Ako dlho sa varí pohánka

Ako dlho sa varí pohánka?

Pohánka, ako vynikajúca obilnina, pomaly získava na popularite v kuchyniach po celom svete. Je plná živín, bezlepková a veľmi dobre stráviteľná. Mnohí z nás sa pýtajú, aký čas je potrebný na varenie pohánky, aby bola ideálne pripravená a chutná. V nasledujúcom texte sa nielen dozviete, ako správne uvariť pohánku, ale tiež objavíte 8 jedinečných receptov, ktoré rozšíria možnosti jej využitia v kuchyni.

Základný recept na varenú pohánku

Predtým, než prejdeme k receptom, pozrime sa na správny postup varenia pohánky. Všeobecne platí, že pohánka sa varí v pomere 1:2, takže na 1 pohár pohánky potrebujete 2 poháre vody.

  1. Najprv dôkladne prepláchnite pohánku pod tečúcou vodou, čím odstránite akékoľvek nečistoty a horkosť.
  2. Do hrnca nalejte vodu a pridajte malú štipku soli, následne priveďte k varu.
  3. Keď voda začne vrieť, pridajte prepláchnutú pohánku.
  4. Potom znížte teplo na minimum, zakryte a varte približne 15-20 minút, kým pohánka nezmäkne a nevsiakne všetku vodu.
  5. Po uvarení ju nechajte odpočívať 5 minút pod pokrievkou, aby bola nadýchaná.

Teraz, keď poznáte základný postup na prípravu pohánky, pozrime sa na niekoľko zaujímavých receptov.

1. Pohánkový šalát s avokádom a cherry paradajkami

Ingrediencie:

  • 1 šálka uvarenej pohánky
  • 1 zrelé avokádo
  • 200 g cherry paradajok
  • 1 malá cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvý koriander na ozdobu

Postup:

  1. Nechajte uvarenú pohánku vychladnúť.
  2. Avokádo a cherry paradajky nakrájajte na malé kúsky, cibuľu jemne nasekajte.
  3. V veľkej miske spoľahnite pohánku, avokádo, paradajky a cibuľu.
  4. Pridajte olivový olej, soľ a korenie a dôkladne všetko premiešajte.
  5. Pred servírovaním ozdobte čerstvým koriandrom.

2. Pohánkový detoxikačný smoothie

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky uvarenej pohánky
  • 1 banán
  • 1 jablko
  • 1/2 šálky mandľového mlieka
  • 1 lyžička medu (podľa chuti)
  • Pár kusov ľadu

Postup:

  1. Všetky ingrediencie vložte do mixéra.
  2. Mixujte na vyšších otáčkach, kým sa nezíska hladká konzistencia.
  3. Nalejte do sklenenej nádoby a ihneď podávajte.

3. Pohánková polievka s hubami

Ingrediencie:

  • 1 šálka uvarenej pohánky
  • 300 g čerstvých húb (napr. šampiňóny)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1/2 šálky smotany na varenie
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Na panvici zohrejte trochu olivového oleja a orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, až kým nezmäknú.
  2. Pridajte nakrájané huby a restujte, kým sa nezmenšia.
  3. Pridajte uvarenú pohánku a zeleninový vývar, priveďte do varu.
  4. Po 10 minútach varenia pridajte smotanu, dochuťte soľou a korením.
  5. Pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.

4. Pohánkové fašírky so zeleninou

Ingrediencie:

  • 1 šálka uvarenej pohánky
  • 1 mrkva
  • 1 cuketa
  • 1/2 šálky strúhanky
  • 1 vajce
  • Soľ, korenie a bylinky podľa chuti
  • Olej na vyprážanie

Postup:

  1. Použite jemné strúhadlo a postrúhajte mrkvu a cuketu.
  2. V miske zmiešajte uvarenú pohánku, strúhanku, vajce a nastrúhanú zeleninu.
  3. Osolte a okoreňte podľa vlastnej chuti.
  4. Zmes vytvarujte do fašírok a na panvici ich opražte na oleji z oboch strán dozlatista.

5. Pohánkový nákyp s brokolicou a syrom

Ingrediencie:

  • 1 šálka uvarenej pohánky
  • 1 šálka brokolice
  • 1 šálka nastrúhaného syra
  • 1/2 šálky mlieka
  • 2 vajcia
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. V miske zmiešajte uvarenú pohánku, brokolicu, nastrúhaný syr, mlieko a vajcia.
  3. Osolte a okoreňte podľa chuti.
  4. Zmes preložte do pripravenej formy a pečte 30 minút, kým sa povrch nezafarbení na zlatista.
  • šálka pripravenej pohánky
  • 200 g brokolice
  • 1 šálka nastrúhaného syra (napríklad eidam alebo mozzarella)
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky mlieka
  • Soľ a korenie podľa chuti

Príprava:

  1. Brokolicu uvarte do jemna a nasekajte na menšie kúsky.
  2. V miske zmiešajte pohánku, brokolicu, nastrúhaný syr, vajcia a mlieko.
  3. Dochutíme soľou a korením a dôkladne premiešajte.
  4. Zmes prelejte do zapekacej formy a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, kým povrch nezíska zlatohnedú farbu.

6. Pohánková granola na raňajky

Ingrediencie:

  • 2 šálky uvarenej pohánky
  • 1/2 šálky orechov (napríklad vlašských alebo lieskových)
  • 1/2 šálky sušeného ovocia (napríklad hrozienok alebo brusníc)
  • 1/4 šálky medu alebo javorového sirupu
  • 1 lyžička škorice

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. V miske kombinujte uvarenú pohánku, orechy, sušené ovocie a škoricu.
  3. Pridajte med alebo javorový sirup a dobre premiešajte.
  4. Zmes rovnomerne rozložte na plech a pečte približne 20-25 minút, občas premiešajte, aby sa granola opiekla rovnomerne.

7. Pohánkové placky s mrkvou

Ingrediencie:

  • 1 šálka uvarenej pohánky
  • 1 veľká mrkva
  • 1/2 šálky múky (pohánkovej alebo pšeničnej)
  • 1 vajce
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Mrkvu nastrúhajte na jemnom strúhadle.
  2. V miske spojte uvarenú pohánku, nastrúhanú mrkvu, múku a vajce.
  3. Dochutíme soľou a korením a dobre premiešajte.
  4. Na panvici opečte placky z oboch strán do zlatista a podávajte s jogurtom alebo tvarohom.

8. Pohánkový smoothie so špenátom a banánom

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky uvarenej pohánky
  • 1 šálka čerstvého špenátu
  • 1 banán
  • 1/2 šálky kokosového mlieka
  • Niekoľko kociek ľadu

Príprava:

  1. Vložte všetky ingrediencie do mixéra.
  2. Mixujte dohladka a podľa chuti prípadne doslaďte medom.
  3. Nalejte do pohárov a podávajte ihneď ako osviežujúci nápoj.

Záver

Pohánka je skutočným pokladom, ktorý by určite nemal chýbať v žiadnej kuchyni. Jej rôznorodosť a nutričná hodnota z nej robia ideálnu voľbu pre množstvo jedál.

Teraz, keď viete, ako dlho sa varí pohánka a máte k dispozícii 8 jedinečných receptov, môžete variabilne vnesť túto chutnú obilninu do svojich pokrmov. Správne pripravená pohánka je nielen chutná, ale aj zdravá a ponúka množstvo variácií. Vstúpte do sveta pohánky a objavte jej rôzne prevedenia na vlastnej skúsenosti!

 

 

Na prípravu jačmenných krúp budete potrebovať:

Polievka hokkaido – Video

Polievka hokkaido – Video

Čítať viac »

– 1 šálku jačmenných krúp
– 2 šálky vody
– soľ podľa chuti

Kuracie mäso a kari omáčka

Kuracie mäso a kari omáčka

Čítať viac »

 

Ako pripraviť jačmenné krúpy?

Príprava:

1. Jačmenné krúpy vložte do cedníka a opláchnite ich pod tečúcou vodou.
2. Vo veľkom hrnci zohrejte vodu a pridajte soľ.
3. Keď voda začne vrieť, pridajte jačmenné krúpy do hrnca.
4. Znížte teplotu a varte krúpy pod pokrievkou približne 20 – 25 minút, kým nezmäknú.
5. Po uvarení zlejte prebytočnú vodu a jačmenné krúpy môžete podávať ako prílohu, alebo ich pridať do šalátov či polievok.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

30 Komentárov

  1. Miloš123 píše:

    Príprava jačmenných krúp je naozaj jednoduchá! Mám rád, ako sa dajú pridať do rôznych jedál. Skúšal som ich aj do polievky a chutili skvele. Určite odporúčam každému, aby ich vyskúšal!

  2. ZlatkoHrac píše:

    Jačmenné krúpy sú skvelé! Veľmi sa mi páči, že sú zdravé a ľahko sa pripravujú. Vždy si ich robím ako prílohu k mäsu. Dobre sa kombinujú aj so zeleninou. Odporúčam vyskúšať!

  3. Svetlonos píše:

    Tento recept na jačmenné krúpy je naozaj super! Rýchlo a jednoducho sa to pripravuje. Ja ich často pridávam do šalátov, sú výborné! Dobrý tip pre všetkých, ktorí chcú niečo chutné a zdravé.

  4. Lenička88 píše:

    Jačmenné krúpy sú úžasné! Môžem ich kombinovať s rôznymi prísadami a vždy chutia skvele. Vďaka za jednoduchý recept, určite ho budem používať častejšie vo svojej kuchyni!

  5. JankoSuperstar píše:

    S týmto receptom na jačmenné krúpy som veľmi spokojný! Chutia mi s mäsom aj so zeleninou. Je to veľmi praktické jedlo a dá sa rýchlo pripraviť. Odporúčam ho všetkým priateľom!

  6. BubkoMaly píše:

    Myslím, že jačmenné krúpy sú fantastické! Mám rád jedlá, ktoré sú zdravé a chutné zároveň. Tento recept je veľmi jednoduchý a určite ho vyskúšam doma!

  7. VeseláJana píše:

    Jačmenné krúpy robím pravidelne! Sú skvelou alternatívou k ryži alebo cestovinám. Ďakujem za tento užitočný návod, určite si ho uložím medzi obľúbené recepty!

  8. _Kucharka_4U_ píše:

    ‚Dobrý deň! Jačmenné krúpy milujem! Uvarené podľa vášho postupu chutia úžasne! Robila som ich minulý víkend pre rodinu a všetci boli nadšení. Určite to bude častá príloha na našich stoloch.‘

  9. _ZdravieNaPrvomMieste_ píše:

    ‚Chcem poďakovať za zdieľanie tohto receptu na jačmenné krúpy! Sú nielen zdravou voľbou, ale aj veľmi chutné. Pridala som ich do šalátu a bola to bomba!‘

  10. _Fenix_7_ píše:

    ‚Recept na jačmenné krúpy ma zaujal hneď! Robil som ich s mäsom a všetci sme si pochutili. Určite budem tento recept odporúčať ďalej!‘

  11. PohodovýJanko píše:

    Jačmenné krúpy sú skvelé! Vždy ich varím ako prílohu k mäsu. Môj recept je jednoduchý a chutný. Určite vyskúšam aj šalát s nimi, to musí byť výborné! Odporúčam každému.

  12. KreatívnaMiriam píše:

    Ďakujem za recept! Jačmenné krúpy sú super zdravé a plné vlákniny. Pripravila som ich na obed s brokolicou a bola to delikatesa! Určite ich zaradím do svojho jedálnička častejšie.

  13. VeselýŠimon píše:

    Varenie jačmenných krúp je fakt jednoduché! Mám rád, keď je jedlo rýchle a chutné. Pridávam ich aj do polievok, sú veľmi sýte. Skvelý tip, ďakujem za zdieľanie!

  14. ZlatáRuža píše:

    Jačmenné krúpy sú môj obľúbený spôsob, ako obohatiť jedlá. Vždy sa teším, keď ich pripravím pre rodinu. Dobrý recept a určite sa hodí aj na rôzne variácie, odporúčam!

  15. FajnLukáš píše:

    Tento recept na jačmenné krúpy ma zaujal! Znie to veľmi jednoducho a chutne. Chystám sa to vyskúšať na víkendovú večeru so zeleninou, určite to bude skvelé.

  16. SrdiečkoEva píše:

    Jačmenné krúpy sú fantastické! Milujem ich chuť a zdravie prínosy. Vždy si dávam pozor na kvalitu surovín a tento recept mi veľmi pomôže pri varení doma!

  17. KocúrMiloš píše:

    ‚Dobrú chuť!‘ je presne to, čo potrebujem počuť pred varením jačmenných krúp. Tieto návody sú vždy užitočné pre nás všetkých amatérskych kuchárov.

  18. SnílekPetra píše:

    ‚Uvarené‘ jačmenné krúpy znie ako ideálne riešenie pre každého milovníka zdravého stravovania! Teším sa, že budem môcť pripraviť niečo tak chutné podľa vášho receptu.

  19. 'Zábavný' Jozef píše:

    ‚Jačmenné krúpy v polievke? To je nápad!‘ Nevedel som o tom, ale už sa teším na experimentovanie s týmto úžasným jedlom v kuchyni!

  20. 'Pikantná' Lucia píše:

    ‚Skvelý tip!‘ Jačmenné krúpy sú super základom pre mnoho jedál. Pochválim vás za tento jednoduchý návod – konečne viem, ako ich správne pripraviť!

  21. Mačka123 píše:

    Tento recept je skvelý! Jačmenné krúpy sú naozaj chutné a veľmi zdravé. Môžem ich podávať s rôznymi jedlami. Ďakujem za tento jednoduchý návod, určite ho vyskúšam! Dobrú chuť všetkým.

  22. Bubko píše:

    Wow, jačmenné krúpy! To znie úžasne. Nikdy som ich neskúšal, ale podľa tohto receptu to vyzerá veľmi ľahko. Teším sa, že ich pripravím na večeru a určite si na nich pochutnám!

  23. Kocúrko píše:

    Veľmi pekný recept! Jačmenné krúpy sú fantastické a zdravé. Mám rád, ako je to všetko jednoducho vysvetlené. Určite to vyskúšam aj s nejakou dobrou omáčkou. Ďakujem za inšpiráciu!

  24. ZelenýJablko píše:

    Fíha, jačmenné krúpy vyzerajú skvele! Nikdy som o nich nepočul, ale váš recept ma presvedčil ich vyskúšať. S pridaním do šalátov to musí byť lahodné! Určite sa k vám vrátim pre ďalšie tipy.

  25. ŠťastnýPes píše:

    Super článok! Jačmenné krúpy sú fantastické na prípravu zdravého jedla. Vďaka za jednoduchý postup a tipy. Už sa teším na ochutnávku, určite budem robiť aj variácie s rôznymi prísadami!

  26. Slniečko1 píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadal! Jačmenné krúpy sú skvelým spôsobom ako obohatiť jedálniček o niečo zdravšie. Myslím si, že ich skombinujem s nejakou zeleninou a bude to mňamka!

  27. PandaMika píše:

    ‚Jačmenné krúpy? To je super nápad!‘ Tieto krúpky sú veľmi chutné a príprava je tak jednoduchá. Určite ich zaradím do svojich obľúbených receptov a pochválim sa priateľom.

  28. -Jasné slnko- píše:

    ‚Jačmenné krúpky nikdy nezklamali!‘ Tento návod je perfektný pre každého kuchára začiatočníka ako ja. Už sa teším na túto zdravú delikatesu pri večeri s rodinou.

  29. _ZvedavýVlk_ píše:

    ‚Dobrý deň!‘ Ďakujem za tento úžasný recept! Jačmenné krupy som ešte nevaril, ale váš podrobný postup ma presvedčil ich vyskúšať už zajtra na obed.

  30. !Bublina! píše:

    ‚Kto by povedal, že jačmenné krupy môžu byť také chutné?‘ Tento recept vyzerá jednoducho a rýchlo ho zvládnem pripraviť aj po práci. Určite sa k vám vrátim po ďalšie úžasné nápady!