a uskladnenie: Po uplynutí času opatrne vyberieme poháre z vody a necháme ich ochladnúť na utierke alebo drevenej doske. Po vychladnutí skontrolujeme, či sú viečka správne zatvorené. Ak je viečko prehnuté, je možné, že zaváranie neprebehlo úspešne.

  8. Skladovanie: Uložte poháre na chladnom a suchom mieste. Vhodná teplota pre uskladnenie je okolo 10-15 °C.

Takto pripravené zavárané paradajky sú skvelým základom do mnohých jedál a omáčok, a ich chuť vás určite vráti späť do teplých letných dní. Prajeme vám veľa šťastia pri zaváraní!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Kvetinka123 píše:

    Tento návod na zaváranie paradajok je skvelý! Nikdy som to predtým neskúšala, ale teraz sa na to veľmi teším. Paradajky budú chutné aj v zime. Určite vyskúšam aj blanšírovanie, to sa mi páči!

  2. SlnečnáSofia píše:

    Veľmi užitočné informácie! Zaváranie paradajok ma láka, pretože ich mám rada. Konečne sa dozviem, ako si ich uchovať na zimu. Ďakujem za jasný návod a tipy. Teším sa na výsledok!

  3. Mačiatko88 píše:

    Wow, aké jednoduché kroky! Vždy som si myslela, že zaváranie je komplikované. Teraz viem, že to zvládnem aj ja. Paradajky sú mojou obľúbenou zeleninou a určite si ich chcem uchovať aj na zimu!

  4. JankoHráč píše:

    Super návod! Paradajky sú skvelé a zaváranie je perfektný spôsob, ako ich uchovať. Páči sa mi postup s blanšírovaním – znie to veľmi šikovne. Určite skúsim hneď tento víkend!

  5. ZelenáLíška píše:

    Tento článok je úžasný! Zaváranie paradajok je presne to, čo potrebujem pre zimné mesiace. Rada experimentujem s receptami a tento je veľmi podrobný. Teším sa na svoje prvé zaváranie!

  6. BublinkovýNinja píše:

    Ďakujem za fantastický návod! Dúfam, že moje paradajky budú tak chutné ako vaše! Znie to ako perfektný projekt pre víkend s rodinou. S vaším návodom nemôžem zlyhať!

  7. RadosťZDomova píše:

    ‘Zaváranie paradajok? To musím vyskúšať!’ Povedala som si po prečítaní vášho článku. Postup vyzerá jednoducho a ja milujem čerstvé paradajky v zime! Ďakujem za rady.

  8. _VeseláDanka_ píše:

    ‘Toto je presne ten tip, ktorý som potrebovala!’ Mám doma veľa paradajok a nevedela som čo s nimi robiť. Tento návod ma inšpiroval a už sa teším na chutné zavárané dobroty.

  9. _PiknikováKati_ píše:

    ‘Zaváranie paradajok znie skvele!’ Už dlho hľadám spôsob, ako si zachovať túto pochúťku do zimy. Váš článok mi dal mnoho užitočných rád a už sa nemôžem dočkať výsledku.

  10. _ŠťastnýMiloš_ píše:

    ‘Perfektný návod na zaváranie!’ Naozaj mám rád paradajky a chcem si ich uchovať po celý rok! Krok za krokom mi pomôže urobiť všetko správne. Ďakujem vám za tento príspevok!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *