Ako dlho sa varí pohánka?
Pohánka, ako vynikajúca obilnina, pomaly získava na popularite v kuchyniach po celom svete. Je plná živín, bezlepková a veľmi dobre stráviteľná. Mnohí z nás sa pýtajú, aký čas je potrebný na varenie pohánky, aby bola ideálne pripravená a chutná. V nasledujúcom texte sa nielen dozviete, ako správne uvariť pohánku, ale tiež objavíte 8 jedinečných receptov, ktoré rozšíria možnosti jej využitia v kuchyni.
Základný recept na varenú pohánku
Predtým, než prejdeme k receptom, pozrime sa na správny postup varenia pohánky. Všeobecne platí, že pohánka sa varí v pomere 1:2, takže na 1 pohár pohánky potrebujete 2 poháre vody.
- Najprv dôkladne prepláchnite pohánku pod tečúcou vodou, čím odstránite akékoľvek nečistoty a horkosť.
- Do hrnca nalejte vodu a pridajte malú štipku soli, následne priveďte k varu.
- Keď voda začne vrieť, pridajte prepláchnutú pohánku.
- Potom znížte teplo na minimum, zakryte a varte približne 15-20 minút, kým pohánka nezmäkne a nevsiakne všetku vodu.
- Po uvarení ju nechajte odpočívať 5 minút pod pokrievkou, aby bola nadýchaná.
Teraz, keď poznáte základný postup na prípravu pohánky, pozrime sa na niekoľko zaujímavých receptov.
1. Pohánkový šalát s avokádom a cherry paradajkami
Ingrediencie:
- 1 šálka uvarenej pohánky
- 1 zrelé avokádo
- 200 g cherry paradajok
- 1 malá cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý koriander na ozdobu
Postup:
- Nechajte uvarenú pohánku vychladnúť.
- Avokádo a cherry paradajky nakrájajte na malé kúsky, cibuľu jemne nasekajte.
- V veľkej miske spoľahnite pohánku, avokádo, paradajky a cibuľu.
- Pridajte olivový olej, soľ a korenie a dôkladne všetko premiešajte.
- Pred servírovaním ozdobte čerstvým koriandrom.
2. Pohánkový detoxikačný smoothie
Ingrediencie:
- 1/2 šálky uvarenej pohánky
- 1 banán
- 1 jablko
- 1/2 šálky mandľového mlieka
- 1 lyžička medu (podľa chuti)
- Pár kusov ľadu
Postup:
- Všetky ingrediencie vložte do mixéra.
- Mixujte na vyšších otáčkach, kým sa nezíska hladká konzistencia.
- Nalejte do sklenenej nádoby a ihneď podávajte.
3. Pohánková polievka s hubami
Ingrediencie:
- 1 šálka uvarenej pohánky
- 300 g čerstvých húb (napr. šampiňóny)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1/2 šálky smotany na varenie
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Na panvici zohrejte trochu olivového oleja a orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, až kým nezmäknú.
- Pridajte nakrájané huby a restujte, kým sa nezmenšia.
- Pridajte uvarenú pohánku a zeleninový vývar, priveďte do varu.
- Po 10 minútach varenia pridajte smotanu, dochuťte soľou a korením.
- Čerstvú petržlenovú vňať pridajte ako posledný krok pred podávaním.
4. Pohánkové fašírky so zeleninou
Ingrediencie:
- 1 šálka uvarenej pohánky
- 1 mrkva
- 1 cuketa
- 1/2 šálky strúhanky
- 1 vajce
- Soľ, korenie a bylinky podľa chuti
- Olej na vyprážanie
Postup:
- Použite jemné strúhadlo a postrúhajte mrkvu a cuketu.
- V miske zmiešajte uvarenú pohánku, strúhanku, vajce a nastrúhanú zeleninu.
- Pridala som soľ a tentokrát vynechala čierne mleté. Lebo na návštevu prídu aj deti. Ale vy si ho pridajte.
- Zmes vytvarujte do fašírok a na panvici ich opražte na oleji z oboch strán dozlatista.
5. Pohánkový nákyp s brokolicou a syrom
Ingrediencie:
- 1 šálka uvarenej pohánky
- 1 šálka brokolice
- 1 šálka nastrúhaného syra
- 1/2 šálky mlieka
- 2 vajcia
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- V miske zmiešajte uvarenú pohánku, brokolicu, nastrúhaný syr, mlieko a vajcia.
- Dáme soľ a kušťok mletého, nepreháňame to s ním.
- Zmes preložte do pripravenej formy a pečte 30 minút, kým sa povrch nezafarbení na zlatista.
- šálka pripravenej pohánky
- 200 g brokolice
- 1 šálka nastrúhaného syra (napríklad eidam alebo mozzarella)
- 2 vajcia
- 1/2 šálky mlieka
- Soľ a korenie podľa chuti
Príprava:
- Brokolicu uvarte do jemna a nasekajte na menšie kúsky.
- V miske zmiešajte pohánku, brokolicu, nastrúhaný syr, vajcia a mlieko.
- Dochutíme soľou a korením a dôkladne premiešajte.
- Zmes prelejte do zapekacej formy a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, kým povrch nezíska zlatohnedú farbu.
6. Pohánková granola na raňajky
Ingrediencie:
- 2 šálky uvarenej pohánky
- 1/2 šálky orechov (napríklad vlašských alebo lieskových)
- 1/2 šálky sušeného ovocia (napríklad hrozienok alebo brusníc)
- 1/4 šálky medu alebo javorového sirupu
- 1 lyžička škorice
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- V miske kombinujte uvarenú pohánku, orechy, sušené ovocie a škoricu.
- Pridajte med alebo javorový sirup a dobre premiešajte.
- Zmes rovnomerne rozložte na plech a pečte približne 20-25 minút, občas premiešajte, aby sa granola opiekla rovnomerne.
7. Pohánkové placky s mrkvou
Ingrediencie:
- 1 šálka uvarenej pohánky
- 1 veľká mrkva
- 1/2 šálky múky (pohánkovej alebo pšeničnej)
- 1 vajce
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Mrkvu nastrúhajte na jemnom strúhadle.
- V miske spojte uvarenú pohánku, nastrúhanú mrkvu, múku a vajce.
- Dochutíme soľou a korením a dobre premiešajte.
- Na panvici opečte placky z oboch strán do zlatista a podávajte s jogurtom alebo tvarohom.
8. Pohánkový smoothie so špenátom a banánom
Ingrediencie:
- 1/2 šálky uvarenej pohánky
- 1 šálka čerstvého špenátu
- 1 banán
- 1/2 šálky kokosového mlieka
- Niekoľko kociek ľadu
Príprava:
- Vložte všetky ingrediencie do mixéra.
- Mixujte dohladka a podľa chuti prípadne doslaďte medom.
- Nalejte do pohárov a podávajte ihneď ako osviežujúci nápoj.
Záver
Pohánka je skutočným pokladom, ktorý by určite nemal chýbať v žiadnej kuchyni. Jej rôznorodosť a nutričná hodnota z nej robia ideálnu voľbu pre množstvo jedál.
Teraz, keď viete, ako dlho sa varí pohánka a máte k dispozícii 8 jedinečných receptov, môžete variabilne vnesť túto chutnú obilninu do svojich pokrmov. Správne pripravená pohánka je nielen chutná, ale aj zdravá a ponúka množstvo variácií. Vstúpte do sveta pohánky a objavte jej rôzne prevedenia na vlastnej skúsenosti!
Na prípravu jačmenných krúp budete potrebovať:
– 1 šálku jačmenných krúp
– 2 šálky vody
– soľ podľa chuti
Ako pripraviť jačmenné krúpy?
Príprava:
1. Jačmenné krúpy vložte do cedníka a opláchnite ich pod tečúcou vodou.
2. Vo veľkom hrnci zohrejte vodu a pridajte soľ.
3. Keď voda začne vrieť, pridajte jačmenné krúpy do hrnca.
4. Znížte teplotu a varte krúpy pod pokrievkou približne 20 – 25 minút, kým nezmäknú.
5. Po uvarení zlejte prebytočnú vodu a jačmenné krúpy môžete podávať ako prílohu, alebo ich pridať do šalátov či polievok.
Dobrú chuť!









Príprava jačmenných krúp je naozaj jednoduchá! Mám rád, ako sa dajú pridať do rôznych jedál. Skúšal som ich aj do polievky a chutili skvele. Určite odporúčam každému, aby ich vyskúšal!
Jačmenné krúpy sú skvelé! Veľmi sa mi páči, že sú zdravé a ľahko sa pripravujú. Vždy si ich robím ako prílohu k mäsu. Dobre sa kombinujú aj so zeleninou. Odporúčam vyskúšať!
Tento recept na jačmenné krúpy je naozaj super! Rýchlo a jednoducho sa to pripravuje. Ja ich často pridávam do šalátov, sú výborné! Dobrý tip pre všetkých, ktorí chcú niečo chutné a zdravé.
Jačmenné krúpy sú úžasné! Môžem ich kombinovať s rôznymi prísadami a vždy chutia skvele. Vďaka za jednoduchý recept, určite ho budem používať častejšie vo svojej kuchyni!
S týmto receptom na jačmenné krúpy som veľmi spokojný! Chutia mi s mäsom aj so zeleninou. Je to veľmi praktické jedlo a dá sa rýchlo pripraviť. Odporúčam ho všetkým priateľom!
Myslím, že jačmenné krúpy sú fantastické! Mám rád jedlá, ktoré sú zdravé a chutné zároveň. Tento recept je veľmi jednoduchý a určite ho vyskúšam doma!
Jačmenné krúpy robím pravidelne! Sú skvelou alternatívou k ryži alebo cestovinám. Ďakujem za tento užitočný návod, určite si ho uložím medzi obľúbené recepty!
‚Dobrý deň! Jačmenné krúpy milujem! Uvarené podľa vášho postupu chutia úžasne! Robila som ich minulý víkend pre rodinu a všetci boli nadšení. Určite to bude častá príloha na našich stoloch.‘
‚Chcem poďakovať za zdieľanie tohto receptu na jačmenné krúpy! Sú nielen zdravou voľbou, ale aj veľmi chutné. Pridala som ich do šalátu a bola to bomba!‘
‚Recept na jačmenné krúpy ma zaujal hneď! Robil som ich s mäsom a všetci sme si pochutili. Určite budem tento recept odporúčať ďalej!‘
Jačmenné krúpy sú skvelé! Vždy ich varím ako prílohu k mäsu. Môj recept je jednoduchý a chutný. Určite vyskúšam aj šalát s nimi, to musí byť výborné! Odporúčam každému.
Ďakujem za recept! Jačmenné krúpy sú super zdravé a plné vlákniny. Pripravila som ich na obed s brokolicou a bola to delikatesa! Určite ich zaradím do svojho jedálnička častejšie.
Varenie jačmenných krúp je fakt jednoduché! Mám rád, keď je jedlo rýchle a chutné. Pridávam ich aj do polievok, sú veľmi sýte. Skvelý tip, ďakujem za zdieľanie!
Jačmenné krúpy sú môj obľúbený spôsob, ako obohatiť jedlá. Vždy sa teším, keď ich pripravím pre rodinu. Dobrý recept a určite sa hodí aj na rôzne variácie, odporúčam!
Tento recept na jačmenné krúpy ma zaujal! Znie to veľmi jednoducho a chutne. Chystám sa to vyskúšať na víkendovú večeru so zeleninou, určite to bude skvelé.
Jačmenné krúpy sú fantastické! Milujem ich chuť a zdravie prínosy. Vždy si dávam pozor na kvalitu surovín a tento recept mi veľmi pomôže pri varení doma!
‚Dobrú chuť!‘ je presne to, čo potrebujem počuť pred varením jačmenných krúp. Tieto návody sú vždy užitočné pre nás všetkých amatérskych kuchárov.
‚Uvarené‘ jačmenné krúpy znie ako ideálne riešenie pre každého milovníka zdravého stravovania! Teším sa, že budem môcť pripraviť niečo tak chutné podľa vášho receptu.
‚Jačmenné krúpy v polievke? To je nápad!‘ Nevedel som o tom, ale už sa teším na experimentovanie s týmto úžasným jedlom v kuchyni!
‚Skvelý tip!‘ Jačmenné krúpy sú super základom pre mnoho jedál. Pochválim vás za tento jednoduchý návod – konečne viem, ako ich správne pripraviť!
Tento recept je skvelý! Jačmenné krúpy sú naozaj chutné a veľmi zdravé. Môžem ich podávať s rôznymi jedlami. Ďakujem za tento jednoduchý návod, určite ho vyskúšam! Dobrú chuť všetkým.
Wow, jačmenné krúpy! To znie úžasne. Nikdy som ich neskúšal, ale podľa tohto receptu to vyzerá veľmi ľahko. Teším sa, že ich pripravím na večeru a určite si na nich pochutnám!
Veľmi pekný recept! Jačmenné krúpy sú fantastické a zdravé. Mám rád, ako je to všetko jednoducho vysvetlené. Určite to vyskúšam aj s nejakou dobrou omáčkou. Ďakujem za inšpiráciu!
Fíha, jačmenné krúpy vyzerajú skvele! Nikdy som o nich nepočul, ale váš recept ma presvedčil ich vyskúšať. S pridaním do šalátov to musí byť lahodné! Určite sa k vám vrátim pre ďalšie tipy.
Super článok! Jačmenné krúpy sú fantastické na prípravu zdravého jedla. Vďaka za jednoduchý postup a tipy. Už sa teším na ochutnávku, určite budem robiť aj variácie s rôznymi prísadami!
Tento recept je presne to, čo som hľadal! Jačmenné krúpy sú skvelým spôsobom ako obohatiť jedálniček o niečo zdravšie. Myslím si, že ich skombinujem s nejakou zeleninou a bude to mňamka!
‚Jačmenné krúpy? To je super nápad!‘ Tieto krúpky sú veľmi chutné a príprava je tak jednoduchá. Určite ich zaradím do svojich obľúbených receptov a pochválim sa priateľom.
‚Jačmenné krúpky nikdy nezklamali!‘ Tento návod je perfektný pre každého kuchára začiatočníka ako ja. Už sa teším na túto zdravú delikatesu pri večeri s rodinou.
‚Dobrý deň!‘ Ďakujem za tento úžasný recept! Jačmenné krupy som ešte nevaril, ale váš podrobný postup ma presvedčil ich vyskúšať už zajtra na obed.
‚Kto by povedal, že jačmenné krupy môžu byť také chutné?‘ Tento recept vyzerá jednoducho a rýchlo ho zvládnem pripraviť aj po práci. Určite sa k vám vrátim po ďalšie úžasné nápady!