Najlepšie recepty na lievance

 

Každý z nás zbožňuje tie lahodné sladké alebo slané cesto lievancov. Najlepšie sú, ak ich vidíme vo filmoch z Ameriky. Na toto si doma jednoducho nedokážeme odpustiť. Moje deti ich nadovšetko obľubujú a manžel sa ich nevie nabažiť.

Ja ich servírujem s javorovým sirupom, medom, tekutou čokoládou, zmesou ovocia, ale najlepšia je poriadna domáca šľahačka. No aj tá kupovaná skvele poslúži ako ozdoba navrchu. Často na vrch nalejem aj čokoládu a pridám ovocie, ktoré momentálne mám doma.

Teraz sa ponáhľajme a ukážme si 10 mojich najobľúbenejších receptov na lievance.

 

Moj recept na lievance

Na prípravu tohoto prvého receptu budeme potrebovať:

  • 250 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 50 g hnedého cukru (alebo trstinového)
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 ks prášku do pečiva
  • olej
  • 2 ks vajíčka
  • štipka soli

Príprava lievancov

  1. V väčšej miske som dôkladne zmiešala vanilkový cukor, prášok do pečiva, polovicu múky a polovicu cukru. Po dôkladnom premiešaní som pridala 2 lyžice oleja, 2 žĺtky z vajíčok, štipku soli a mlieko. Potom som si zo zvyšných bielkov vyšľahala sneh a pomaly ho vmiešala do cesta. Takto budú lievance nadýchané a dokonalé.
  2. Pripravíme si panvicu tak, že ju dôkladne potrieme olejom a rozohrejeme na ohni. Vždy dávam testovaciu lyžicu cesta, aby som zistila jeho konzistenciu. Zvyčajne ich pripravujem na malom ohni, ideálne čo najmenšom. Ak sa na povrchu vytvoria bublinky, otočím ich. Sú hotové, keď získajú zlatistú farbu.
  3. Ja ich podávam so všetkým, čo doma nájdem. S džemom, lekvárom, nutelou, lesným ovocím, sirupom alebo granulovaným cukrom. A na vrch servírujem šľahačku z spreja, tá sa podľa mňa najlepšie hodí. Dobrú chuť.

Najlepší spôsob prípravy lievancov - 2

2) Najlepší spôsob prípravy lievancov

Ďalší jednoduchý recept na rýchle pečenie, ideálny pre každú domácu hospodárku.

Na prípravu som využila:

  • olej
  • 250 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 PL oleja
  • 2 ks vajec
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 balenie kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup na prípravu lievancov

  1. Všetky sypké ingrediencie som preosiala do misy. Takže múku, do ktorej som pridala: vanilkový cukor, kryštálový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Potom som všetko dôkladne premiešala.
  2. Do tejto zmesi som následne pridala 250 ml mlieka, 2 PL oleja a 2 žĺtky z vajec. Bielka si odložte na neskôr, ešte ich budeme potrebovať. Všetko som mixérom dôkladne premiešala.
  3. Mixér použijem aj na zvyšok cukru a bielka, ktoré vyšľaham do tuhej peny. Potom pomaly primiešam do cesta a nechám ho odpočívať asi 10 minút.
  4. Lievance pripravujem na panvici na nízkom ohni; predtým ju potriem rastlinným olejom a pečiem z oboch strán, kým nezískajú zlatistú farbu. Niekto ich pečie v rúre vo formičkách, ale to nie je potrebné.
    Podávam ich s lekvárom, sirupom alebo s tým, čo mám po ruke. Prajem dobrú chuť.

 

Banánovo-čučoriedkové rýchle lievance - 2

3) Banánovo-čučoriedkové rýchle lievance

Žiadny z nás nechce tráviť hodiny v kuchyni, preto som pre vás pripravila nesmierne rýchly recept na lievance s čučoriedkami.

Budeme potrebovať:

  • 2 banány
  • 2 vajíčka
  • kokosový olej (prípadne bežný)
  • cukor
  • hrsť čučoriedok
  • 1/2 hrnčeka ovsených vločiek

Príprava

Najprv si ovsené vločky rozmixujem. K nim pridám ošúpané a vidličkou rozpučené banány, a následne pridám vajíčka.

Dôkladne premiešame.

Na oslazenie pridávam cukor, avšak ak mám doma med alebo javorový sirup, tak to je lepšie sladidlo. Následne do cesta primiešam celé vajíčka. Môžete ich aj nakrájať, no ja preferujem celé.
Potom cesto pečiem na panvici, ktorú vopred vymastím kokosovým olejom alebo iným, ktorý máte k dispozícii.

Pečiem ich do zlatohnedej farby a keď začnú pri pečení vytvárať bublinky, otočím ich.
Pri servírovaní môžete ozdobiť čímkoľvek, čo máte doma. Fantázii sa medze nekladú.
A je to, dobrú chuť.

Neodolateľné lievance s malinovým tvarohom - 2

4) Neodolateľné lievance s malinovým tvarohom

Sladká varianta tohto, čo všetci tak veľmi obľubujeme. Pripravíme si ju veľmi jednoducho. S malinovým tvarohom alebo lievance s banánom. Môžete experimentovať s rôznymi chuťami.

Budeme potrebovať tieto ingrediencie:

  • 550 g hladkej múky
  • 110 g práškového cukru
  • 1 l mlieka
  • vanilkový cukor (podľa chuti)
  • 5 g prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • olej (môže byť aj kokosový alebo iný)

Na plnku s tvarohom som použila toto: 

  • hrnček mrazených malín
  • hrnček čerstvých malín
  • teglík mäkkého tvarohu
  • 1 PL vanilkového cukru
  • 1 PL práškového cukru
  • mäta (na ozdobenie)

No a postup je opäť jednoduchý

Trojstupňový postup.

  1. Pripravila som si väčšiu misku, do ktorej som vložila tieto ingrediencie: hladkú múku, kvapku oleja, prášok do pečiva, vanilkový cukor a nakoniec práškový cukor. Nezabudnite pridať vajíčka a dôkladne vymiešať cesto na lievance.
  2. Nasekala som čerstvú mätu. Vymiešala som tvaroh s troškou práškového cukru a pridala mrazenú zeleninu. Na záver aj tú mätu.
  3. Pečila som to na pomastenej rozpálenej panvici. Po chvíli, keď sa panvica dobre rozohreje, tak stihnite…
  4. plameň. Pomocou naberačky prenesiem cesto na panvicu a akonáhle lievanec získa farbu, otočím ho. Následne ho podávam s tvarohovou náplňou a čerstvým ovocím. Prajem príjemný apetít.


Jablkovo jogurtové - 2

5) Jablkovo jogurtové (bez droždia)

Rýchle jablkovo jogurtové lievance na prípravu. Jednoduchý recept so zeleninou. Na výrobu som sa rozhodla použiť:

Zemiakové krokety – Pečené

Zemiakové krokety – Pečené

Čítať viac »

  • 2 väčšie jablká
  • 1 vajíčko
  • 1 balenie škoricového cukru
  • 1,5  PL kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 2 PL oleja
  • teglík bieleho jogurtu
  • 200 g polohrubej múky
  • 8 g prášku na pečenie
  • štipka soli
  • rastlinný olej (na pečenie)

Na vrch použijem: 

  • práškový cukor
  • teglík bieleho jogurtu
  • jablkový alebo jablkovo-pomarančový džem (najlepšie domáci)

Postupujeme pri varení nasledovne

  1. V miske som metličkou vyšľahala cukry, celé vajíčko a štipku soli. Po dôkladnom premiešaní som pridala olej a jogurt; je najlepšie, ak je jogurt jemný. Aktuálne je Bánovecký jogurt ako z vody, takže je ideálny. Potom som vmiešala múku, balenie prášku na pečenie a balenie škorice.
  2. Následne pridám nastrúhané jablká bez šupky. Trochu šťavy z jabĺk nechajte, ak je to nutné pre vláčnosť cesta.
  3. Na výrobu používam originálnu panvicu na lievance a pečiem pomaly. Potom lievance ukladať na servítku alebo podobný materiál, aby sa odstránilo čo najviac oleja.
  4. Podávam ich s domácim jablkovo-pomarančovým džemom a trochou jogurtu. Môžete zmiešať džem s jogurtom. Na vrch pridávam pár kvapiek citrónu. Prajem vám dobrú chuť.

 

 

Extrémne rýchly recept na lievance - 2

6) Extrémne rýchly recept na lievance

V tomto návode vám ukážem, ako ich pripraviť v priebehu niekoľkých minút. Bez nervového vyčerpania. Takto ich pripravujem ja, presne tak, ako ma naučila moja mama.

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 220 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 140 g polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lyžica práškového cukru
  • olej (na smaženie)

Postup prípravy receptu

Najprv si vždy vyšľaháme dve žĺtky spolu s práškovým cukrom. Potom preosieme hladkú múku a pridáme ju k vajíčkam, spolu s kypriacim práškom a mliekom. Z bielkov, ktoré nám ostali, urobíme sneh, ktorý postupne jemne vmiešame do cesta s pomocou varechy.
Týmto spôsobom zabezpečíme, že cesto bude nadýchané a jemné.

Rozohriatu panvicu si vymastím olejom. Lievance smažím na nízkom plameni do zlatistej farby. Pri servírovaní na tanieri som svojho manžela ohúrila prezentáciou. Pridala som džem, trocha nutely, na vrch džem zmiešaný s jogurtom. Na to čerstvé černice a kopček domácej alebo kupovanej šľahačky. Bol nadšený. Dobrú chuť, milé gazdinky.



Americké vegánske lievance recept - 2

7) Americké vegánske lievance recept

Snívam o tom, že sa raz pozriem do Ameriky, no zatiaľ si ju pripomínam aspoň chutným jedlom. Kanadský javorový sirup sa k nim skvele hodí. Ideálne raňajky, desiata, olovrant alebo večera. Skrátka, sú vhodné na konzumáciu počas celého dňa.

Na ich prípravu som použila:

  • hrnček hladkej múky
  • hrnček kokosového oleja
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • sirup (na dochutenie)
  • štipka soli (medzi prstami)
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku

Postup, ktorý som dodržala pri príprave receptu

  1. Na začiatku som si pripravila veľkú misku.Do tejto zmesi som vložila všetky sypké komponenty, ktoré som dôkladne premiešala. Následne som pridala olej a vajcia a poriadne to zamiešala. Na panvicu určenú na lievance som naniesla trochu oleja a cesto som opekala z oboch strán. Podávam ich s dobrotami, ktoré som objavila v chladničke.
  2. Gramko, džem, lekvár z Kanady a podobné pochúťky. Príjemnú chuť! **Bez váženia na oko** Pokrm, ktorý si zamilujete rovnako ako ja a moja milá rodina. Na prípravu budeme potrebovať: – 1 hrnček mlieka – 1 čajová lyžička oleja – 1 kus vajíčka – 4 polievkové lyžice hladkej múky – 2 polievkové lyžice kryštálového cukru – po balíčku kryštálového cukru – štipku soli (pretože je tam múka, štipka by tam mala byť) Postup je trochu nezvyklý.
  3. Najprv som zmiešala všetky prísady dokopy. Vznikne nám hustejšie cesto, ktoré som vylepšila vlažným mliekom. Každý si môže prispôsobiť hustotu cesta podľa potreby. Na rozohriatu a namastenú panvicu som pridala časti cesta. Ja využívam dve alebo jednu lyžičku, ktorou tvarujem malé kopčeky.
  4. Stačí použiť lyžičku cesta na panvicu a potom vrstviť. Vzniknú vám nádherne nadýchané lievance. Nezabudnite cesto otočiť a dobre opiecť z oboch strán. Dávajte si pozor, aby sa vám nepripálili – plameň by mal byť mierny. Dochucujem čímkoľvek, čo mám doma. Príjemnú chuť!
  5. **Lievance s droždím – recepty** S týmto receptom pripravíte 20 porcií za 10 minút prípravy a tepelnej úpravy, čo zaberie asi 15 až 20 minút.

     

    Varená plnka z kuracích pečienok

    Varená plnka z kuracích pečienok

    Čítať viac »

    Príprava mojich lievancov s droždím

    Do maličkého hrnčeku som dala droždie, teplú vodu a nechala to vykysnúť na teplom mieste. Dávajte pozor, aby ste dobre zakryli nádobu. Najlepšie potravinárskou fóliou, utierkou, tanierikom alebo niečím podobným.

    Do svojej veľkej nerezovej misy som naliala 300 ml plnotučného mlieka. Pridala som jedno celé vajíčko aj so žĺtkom a metličkou som ho rozmiešala v mlieku. Po rozšľahaní som pridala krystalický cukor v objeme dvoch polievkových lyžíc a zvyšok droždia, ktorý nám ostal.

    Všetko som pomaly premixovala a za stáleho miešania som postupne pridávala múku. Len opatrne po častiach, aby sa mi nevytvorili hrudky.
    Cesto som ešte zakryté pod utierkou nechala na teplom mieste vedľa radiátora, aby trocha podkyslo. Počas 10 až 15 minút som začala s prípravou. Uvidíte, ak sa objavia bublinky, vtedy je cesto pripravené.

    Na teflónovú panvicu som pridala trochu oleja a rozpálila ho. Následne som znížila teplotu na minimum a začala na panvicu dávkovať cesto.

    Ja ich tvarujem o veľkosti 1,5 až 2 polievkových lyžíc. Tak som pridala cesto a počkala, kým sa nedostane do zlatista. Potom som ho otočila a dopiekla na druhej strane. Takto sa mi na mojej panvici zmestia dva až tri lievance.

    Kuracie prsia na medovej omáčke

    Kuracie prsia na medovej omáčke

    Čítať viac »

    Z tejto dávky mi vždy vyjde približne 18 až 20 lievancov. Pri servírovaní ich potierame lekvárom a mňam, jeme ako šialený. Prajem dobrú chuť.

    Najlepšie lievance

    10) Najlepšie recepty na lievance

    Musím povedať, že tento recept som si vymyslela len tak z hlavy a skutočne sa mi podaril. Takže zaručene vyjde aj vám.

    Ja som na prípravu využila tieto ingrediencie:

    • 500 ml teplého mlieka
    • 300 ml hladkej múky (preosejte si ju)
    • 2 vajíčka
    • 20 g droždia
    • 1 PL krystalického cukru
    • olej (na vyprážanie)
    • štipka soli (kvôli múke)

    Postup prípravy

    Toto sú kysnuté lievance pripravené z kvásku. Najprv teda musíme spojiť mlieko, droždie a cukor. Je ideálne, keď je mlieko warm, ale nesmie byť horúce. To urýchli proces kvasenia. Nádobu je potrebné zakryť utierkou alebo potravinárskou fóliou a umiestniť na teplé miesto. Stačí približne 10 až 15 minút, môže to trvať aj dlhšie.

    Rezne z diviny recept

    Rezne z diviny recept

    Čítať viac »

    Po dokysnutí som doplnila zvyšok mlieka a štipku soli, tak medzi prstami, a vaječný žĺtok. Dobre metlou vyšľaháme a postupne pridávame preosiatu múku, pričom miešame. Múku pridávajte po častiach a miešajte, aby sa nevytvorili hrudky.

    Následne som cesto opäť zakryla a nechala vykysnúť asi hodinu. Nebojte sa, nerobím langoše, ale zaručujem, že vám to bude chutiť.

    Na panvicu som pridala trošku oleja, prebytok som zliala, aby neboli príliš mastné. Panvicu som zahřiala a následne pridala cesto. Pečieme z oboch strán, asi minútku na nízkom plameni.

     

    Možno sa pýtate, čo na vrch?

    Na konci článku vám prezradím delikátnosť.
    Uvarte si silný čaj (šálku), ideálne pečený alebo 3 sáčky s trochou citrónu a medu, môže to byť aj pomarančový čaj. Ten nechajte vychladnúť a zmiešajte s ríbezľovým, pomarančovým alebo javorovým sirupom. Tieto tri verzie sú pre mňa najchutnejšie. Vznikne veľmi hustá, lahodná poleva. 🙂
    Prajem dobrú chuť, priatelia.

    S javorovým sirupom

    Čokoládová plnka do torty

    Čokoládová plnka do torty

    Čítať viac »

    11) Americké lievance s javorovým sirupom

    Tu máme opäť trochu Ameriky v tomto recepte.

    Budeme potrebovať:

    Mäsová polievka

    Mäsová polievka

    Čítať viac »

    • 160 g hladkej múky
    • 190 ml plnotučného vlažného mlieka
    • 2 PL kryštálového cukru
    • 0,5 PL kypriaceho prášku
    • 3 až 4 PL oleja
    • 1 vajíčko
    • originálny javorový sirup
    • maslo

    Príprava lievancov

    Pripravíme si dve misky na prípravu. V jednej miske skombinujeme tuhé a v druhej riedke ingrediencie. Takže v prvej miske…som si zmiešala preosiate hladké múčkov, potom cukor a prášok na pečenie. Do druhej misy som naliala mlieko, olej a pridala vajcia. Obe misky následne spojíme dohromady a vytvoríme cesto. Dôkladne premiešame a dostaneme hladkú zmes. Na panvicu som roztopila maslo a začala piecť cesto. Opečieme do zlatista na miernej teplote. Pootočíme, ale na druhej strane opiekame len chvíľu, aby sme sa vyhli pripáleniu. Pri konzumácii si pochutnávame s javorovým sirupom a užívame si. Prajem dobrú chuť. Špaldové lievance s posýpkou. Oproti obvyklému, ale aj tak veľmi chutné. Na prípravu som použila: – 1 KL cukru – 200 g špaldovej múky – 1 ČL prášku na pečenie – strúhaný muškátový oriešok – 1 ČL mletej škorice – 1 vajce – 200 ml mlieka – 1 PL oleja – 250 g jabĺk Na posýpku som použila: – 1 hrsť tekvicových jadierok – 1/2 PL škorice – 40 g kryštálového cukru – 1/4 hrnčeka špaldovej múky – 1/3 hrnčeka vločiek (najlepšie jemných fialových z Tesca alebo Kauflandu) Postup: Všetky sypké ingrediencie, ako hladkú múku, muškátový oriešok, prášok na pečenie, cukor a škoricu, si dôkladne zmiešame. Potom pridáme vajce a všetko premiešame. Následne prilievame vlažné mlieko (nemusí byť horúce, stačí trocha teplé), čo uľahčuje prácu s cestom. Jablká ošúpem a nastrúham do vytvoreného cesta. Premiešam a nechám zakryté tanierom odležať cca 25 minút. Počas odležania je dobré pripraviť posýpku. Zmiešame múku, maslo, trochu škorice, jadierka a vločky. Po dôkladnom premiešaní nám vyjde zmes posýpky, ktorú už netreba ďalej upravovať. Po uplynutí času na odležanie dávam na panvicu dve až tri polievkové lyžice cesta. Samozrejme, panvicu si predtým pripravenou masťou natriem a nechám zohriať. Hneď po nalievaní cesta posypem vrch posýpkou. Po otočení upiekam ešte minútu.dvoch z opačnej strany.

    Už pripravené lievance podávam s láskou a džemom. Mám domáci od svokry, takže ho využívame kde sa dá.

    Šalát z červenej kapusty s majonézou

    Šalát z červenej kapusty s majonézou

    Čítať viac »

    Cícerové s kváskom – môj recept

    13) Cícerové lievance s kváskom

    Na záver trošku odlišné cesto. Slané cesto sa líši od 12 sladkých. Zmena je súčasťou života. Toto cesto je zdravšou alternatívou oproti bežnému, kváskové cesto je teda výhodnejšie. Nie o veľa, ale je to tak.

    Na prípravu potrebujeme:

    • 110 g cícerovej múky
    • 2 PL kvásku
    • 3 PL olivového oleja
    • 230 g celozrnnej pšeničnej múky
    • trošku soli

     

    Pripravujeme takto

    V prenikavej mise, ale do čistého skla, som si dala múky a kvások. Prešľahala som to s mierne teplou vodou a vymiesila cesto. Nechala som kysnúť pod potravinárskou fóliou 3 hodiny. Pri radiátore, teda na teplom mieste. Sklená nádoba je výhodná, pretože vidíte, ako cesto kvasí a či je už nakysnuté.

    Nátierka z medvedieho cesnaku

    Nátierka z medvedieho cesnaku

    Čítať viac »

    Po dokvasení som do cesta pridala na jemno nastrúhanú mrkvu a karfiól, ktorý som mala z vývaru. Pridala som trošku rozdrveného cesnaku a na jemno nasekanú petržlenovú vňať. Dobre som to zamiešala a nechala ešte asi 20 minút odstáť prikryté.

    Následne som cesto opäť premiešala a dávkovala na rozhorúčenú panvicu. Opekala z oboch strán a podávala s tekutým syrom a medom. Nezvyčajná kombinácia, ale mne chutí. Prajem dobrú chuť.

    Zmizne z taniera skôr, než poviete švec.

     

    + Bonusový videorecept k lievancom

    Chápem, že nie každý má rád dlhé recepty, a preto sa snažím pridať k receptu na konci aj nejaké to krátke video s návodom. Taktiež nie každá hospodyňa vie presne, ako pripraviť jedlo. Video je skvelý pomocník.

    Lievance s nastrúhaným jablkom a lesným ovocím | Viktor Nagy | rýchlovečky
    Kuracie stehná na koreňovej zelenine

    Kuracie stehná na koreňovej zelenine

    Čítať viac »

    Kalórie – lievance

    Možno máte, tak často ako ja, aj vy obavy z toho, čo skonzumujete. Preto je dobré si pripomenúť kalórie tohto jedla. Pri týchto lievancoch sa uvádzaz energetických tabuliek na 100g lievanca.

    Tabuľka nutričných / energetických hodnôt

    Energetická hodnota 2895 kJ
    kcal 213
    Bielkoviny 11,5 g
    Sacharidy 34 g
    Tuky 1,8 g
    Cukry 5,9 g
    Nasýtené mastné kyseliny 0,8 g
    Transmastné kyseliny 0 g
    Mononenasýtené 0 g
    Polonenasýtené 0 g
    Cholesterol 0 g
    Vláknina 0 g
    Soľ 0,4 g
    Voda 0 g
    Vápnik 0 g
    PHE 554 mg

    Ohlasy na tieto recepty

    Moji odberatelia z e-mailu sa mi zdôverili, ako im chutil jeden z vyššie spomenutých receptov. Ich reakcie ma naozaj prekvapili.

    „Doma som nikdy nepripravovala lievance. Až newslettrom od Chutnej Varešky mi prišli na um. Nikdy som si nemyslela, že môžu byť tak vynikajúce a nadýchané. Určite dávam 10 z 10. Jednoznačne odporúčam.“

    Zapekané bruskety

    Zapekané bruskety

    Čítať viac »

    „Počas môjho života som spravila množstvo lievancov. Ale nikdy som neskúšala tvarohové alebo kysnuté varianty. To ma naozaj prekvapilo a okamžite som ich musela vyskúšať. Sú naozaj úžasné. Veľká pochvala.“

    Veľmi rada mám všetky recepty od našej Klaudie. Som šťastná, že môžem takto verejne vyjadriť svoju podporu. Varíš skutočne fantastické recepty. Stačí sa len nechať inšpirovať.

    „Väčšinou takto nevarím, ale toto ma očarilo, takže odporúčam každému čitateľovi.“

    Vedela som, že Wikipédia opisuje lievance takto: „je kysnutý druh múčnika, veľmi podobný palacinke..“

     

    Záver k receptom na lievance

    Toto je záver môjho maratónu s trinástimi receptami na lievance. Dúfam, že ste sa dostali až na koniec článku a že to bolo pre vás užitočné. Som šťastná, ak môžem trochu experimentovať v kuchyni a pomôcť mladým gazdinám zlepšovať sa v varení.

    Polievka šošovicová na kyslo

    Polievka šošovicová na kyslo

    Čítať viac »

    Časom by som rada zverejnila ďalšie recepty, a tak tento článok budem neskôr aktualizovať.múku, kypriaci prášok a soľ. Dôkladne premiešajte, aby ste dosiahli homogénnu konzistenciu.

  6. Na panvici rozohrejte olej.
  7. Pomocou lyžice naberajte cesto a umiestňujte ho na panvicu. Opekajte z oboch strán do zlatista.
  8. Hotové lievance dejte na tanier s papierovou utierkou, aby ste odstránili prebytočný olej.
  9. Podávajte so syrčikom, ovocím alebo jogurtom. Prajeme dobrú chuť!

3) Recept na ovocné lievance

Potrebujete:

  • 200 ml mlieka
  • 150 g chlebovej múky
  • 1 vajce
  • 1 PL cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • štipku soli
  • sezónne ovocie (napr. jahody, maliny, čučoriedky)
  • olej na vyprážanie

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor, kypriaci prášok a soľ.
  2. V samostatnej miske rozšľahajte vajce s mliekom a pridajte do suchých ingrediencií.
  3. Premiešajte ingrediencie, aby vzniklo hladké cesto, a jemne pridajte nakrájané ovocie.
  4. Na panvici rozprúďte olej.
  5. Odoberajte cesto pomocou lyžice a umiestnite na panvicu. Opekajte z oboch strán do zlatista.
  6. Hotové lievance umiestnite na tanier, aby sa zbavili nadbytočného oleja.
  7. Servírujte s medom, jogurtom alebo posypané práškovým cukrom. Dobrú chuť!

múku, kypriaci prášok a soľ a opäť premiešajte, až sa všetky zložky dokonale spoja.

  • Nechajte cesto relaxovať 5-10 minút.
  • Na panvici zaohrejte olej.
  • Lyžicou odoberajte cesto a pokladajte ho na panvicu. Opekajte z oboch strán do zlatavého odtieňa.
  • Lievance preneste na tanier s papierovým obrúskom, aby sa zbavili prebytočného oleja.
  • Podávajte s medom, čerstvým ovocím alebo akoukoľvek polevou. Prajeme dobrú chuť!

 

3) Recept na slané lievance s syrom a šunkou

Čo budete potrebovať:

  • 250 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 100 g syra (najlepšie ementál, eidam alebo gruyère), nastrúhaného
  • 100 g šunky, nakrájanej na malé kocky
  • 1 PL rozpusteného masla
  • 1 čl kypriaceho prášku
  • štipku soli

Postup:

  1. V rozsiahlej mise skombinujte múku, kypriaci prášok a soľ.
  2. V inej mise rozšľahajte vajcia a pridajte mlieko a roztopené maslo. Dôkladne premiešajte.
  3. Tekutú zmes pridajte k suchým ingredienciám a miesite, kým nedosiahnete hladké cesto.
  4. Do zmesi pridajte nastrúhaný syr a kocky šunky a opäť premiešajte, aby sa všetky zložky spojili.
  5. Na panvici zaohrejte olej alebo roztopené maslo.
  6. Lyžicou naberajte cesto s kúskami syra a šunky a pokladajte ho na panvicu. Opekajte, kým nezíska zlatistú farbu z oboch strán.
  7. Lievance preneste na tanier s papierovým obrúskom, aby sa odstránil prebytočný olej.
  8. Servírujte ako slaný dezert alebo ako súčasť hlavného jedla. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

27 Komentárov

  1. Ivetka píše:

    Za mňa je toto najelšpie, čo som našla na internete.

  2. čaja píše:

    Lievance, tak to je to čo máme doma často.
    A za mňa je to dobrá chuťovka.

  3. Anna píše:

    Aj u nás ich robíme často. A milujeme ich. Skvelá Amerika.

  4. Sisa píše:

    Ja len toto robím ak sa ponáhľam, na sladko lievance ale aj na slano.

  5. Verina píše:

    Lievance sú topka. Toto milujem aj o celý deň. Či na raňajky, obed alebo na večeru.

  6. ria píše:

    Ale Lucka to si dobre napísala. Lrásne niečo.
    Celá rodinka milujeme tvoje recepty. Ria

  7. Medard Dvonc píše:

    Moje deti ich milujú a manžel sa ich nevie prejesť.

  8. Tomas Vesela píše:

    Používam javorový sirup na lievance, je to tá najlepšia kombinácia.

  9. Olympia14 píše:

    Lievance s javorovým sirupom sú moje obľúbené. Vždy si ich urobím na raňajky v nedeľu a povzbudia celú rodinu.

  10. Qvircikova píše:

    Chutné recepty, určite vyskúšam!

  11. Gejza Kapustova píše:

    Nie som fanúšik lievancov, ale tieto recepty znie zaujímavo.

  12. Anonym píše:

    „Článok bol veľmi zaujímavý a informačný. Teším sa na viac podobných príspevkov.“

  13. Tmoravcik píše:

    Ja som doma nikdy nepripravovala lievance. Odporučil mi ich až newslatter od Chutnej Varešky. Nikdy som neverila, že môžu byť, až tak chutné a nadýchané. Za mňa 10 z 10 bodov. Jednoznačne odporúčam.

  14. Simonova Andrea píše:

    Za môj život som pripravila nespočetne veľa livancov. No nikdy som nepripravovala tvarohové či kysnuté. To ma naozaj prekvapilo a hneď som ich musela vyskúšať. Sú naozaj úžastné. Veľká pochvala.

  15. Eduard Simonova píše:

    Zbožňuje každý recept od našej Klaudii. Preto som rada, že môžem vyjadriť, takto verejne svoju podporu. Varíš naozaj skvelé recepty. Stačí sa len inšpirovať.

  16. Bohumila89 píše:

    Ja väčšinou, nič také nevarím ale toto mi zachutilo, tak odporúčam každému čitateľovi.

  17. Olympia Polakova píše:

    Nikdy som neverila, že môžu byť, až tak chutné a nadýchané. Za mňa 10 z 10 bodov. Jednoznačne odporúčam.

  18. Anonym píše:

    Ja väčšinou, nič také nevarím ale toto mi zachutilo, tak odporúčam každému čitateľovi.

  19. Jarolim65 píše:

    Za môj život som pripravila nespočetne veľa livancov. No nikdy som nepripravovala tvarohové či kysnuté. To ma naozaj prekvapilo a hneď som ich musela vyskúšať. Sú naozaj úžastné. Veľká pochvala.

  20. Ikazimirova píše:

    Ja som doma nikdy nepripravovala lievance. Odporučil mi ich až newsletter od Chutnej Varešky.

  21. Molnar Lubomira píše:

    Článok bol veľmi zaujímavý a inšpiratívny, určite si niektoré recepty vyskúšam.

  22. Tomecek Matej píše:

    Nikdy som lievance neskladal, ale teraz to chcem vyskúšať. Ďakujem za recept!

  23. Lubos Krajciova píše:

    Ďakujem za zdieľanie receptov! Lievance sú moje obľúbené jedlo, takže sa teším, že vyskúšam tvoje recepty.

  24. Adamec Barbora píše:

    Super recepty, ďakujem! Určite vyskúšam tie slané lievance s syrom a šunkou, znie to veľmi chutne.

  25. Katarina95 píše:

    Dobre vyzerajúce recepty, určite skúsim niektorý z nich.

  26. Dominika Kovacik píše:

    Neviem sa dočkať, kým vyskúšam tieto recepty na lievance. Vyzeraú skvelo!

  27. Juliana Maslo píše:

    Vždy som mala problém s lievancami, ale tieto recepty mi určite pomôžu. Ďakujem!