Tento recept je na jednoduché Boloňské špagety, ktoré si môžete s ľahkosťou pripraviť vo vlastnej kuchyni.
Potrebné suroviny:
- 400 g špagiet
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 stredne veľká cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 mrkva (nastrúhaná)
- 1 stonkový zeler (nasekaný)
- 400 g paradajkového pretlaku alebo lúpaných paradajok
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička cukru (voliteľné)
- Olivový olej
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- Parmezán na posypanie (voliteľné)
- Čerstvá bazalka na dekoráciu (voliteľné)
Jednoduché bolónske špagety
Príprava:
- Na sporáku zohrejte hrniec s osolenou vodou a varte špagety podľa pokynov na obale, kým nezískajú textúru „al dente“. Potom ich sceďte.
- Na väčšej panvici zahrejte trošku olivového oleja a pridajte cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler. Smažte ich na strednom ohni približne 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte mleté hovädzie mäso a smažte ho do zlatista, pričom neustále miešajte, aby sa nevytvárali hrčky.
- Pridajte paradajkový pretlak alebo lúpané paradajky, oregano, bazalku a podľa potreby cukor. Dobre premiešajte a nechajte variť na strednom ohni približne 15-20 minút.
- Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody alebo vývaru. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Keď je omáčka dokončená, zmiešajte ju so špagetami.
- Podávajte posypané čerstvo nastrúhaným parmezánom a ozdobte čerstvou bazalkou.
Príjemnú chuť!
2) Jednoduché bolónske špagety
Bolónske špagety sú jedným z najznámejších jedál talianskej kuchyne, ktoré si získali popularitu po celom svete. Ich príprava je nenáročná a výsledok určite poteší každého člena rodiny. S týmto receptom vytvoríte chutný a výživný pokrm, ktorý sa dá rýchlo pripraviť a je skvelou voľbou na obed alebo večeru.
Suroviny
Na prípravu jednoduchých bolónskych špagiet budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 400 g špagiet
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka paradajkového pretlaku (400 g)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušenej bazalky
- soľ a čierne korenie podľa preferencie
- parmezán na posypanie
Postup prípravy
1. Na začiatku uvarte špagety podľa pokynov na obale. V hrnci s osolenou vodou varte približne 8-10 minút, kým nie sú al dente.
2. Kým sa špagety varia, pripravte omáčku. Na panvici zahrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte, kým cibuľa nezmäkne.
3. Potom pridajte nasekaný cesnak a mleté mäso. Smažte, kým mäso nie je dôkladne prepečené a nezmení farbu.
4. Do panvice pridajte paradajkový pretlak, bazalku, soľ a korenie. Znížte teplo a nechajte omáčku variť asi 15 minút, aby sa chute spojili.
5. Uvarené špagety sceďte a zmiešajte s omáčkou. Podávajte horúce, posypané strúhaným parmezánom.
Jednoduché bolónske špagety sú pripravené a môžete si vychutnať chuť Talianska priamo vo vašej domácnosti. Dobrú chuť!