Dark Mode Light Mode
Maslové halušky
Ako má vyzerať cesto na halušky?
Ako dlho variť halušky?

Ako má vyzerať cesto na halušky?

Na obrázku sú čerstvo pripravené halušky s jemne posypanou petržlenovou vňaťou na vrchu, servírované na bielom tanieri. Halušky sú zlatisté a vyzerajú nadýchané, čo naznačuje správne pripravené cesto podľa tradičného receptu. Na obrázku sú čerstvo pripravené halušky s jemne posypanou petržlenovou vňaťou na vrchu, servírované na bielom tanieri. Halušky sú zlatisté a vyzerajú nadýchané, čo naznačuje správne pripravené cesto podľa tradičného receptu.
Ako má vyzerať cesto na halušky?

 

Halušky predstavujú tradičné slovenské jedlo, ktoré má svoje pôvody v ľudovej gastronomii. Ich výroba je relatívne jednoduchá, avšak správne pripravené cesto je nevyhnutné pre dosiahnutie ideálnej chuti a textúry. V tomto návode vám ukážeme, ako získať cesto na halušky, ktoré budú výnimočne chutné a úžasne jemné. Sledujte tento postup a vychutnajte si slovenský pokrm, plný intenzívnych chutí a nostalgie.

Na prípravu halušiek s bryndzou potrebujeme nasledujúce ingrediencie:

Advertisement

– 1 kg zemiakov
– 250 g múky
– 250 g bryndze
– slaninu
– 1 cibuľa
– soľ
– čierne korenie

 

Aké by malo byť cesto na halušky?

Postup:

1. Uvarte zemiaky vo vode, ošúpte ich a pretlačte na halušky.
2. Zmiešajte múku so soľou a zemiakovým pyré, a vytvorte cesto.
3. Z pripraveného cesta tvarujte halušky a varte ich vo vriacej osolenej vode.
4. Na panvici osmažte nakrájanú slaninu a cibuľu.
5. Uvarené halušky dôkladne kombinujte s bryndzou a opraženou slaninou spolu s cibuľou.
6. Na záver pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti, a podávajte teplé.

Prajeme dobrú chuť!

Na vytvorenie cesta na halušky budete potrebovať nasledujúce suroviny: 2 hrnčeky hladkej múky, 2 vajcia, štipku soli a vodu. Poďme sa pozrieť na postup: V miske zmiešajte múku so soľou, následne pridajte vajcia a postupne prilievajte vodu, až kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.

Cesto nechajte odpočívať približne 15 minút, a potom ho pretlačte cez sitko do vriacej osolenej vody. Halušky sú hotové, keď sa dostanú na hladinu. Servírujte ich s bryndzou, slaninou a opraženou cibuľou. Prajeme dobrú chuť!

 

 

Halušky sú typické slovenské jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých milovníkov kvalitného jedla. Bez ohľadu na to, či ich podávate s bryndzou, slaninkou alebo kyslou smotanou, základnou podmienkou pre dokonalé halušky je správne cesto. V tomto texte vám ukážeme, ako vytvoriť vynikajúce cesto na halušky, aby ste si mohli vychutnať toto lahodné jedlo u vás doma.

Potrebné ingrediencie na cesto

Na prípravu cesta na halušky budete potrebovať:

  • 650 g zemiakov
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • Soľ podľa chuti

Je nevyhnutné uvariť zemiaky v šupke a nechať ich vychladnúť, pretože studené zemiaky sa lepšie rozmačkajú a cesto bude chuťovo bohatšie.

Postup pri príprave cesta

Príprava je veľmi jednoduchá:

  1. Uvarené a vychladnuté zemiaky olúpte a rozmačkajte do väčšej misy.
  2. Pridajte múku, vajce a soľ. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili do hladkého cesta.
  3. Ak je cesto príliš lepivé, môžete pridať trochu múky. Naopak, ak je naopak suchšie, pridajte trochu vody.
  4. Cesto nechajte oddychovať zhruba 15 minút, aby sa chute prepojili a cesto sa stalo pružnejším.

Takto pripravené cesto je pripravené na ďalšie varenie a tvarovanie. Môžete ho použiť na výrobu skvelých halušiek, ktoré podávajte s obľúbenými prílohami.

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
View Comments (4) View Comments (4)
  1. Článok je veľmi zaujímavý a dobre popísaný. Určite si ho vyskúšam doma pri príprave halušiek.

  2. Dobrý návod na prípravu cesta na halušky. Určite to skúsim aj ja, ďakujem za recept.

    Ferjencikova Frantiska

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Previous Post
Obrázok zobrazuje čerstvo pripravené maslové halušky rozložené na kuchynskej doske, pripravené na varenie. Na haluškách je ozdobná vetvička petržlenovej vňate, čo dodáva pokrmu vizuálnu príťažlivosť.

Maslové halušky

Next Post
Na obrázku je miska plná uvarených halušiek ozdobených petržlenovou vňaťou, vedľa ktorej sú lyžice a miska s omáčkou. Fotografia ilustruje recept na prípravu halušiek, popisovaný v článku.

Ako dlho variť halušky?

Advertisement