Tu je návod na zapekané penne so zeleninou, fazuľou a klobásou:
Ingrediencie:
- 250 g penne cestovín
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa, nasekaná na drobné kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 zelená paprika, nasekaná na malé kocky
- 1 cuketa, nakrájaná na malé kúsky
- 1 plechovka fazule, opláchnutá a scedená
- 200 g klobásy, rozkrájanej na plátky
- 400 g paradajkového pretlaku
- 1 lyžička sušeného origána
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 150 g nastrúhaného syra (napríklad ementál)
Zapekané penne so zeleninou, fazuľou a klobásou
Návod na prípravu:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- V hrnci uvarte penne podľa pokynov umiestnených na obale. Po uvarení ich opláchnite studenou vodou a ponechajte bokom.
- Na panvici zahrejte olivový olej a orestujte cibuľu, cesnak, zelenú papriku a cuketu, kým sa nezmäknú.
- Pridajte klobásu a poduste ju spolu so zeleninou, až kým nezhnedne.
- Vmiešajte fazuľu, paradajkový pretlak, origáno a bazalku. Nechajte variť asi 5 minút.
- Do vymastenej zapekacej misky preložte zmes z panvice a vsypte uvarené penne. Dobre premiešajte, aby sa cestoviny rovnomerne obalili omáčkou.
- Vrchnú časť posypte strúhaným syrom.
- Vložte do rúry a pečte približne 20 minút, kým syr nezhnedne a nezačne sa pražiť.
- Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť.
Príjemnú chuť!
2) Zapekané penne so zeleninou, fazuľou a klobásou
Ingrediencie:
- 300 g penne cestovín
- 200 g klobásy (napr. debrecínske, salámové alebo kuracie)
- 1 konzerva čiernej fazule (približne 400 g)
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cuketa
- 200 ml smotany na varenie alebo rastlinnej smotany
- 100 g nastrúhaného syra (napr. mozzarella alebo eidam)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- Sušené bylinky (napr. oregano, bazalka) podľa vlastnej chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Návod na prípravu:
-
Predpríprava: Rúru predhrejte na 180 °C.
-
Varivo cestovín: V hrnci priveďte vodu k varu a pridajte soľ. Varte penne cestoviny podľa pokynov na obale, aby boli al dente. Po uvarení ich sceďte a odložte bokom.
-
Príprava zeleniny a klobásy:
- Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
- Papriky a cuketu dobre umyte a nakrájajte na malé kocky.
- Klobásu nakrájajte na kolieska alebo kocky.
-
Smaženie:Na rozľahlú panvicu nalejte olivový olej a zahrejte ho. Potom vložte nakrájanú cibuľu a cesnak a opražte, kým nezískajú príjemnú zlatistú farbu. Následne do panvice pridajte klobásu a restujte, kým nebude krásne prepečená. Pridanie zeleniny: Do panvice vložte nadrobno nakrájané papriky a cuketu. Smažte ich, až kým nezmäknú, čo zvyčajne trvá približne 5-7 minút. Nakoniec pridajte aj scedenú fazuľu, soľ, korenie a sušené bylinky. Dobre premiešajte a varte ešte niekoľko minút, aby sa chute spojili. Zmiešanie ingrediencií: Do panvice so zeleninou a klobásou pridajte uvarené penne a smotanu na varenie. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa cestoviny obalili v omáčke. Pečenie: Zmes preložte do pekáča a posypte povrch strúhaným syrom. Pečte v predhriatej rúre asi 20-25 minút, alebo kým sa syr neroztopí a nezačne získavať zlatistý odtieň. Podávanie: Po upečení vyberte pekáč z rúry a nechajte chvíľu vychladnúť. Pred servírovaním môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tip:
Tento recept ponúka rôzne varianty – môžete pridať aj iné druhy zeleniny, ako sú brokolica, špenát alebo mrkva. Klobásu môžete tiež vynechať a pripraviť vegetariánsku verziu.
Prajem dobrú chuť!