Ako dlho sa varí pohánka?
Pohánka, ako vynikajúca obilnina, pomaly získava na popularite v kuchyniach po celom svete. Je plná živín, bezlepková a veľmi dobre stráviteľná. Mnohí z nás sa pýtajú, aký čas je potrebný na varenie pohánky, aby bola ideálne pripravená a chutná. V nasledujúcom texte sa nielen dozviete, ako správne uvariť pohánku, ale tiež objavíte 8 jedinečných receptov, ktoré rozšíria možnosti jej využitia v kuchyni.
Základný recept na varenú pohánku
Predtým, než prejdeme k receptom, pozrime sa na správny postup varenia pohánky. Všeobecne platí, že pohánka sa varí v pomere 1:2, takže na 1 pohár pohánky potrebujete 2 poháre vody.
- Najprv dôkladne prepláchnite pohánku pod tečúcou vodou, čím odstránite akékoľvek nečistoty a horkosť.
- Do hrnca nalejte vodu a pridajte malú štipku soli, následne priveďte k varu.
- Keď voda začne vrieť, pridajte prepláchnutú pohánku.
- Potom znížte teplo na minimum, zakryte a varte približne 15-20 minút, kým pohánka nezmäkne a nevsiakne všetku vodu.
- Po uvarení ju nechajte odpočívať 5 minút pod pokrievkou, aby bola nadýchaná.
Teraz, keď poznáte základný postup na prípravu pohánky, pozrime sa na niekoľko zaujímavých receptov.
1. Pohánkový šalát s avokádom a cherry paradajkami
Ingrediencie:
- 1 šálka uvarenej pohánky
- 1 zrelé avokádo
- 200 g cherry paradajok
- 1 malá cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý koriander na ozdobu
Postup:
- Nechajte uvarenú pohánku vychladnúť.
- Avokádo a cherry paradajky nakrájajte na malé kúsky, cibuľu jemne nasekajte.
- V veľkej miske spoľahnite pohánku, avokádo, paradajky a cibuľu.
- Pridajte olivový olej, soľ a korenie a dôkladne všetko premiešajte.
- Pred servírovaním ozdobte čerstvým koriandrom.
2. Pohánkový detoxikačný smoothie
Ingrediencie:
- 1/2 šálky uvarenej pohánky
- 1 banán
- 1 jablko
- 1/2 šálky mandľového mlieka
- 1 lyžička medu (podľa chuti)
- Pár kusov ľadu
Postup:
- Všetky ingrediencie vložte do mixéra.
- Mixujte na vyšších otáčkach, kým sa nezíska hladká konzistencia.
- Nalejte do sklenenej nádoby a ihneď podávajte.
3. Pohánková polievka s hubami
Ingrediencie:
- 1 šálka uvarenej pohánky
- 300 g čerstvých húb (napr. šampiňóny)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1/2 šálky smotany na varenie
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Na panvici zohrejte trochu olivového oleja a orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, až kým nezmäknú.
- Pridajte nakrájané huby a restujte, kým sa nezmenšia.
- Pridajte uvarenú pohánku a zeleninový vývar, priveďte do varu.
- Po 10 minútach varenia pridajte smotanu, dochuťte soľou a korením.
- Pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
4. Pohánkové fašírky so zeleninou
Ingrediencie:
- 1 šálka uvarenej pohánky
- 1 mrkva
- 1 cuketa
- 1/2 šálky strúhanky
- 1 vajce
- Soľ, korenie a bylinky podľa chuti
- Olej na vyprážanie
Postup:
- Použite jemné strúhadlo a postrúhajte mrkvu a cuketu.
- V miske zmiešajte uvarenú pohánku, strúhanku, vajce a nastrúhanú zeleninu.
- Osolte a okoreňte podľa vlastnej chuti.
- Zmes vytvarujte do fašírok a na panvici ich opražte na oleji z oboch strán dozlatista.
5. Pohánkový nákyp s brokolicou a syrom
Ingrediencie:
- 1 šálka uvarenej pohánky
- 1 šálka brokolice
- 1 šálka nastrúhaného syra
- 1/2 šálky mlieka
- 2 vajcia
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- V miske zmiešajte uvarenú pohánku, brokolicu, nastrúhaný syr, mlieko a vajcia.
- Osolte a okoreňte podľa chuti.
- Zmes preložte do pripravenej formy a pečte 30 minút, kým sa povrch nezafarbení na zlatista.
- šálka pripravenej pohánky
- 200 g brokolice
- 1 šálka nastrúhaného syra (napríklad eidam alebo mozzarella)
- 2 vajcia
- 1/2 šálky mlieka
- Soľ a korenie podľa chuti
Príprava:
- Brokolicu uvarte do jemna a nasekajte na menšie kúsky.
- V miske zmiešajte pohánku, brokolicu, nastrúhaný syr, vajcia a mlieko.
- Dochutíme soľou a korením a dôkladne premiešajte.
- Zmes prelejte do zapekacej formy a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, kým povrch nezíska zlatohnedú farbu.
6. Pohánková granola na raňajky
Ingrediencie:
- 2 šálky uvarenej pohánky
- 1/2 šálky orechov (napríklad vlašských alebo lieskových)
- 1/2 šálky sušeného ovocia (napríklad hrozienok alebo brusníc)
- 1/4 šálky medu alebo javorového sirupu
- 1 lyžička škorice
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- V miske kombinujte uvarenú pohánku, orechy, sušené ovocie a škoricu.
- Pridajte med alebo javorový sirup a dobre premiešajte.
- Zmes rovnomerne rozložte na plech a pečte približne 20-25 minút, občas premiešajte, aby sa granola opiekla rovnomerne.
7. Pohánkové placky s mrkvou
Ingrediencie:
- 1 šálka uvarenej pohánky
- 1 veľká mrkva
- 1/2 šálky múky (pohánkovej alebo pšeničnej)
- 1 vajce
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Mrkvu nastrúhajte na jemnom strúhadle.
- V miske spojte uvarenú pohánku, nastrúhanú mrkvu, múku a vajce.
- Dochutíme soľou a korením a dobre premiešajte.
- Na panvici opečte placky z oboch strán do zlatista a podávajte s jogurtom alebo tvarohom.
8. Pohánkový smoothie so špenátom a banánom
Ingrediencie:
- 1/2 šálky uvarenej pohánky
- 1 šálka čerstvého špenátu
- 1 banán
- 1/2 šálky kokosového mlieka
- Niekoľko kociek ľadu
Príprava:
- Vložte všetky ingrediencie do mixéra.
- Mixujte dohladka a podľa chuti prípadne doslaďte medom.
- Nalejte do pohárov a podávajte ihneď ako osviežujúci nápoj.
Záver
Pohánka je skutočným pokladom, ktorý by určite nemal chýbať v žiadnej kuchyni. Jej rôznorodosť a nutričná hodnota z nej robia ideálnu voľbu pre množstvo jedál.
Teraz, keď viete, ako dlho sa varí pohánka a máte k dispozícii 8 jedinečných receptov, môžete variabilne vnesť túto chutnú obilninu do svojich pokrmov. Správne pripravená pohánka je nielen chutná, ale aj zdravá a ponúka množstvo variácií. Vstúpte do sveta pohánky a objavte jej rôzne prevedenia na vlastnej skúsenosti!
Na prípravu jačmenných krúp budete potrebovať:
– 1 šálku jačmenných krúp
– 2 šálky vody
– soľ podľa chuti
Ako pripraviť jačmenné krúpy?
Príprava:
1. Jačmenné krúpy vložte do cedníka a opláchnite ich pod tečúcou vodou.
2. Vo veľkom hrnci zohrejte vodu a pridajte soľ.
3. Keď voda začne vrieť, pridajte jačmenné krúpy do hrnca.
4. Znížte teplotu a varte krúpy pod pokrievkou približne 20 – 25 minút, kým nezmäknú.
5. Po uvarení zlejte prebytočnú vodu a jačmenné krúpy môžete podávať ako prílohu, alebo ich pridať do šalátov či polievok.
Dobrú chuť!