Nie je nič príjemnejšie než lahodný nedeľný obed s celou rodinou. Dnes si spolu s mojím receptom pripravíme kuracie rezne. U nás sú na obed stále vítané, pretože na nedeľnom stole niet lepšieho pokrmu ako kvalitný kurací vývar a chrumkavé vyprážané kuracie rezne.
K príprave budeme potrebovať:
- kuracie rezne (rezeň)
- olej na vyprážanie
- zemiaky
- zelenina – príloha
- citrón
- čierne korenie
- soľ
- 3 vajíčka
- hladká múka
- strúhanka
Kuracie rezne
Predtým ako začnem variť, dôkladne umyjem kuracie rezne pod tečúcou vodou v dreze. Nechám mäso odkvapkať alebo ho osuším utierkou. Ostrým nožom nakrájam kuracie rezne na tenšie plátky. Následne ich na doske poklepem tupou stranou noža. Nie je potrebné použiť kladivko, vystačíte si aj s tupou stranou noža. Postup závisí len na vás.
Keď už mám mäso poklepané, prenesiem ho na tanier a z oboch strán ho osolím a okorením. Do misiek vedľa si nachystám hladkú múku, strúhanku a vajíčka, ktoré rozšľahám vidlicou, aby sa bielka a žĺtky spojili. Kuracie rezne najprv obaľujem v hladkej múke, potom ich namočím do vajíčok a na konci obalím v strúhanke.
Týmto spôsobom obalujem kuracie rezne. Postupne pripravím všetky rezne. Na panvici si rozpálime olej na vyprážanie a smažíme rezne z oboch strán dozlatista.
Medzitým, kým sa rezne vyprážajú, si očistím, nakrájam a osolím zemiaky, ktoré varím ako prílohu. Môžete začať variť zemiaky ešte predtým, ako sa pustíte do prípravy rezňov.
K rezňom si pripravím aj čerstvý šalát z paradajok, šalátových uhorkách, cibuli, soľou, štipkou cukru, čiernym korením a octom.
Pri servírovaní na tanier uložím dve kúsky rezňov, ktoré pokvapkám citrónom, pridám k nim zemiaky a šalát do misky.
Prajem dobrú chuť, priatelia.
Kuracie rezne so syrom a šunkou
Ďalší recept, ktorý vám predstavím, sú chrumkavé rezne so syrom a šunkou. U nás na stole zmiznú hneď, ako sa objavia, len sa po nich zapráši.
K receptu potrebujeme prakticky to isté ako pri predchádzajúcom:
- niekoľko kuracích rezňov
- slnečnicový olej
- zemiaky
- šunka
- syr
- čierne korenie
- soľ
- hladká múka
- vajíčka
- strúhanka
Rovnako ako predtým, najprv umyjem mäso, ktoré následne nakrájam na rovnomerné kusy. Potom začnem poklepávať kuracie mäso tupou stranou kladiva na mäso.
Tento krok je dôležitý, aby bolo mäso mäkšie, keďže ho budeme spájať s druhým kúskom. Preto nie je vhodné poklepávať ho druhej stranou noža. Mäso poklepeme tak, aby dosiahlo rovnomernú, tenkú hrúbku. Potrebujeme viac kusov.
Po poklepaní si vezmem mäso, naň položím plátky šunky, osolím a pridám syr, na to opäť kúsok mäsa. Kraje mäsa spoja špáratkom. Na jedno mäso postačia dve alebo tri špáratká. Taktiež tento kúsok osolíme a okoreníme čiernym korením z oboch strán. Následne obalíme v hladkej múke, rozšľahaných vajíčkach a na záver v strúhanke. Takto som pripravila viacero kusov.
Na panvici som si zohriala olej a opatrne som vložila prvý kúsok obaleného rezňa. Ak prvý rezeň prežil, postupne pridávam ďalšie rezne, kým nevypražím všetky.
Po
Vypražením všetkých rezňov som sa najskôr pustila do prílohy. Prílohu tvorili varené zemiaky, ktoré som pripravila tak, že som ich ošúpala, nakrájala na kocky a varila 25 minút v osolenej vode. Následne som ich ochutila kocôčkami masla a pridala štipku čierneho korenia a nasekanej petržlenovej vňati. Ako ďalšiu prílohu som v chladničke objavila ľadový šalát, paradajky a reďkvičky, ktoré som pokrájala na malé kúsky, osolila a pokvapkala citrónom. A tak máme jednoduchý šalát pripravený. Servírovala som jedlo tak, že na veľký okrúhly tanier som položila jeden z väčších rezňov, ktorý som preložila. K tomu som pridala zemiaky s malou kockou masla a na tanier položila aj dve lyžice šalátu. Výborné jedlo, čo poviete? Dobrú chuť, priatelia.
Vyprážané kuracie rezne v dvojobale so zemiakovou kašou
Klasická pochúťka, akou sú vyprážané kuracie rezne, avšak s trochu iným chrumkavým obalom. V tomto recepte sa zameriam na výrobu chrumkavého obalu pre rezne. Na prípravu potrebujeme: – 6 kusov kuracích prs – zemiaky – maslo – olej – mlieko – hladkú múku – strúhanku – soľ – čierne mleté korenie – vajíčka Tento recept pripravíme nasledujúcim spôsobom. Keďže ide o klasické vyprážané kuracie rezne (prsia), recept sa dá zvládnuť aj pre začiatočníčky. Najprv dôkladne umyjeme kuracie prsia a nožom ich nakrájame na pláty. Potom pláty osolíme a okoreníme čiernym korením, presne ako v predchádzajúcich pokynoch. Následne obalíme prsia v hladkej múke, rozmiešaných vajíčkach a strúhanke. Potom ich opäť namočíme do vajíčka a následne do strúhanky, čím vytvoríme požadovaný dvojobal. Náš tip: Ak sa vám nedarí, aby sa druhý obal na strúhanke prilepil, odporúčam nechať rezne na chvíľu v chladničke. Alebo ich nechať chvíľu postáť, aby prvá vrstva stuhla a strúhanka sa dobre prilepila. A potom môžete pokračovať s druhou vrstvou. Náš tip 2: Pre ešte lepšie výsledky môžete použiť hrubšiu strúhanku alebo rozpučené solené chipsy, čo dodá rezňom neodolateľný crunch a zaujímavú chuť. Po obalení som vo vysokom hrnci uvarila ošúpané a nakrájané zemiaky. Nezabudnite vodu dostatočne osoliť, zhruba 2 čajovými lyžičkami soli. Po uvarení pridajte do hrnca 1 dcl vlažného mlieka, soľ podľa chuti, dve polievkové lyžice masla a nasekanú petržlenovú vňať. Potom rozmixujte zemiaky, čím vytvoríte hladkú kašu. Na tanier podávame jeden kúsok rezňa a dve naberačky kaše. Na kašu pridajte čerstvú petržlenovú vňať a niekoľko kvapiek roztopeného masla, ktoré môžete rozotrieť aj na rezeň. Prajem dobrú chuť.
Kuracie rezne na prírodno so zeleninou
Zdravšia alternatíva k vyprážaným rezňom – rezne na prírodný spôsob. Chutné rezne bohaté na bielkoviny sú vhodné pre rast svalov, ale aj pre deti vo vývoji. Tento recept je teda ideálny najmä pre deti. Poďme si ho spoločne pripraviť. Na recept som si pripravila: – kuracie rezne – mrkvu – petržlen – hrášok – [karfiol](https://chutnavareska.sk/znacka/karfiol/) – kapustové ružičky – olej na vyprážanie – kuchynskú soľ – čierne mleté korenie – maslo
Príprava:
Vzala som steakový hrniec, avšak ak takýto hrniec nemáte, postačí vám aj iný väčší a širší kuchynský riad. Do hrnca som vložila kvapku oleja a 2 polievkové lyžice masla. Následne pridáme kuracie prsia, ktoré som nakrájala na menšie časti. Režte ich tak, ako keby ste ich chceli vykrajiť na veľké pláty. Kuracie „pláty“ vložte do hrnca a osoľte ich. Pridajte tiež štipku čierneho korenia.
Výhodou steakového hrnca je jeho špeciálne tvarovanie, preto sa to odrazí na príprave mäsa a dosiahneme na ňom dorážané vzory, ako keby ste ho grilovali.
Mäso opražte 10 až 15 minút. Pre zabezpečenie chuti ochutnávajte, či je mäso dostatočne jemné. Keď začne zmäknúť, pridajte zeleninu a znova dosolte. Môžete pridať aj trochu vody, ktorá sa počas varenia vyparí.
Náš tip: Ak si prajete pripravovať mäso so zeleninou, môžete ju pripraviť na pare. Ak nevlastníte kuchynský prístroj, jednoducho do hrnca nalejte vodu a na hrniec umiestnite cedník, do ktorého dáte zeleninu. Takto jednoducho získate varenie na pare.
Keď sú mäso a zelenina hotové, dochuťte ich ešte soľou a čiernym korením. Na konci pridajte trochu nasekanej petržlenovej vňate a pár lyžičiek masla a všetko dobre premiešajte. Prajem vám dobrú chuť.
Kuracie rezne s horčicou
Na prípravu kuracích rezňov s horčicou budeme potrebovať:
- 4 kusy kuracích pŕs (bez kostí)
- 2 vajcia
- soľ a čierne korenie
- strúhanku
- 4 lyžice horčice
- 1 lyžicu medu
- 2 lyžice olivového oleja
Postup prípravy:
1. Rozbijeme vajcia do misky, okoreníme a posolíme (čiernym mletým) a všetko dôkladne premiešame vidličkou, aby sa zložky spojili. Niektorí pridávajú mlieko, ale ja ho vynechávam.
2. Do taniera nasypeme strúhanku.
3. Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na rovnaké kusy. Každý kúsok opatrne naklepeme kladivom, aby bol mäso rovnomerne hrubé. Ak nemáte kladivko, postačí druhá strana noža.
4. Rezne osolíme a okoreníme. Potom ich namočíme do vajíčka a následne do strúhanky.
5. Na panvici zahrejeme olej a pražíme rezne z oboch strán približne 5 minút, kým nie sú zlatohnedé.
6. V miske zmiešame horčicu s medom, podľa osobnej chuti.
7. Hotové rezy dáme na tanier a na každý z nich nanesieme zmes horčice a medu. Ozdobíme napríklad pažítkou alebo petržlenom, resp. inými bylinkami podľa vlastného vkusu.
8. Podávame s prílohou podľa voľby. Ideálnou voľbou je zemiaková kaša, čo nám doma najviac chutí.
Dobrú chuť!
Náš pod-titulok: Kuracie rezne
Kuracie rezne sú odjakživa obľúbeným jedlom nás Slovanov.
Tento pokrm je tradičný v Čechách s prílohou zemiakového šalátu, ale aj so zemiakmi pečenými v rúre.
Neobišlo to ani Slovensko, kde na východe krajiny sa tradične v nedeľu pripravuje kurací vývar a ako druhé jedlo vyprážané kuracie rezne (rizky) so zemiakmi. Pre niektoré rodiny je to viac ako len tradícia a opakuje sa veľmi často. Mnohé rodiny konzumujú vyprážané kuracie mäso aj každé druhé týždeň.
Vyprážané kuracie rezne sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi a Slováci ich pripravujú tak, ako je uvedené vyššie. Nezáleží na tom, či ide o kuracie prsia na prírodno, so syrom a šunkou, alebo v dvoj až trojobale. Či už na rakúsky spôsob.“šincel“ alebo len klasický pri zmene obalu s využitím strúhanky, ako som spomínal vyššie v recepte.
Slováci celkovo čoraz častejšie konzumujú kuracie mäso. S príchodom menej kvalitného a napichaného mäsa z západnej Európy došlo k poklesu cien a nárastu spotreby takéhoto „mäsa“.
Produkovanie tohto druhu mäsa spočíva najmä v používaní antibiotík a rastových hormónov, ktorými sú krmné zmesi dopované pre sliepky. Výsledkom je rýchlejší chov a väčšie kuracie prsia.
Kulturistika tiež významne prispela k vyššej spotrebe kuracieho mäsa, ako aj celkovo všetkých druhov mäsa, ktoré sú dostupné v supermarketoch. Kulturisti často preferujú najmä kuracie mäso, ktoré konzumujú v kilách. Preto sú skutočne kulturisti cieľovou skupinou farmárov.
Je teda na vašom osobnom rozhodnutí, či budete tak často jesť kuracie mäso a s ním spojené aj kuracie rezne, alebo zvážite alternatívy, ktoré vám poskytnú viac energie a rovnaké bielkoviny.
Varte jedlo, užívajte si ho s láskou a tešte sa zo života, moji milí sledovatelia. Vaša Lucia z Chutnej Varešky.
Bonusový recept:
Kuracie rezne sú vynikajúcou voľbou pre celú rodinu. Rezne sú populárne pre svoju jednoduchosť a skvelú chuť. Môžete ich podávať s prídavkami ako zemiaky, ryža alebo cestoviny, a doplniť o zeleninový šalát. Tu je jednoduchý recept na vyprážané kuracie rezne:
POTREBUJETE:
- Kuracie rezne
- Soľ a čierne korenie
- Vajíčka
- Hladká múka
- Strúhanka
- Olej na vyprážanie
POSTUP:
- Na začiatok umyte kuracie rezne pod tečúcou vodou a nechajte ich odkvapkať alebo ich osušte utierkou.
- Na doske alebo pomocou noža jemne poklepte rezne, aby sa zmenšila ich hrúbka a aby sa stali mäkšími.
- Osolte a okoreňte rezne z oboch strán podľa vlastných preferencií.
- V miske rozbeat vajíčka vidličkou, aby sa bielka a žĺtky dobre spojili.
- V inej miske si pripravte hladkú múku a v tretej zmiešajte strúhanku.
- Rezne najprv obalte v hladkej múke, potom ich namočte do vajíčka a nakoniec obalte vo strúhanke.
- Na panvici zohrejte olej a vypražte rezne z oboch strán, až pokiaľ nezískajú zlatistú a chrumkavú štruktúru.
- Po dokončení vyprážania nechajte rezne odkvapkať na papierovom uteráku, aby sa zbavili prebytočného tuku.
PODMIENKA: Ak máte záujem, môžete si pripraviť aj omáčku na báze smotany, paradajkovej omáčky alebo iného obľúbeného prídavku.
Toto jednoduché a chutné jedlo môžete podávať so zemiakmi, ryžou alebo cestovinami, spolu s čerstvou zeleninovou prílohou a na záver si dopriať dobrý dezert. Prajem dobrú chuť!