Maďarský guláš predstavuje klasické maďarské jedlo, ktoré si získalo srdcia gurmánov po celom svete. Tento výživný a delikátny pokrm sa pripravuje z mäsových kúskov, cibule, papriky a zemiakov. Dnes sa s vami podelím o svojich sedem variácií receptu, ktoré si určite zamilujete rovnako ako ja.
Recept na prípravu maďarského gulášu:
Suroviny:
– 500 g hovädzej sviečkovice (ideálne plece)
– 2 veľké cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice papriky
– 1 lyžica mletej rasce
– 2 veľké zemiaky
– 1 pohár paradajkového džúsu
– soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika
– olej na vyprážanie
Postup:
1. Mäso nakrájame na malé kocky a cibuľu nasekáme na drobno.
2. Na panvici zahrejeme olej a osmahneme mäso, potom pridáme cibuľu a restujeme do zlatista.
3. Pridáme nasekaný cesnak, papriku, rascu, soľ, korenie a červenú papriku.
4. Zalejeme paradajkovým džúsom a varíme asi 30 minút.
5. Medzitým očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky, pridáme do hrnca s mäsom a varíme ďalších 30-40 minút, až kým nie sú zemiaky mäkké.
6. Na záver podľa chuti dochutíme soľou a korením.
Podávame so zemiakovým knedlíkom alebo cestovinami. Prajem vám dobrú chuť!

2) Maďarský guľáš s knedľou
Na prípravu maďarského gulášu s knedľou budete potrebovať nasledujúce suroviny:
Na guláš:
– 500 g hovädzieho mäsa
– 2 veľké cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 papriky
– 2 paradajky
– 2 lyžice mletej papriky
– soľ, korenie
– olej na vyprážanie
Na knedľu:
– 300 g hladkej múky
– 200 ml teplej vody
– soľ
Postup:
1. Mäso nakrájame na kocky, cibuľu a cesnak nasekáme, papriku a paradajky pokrájame na kusy.
2. V hrnci rozohrejeme olej a osmažíme na ňom cibuľu a cesnak. Potom pridáme nakrájané mäso a restujeme.
3. Pridáme mletú papriku, osolíme, okoreníme a zalejeme vodou. Pridáme kocky papriky a paradajok a necháme variť, kým mäso nezmäkne.
4. Medzitým pripravíme cesto na knedľu. V miske zmiešame múku, soľ a teplú vodu, potom vypracujeme hladké cesto. Z neho vytvoríme valček a varíme ho v osolenej vriacej vode približne 20 minút.
5. Keď je guláš hotový a mäso sa rozpadá, servírujeme ho s nakrájanou knedľou. Podávame horúce.
Maďarský guláš s knedľou je skvelé jedlo, ktoré si určite zamilujete. Prajem dobrú chuť!
3) Maďarský guláš s ryžou
Nie každý si možno obľúbi guláš s ryžou, ale táto alternatíva je vítanou zmenou v jedálničku.
Ingrediencie:
– 500 g hovädzieho mäsa
– 2 cibule
– 2 papriky
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice oleja
– 2 lyžice sladkej papriky
– 1 lyžica mletej papriky
– soľ, čierne korenie
– 500 g zemiakov
– 1 konzerva paradajkových krúp
– 200 ml hovädzieho vývaru
– 200 g ryže
Postup:
1. Mäso nakrájame na kocky a cibuľu nasekáme na drobno. Papriky očistíme a krájame na prúžky.
2. Na oleji osmahneme cibuľu do zlatista a následne pridáme mäso. Opečieme zo všetkých strán a pridáme nakrájanú papriku.
3. Pridáme nasekaný cesnak, sladkú a mletú papriku. Zalejeme hovädzím vývarom a dusíme pod pokrievkou asi 30 minút.
4. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a pridáme do gulášu. Prilejeme paradajkové krúpy a dusíme ďalších 20 minút.
5. Na záver dochutíme soľou a korením podľa chuti.
6. Ryžu uvaríme podľa pokynov na obale. Podávame s maďarským gulášom. Prajem dobrú chuť! Maďarský guláš s cestovinou[/caption]
4) Maďarský guláš s cestovinou
Na prípravu maďarského gulášu s cestovinou budete potrebovať nasledujúce suroviny:
– 500 g hovädzieho masa nakrájaného na kocky
– 2 malé cibule nasekané na jemno
– 2 strúčiky cesnaku minúty
– 2 červené papriky nakrájané na kocky
– 2 lyžice sladkej papriky
– 1 lyžica mletej červenej papriky
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– 500 ml hovädzieho vývaru
– 2 lyžice paradajkového pretlaku
– 200 g cestovín podľa vášho výberu (napr. farfalle)
Postup prípravy:
1. Na rozohriatej panvici osmahneme cibuľu a cesnak, následne pridáme mäso, ktoré opražíme zo všetkých strán. Následne pridáme papriky a chvíľu ich restujeme.
2. Pridáme sladkú a mletú červenú papriku, soľ a korenie. Podlejeme hovädzím vývarom a zamiešame paradajkový pretlak. Ak nemáte hovädzí vývar, postačí aj bujón. Dôkladne premiešame a dusíme pod pokrievkou približne 1,5 hodiny alebo až kým mäso nie je dostatočne mäkké.
3. V inom hrnci uvaríme cestoviny podľa pokynov na obale. Je možné osoliť trošku viac, než ste zvyknutý. Po uvarení ich dôkladne sceďte.
4. Hotový guláš podávame s uvarenými cestovinami. Servírujeme teplé a môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prajem vám dobrú chuť!

5) Maďarský guláš s lečom
Na prípravu maďarského gulášu s lečom budete potrebovať nasledujúce suroviny:
– 500 g hovädzieho mäsa na guláš
– 2 cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 papriky
– 2 paradajky
– 2 lyžice olivového oleja
– 2 lyžice mletej sladkej papriky
– 1 lyžica mletej červenej papriky
– soľ a čierne korenie
– 1 paprika na dochutenie
– 1 plechovka kukurice
– 1 plechovka nakrájaných paradajok
– 1 pohár leča
– voda
Príprava:
1. Mäso rozkrájame na menšie časti a osolíme.
2. Na oleji opražíme nasekanú cibuľu s cesnakom.
3. Pridáme mäso a zo všetkých strán opražíme do zlata.
4. Nasleduje pridanie mletej sladkej a červenej papriky, ktorú orestujeme.
5. Pridáme nakrájanú papriku, paradajky, kukuricu a nakrájané paradajky.
6. Podlejeme vodou tak, aby zakryla všetky ingrediencie.
7. Pridáme lečo a varíme na miernom ohni asi 1,5 – 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.
8. Podľa chuti môžeme pridať soľ, korenie a papriku na dochutenie.
9. Servírujeme s čerstvým pečivom alebo knedľou.
Dobrú chuť!
6) Maďarský guláš s haluškami
Na vynikajúcej verzii tohto pokrmu sú buď knedle alebo halušky.
Zloženie:
– 500 g hovädzieho mäsa (nakrájaného na kocky)
– 2 cibule (nasekané nadrobno)
– 2 strúčiky cesnaku (nasekané nadrobno)
– 2 lyžice korenia
– 2 lyžice mletej papriky
– 1 lyžica soli
– 1 lyžica mletej červenej papriky
– 1 lyžica rascepu
– 1 lyžica oleja
– 1 lyžica hladkej múky
– 1 väčšia mrkva (nasekaná na malé kúsky)
– 1 zelená paprika (nasekaná na malé kúsky)
– 1 paradajka (nasekaná na malé kúsky)
– 1 konzerva paradajkových krúp
– 200 ml hovädzieho vývaru
– 200 g halušiek
Postup:
1. Na rozpálenej panvici si opražíme cibuľu a cesnak na oleji, pridáme korenie, mletú papriku, rascepu a mletú červenú papriku. Dobre premiešame a necháme orestovať.
2. Následne pridáme nakrájané mäso a opražíme do zlatista. Potom prisypeme múku a dôkladne premiešame.
3. Pridáme nakrájanú mrkvu, zelenú papriku, paradajku a paradajkový krúp. Zalejeme hovädzím vývarom a dusíme na miernom ohni asi 1 hodinu, respektíve až kým mäso nie je dostatočne mäkké.
4. Na konci pridáme halušky a varíme ešte 10 – 15 minút, kým sú hotové.
5. Podávame teplé, posypané bylinkami podľa vlastnej chuti.
Dobrú chuť!
7) Maďarský guláš s knedľou z diviny
Na maďarský guláš s knedľou z diviny budeme potrebovať tieto suroviny:
Na guláš:
– 500 g divinového mäsa
– 2 cibule nasekané na malé kocky
– 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
– 2 lyžice sladkej papriky
– 1 lyžička mletej červenej papriky
– soľ a čierne korenie podľa vlastného vkusu
– trocha oleja na orestovanie
Na knedľu:
– 200 g diviny
– 200 g zemiakov
– 200 g hrubej múky
– soľ
Postup:
1. Najprv si pripravíme mäso. V hrnci s trochou oleja orestujeme cibuľu a cesnak, následne pridáme mäso a opražíme ho zo všetkých strán do zlatista.
2. Potom pridáme sladkú a mletú červenú papriku, soľ, korenie a zalejeme vodou. Prikryté dusíme na slabom ohni, až kým mäso nezmäkne.
3. Medzitým pripravíme knedľu. Divinu a zemiaky uvaríme v osolenej vode, scedíme a necháme vychladnúť.
4. Vychladnuté divinu a zemiaky nakrájame najemno a premiešame s múkou, soľou a troškou vody, aby sme vytvorili hladké cesto.
5. Z vytvoreného cesta formujeme knedle a umiestnime ich do vriacej osolenej vody. Varíme približne 20 – 30 minút, kým nevyplávajú k povrchu.
6. Servírujeme guláš s varenou knedľou a môžeme ozdobiť kúskami cesnaku alebo petržlenovou vňaťou.
Prajem dobrú chuť!