Dark Mode Light Mode

Halušky s bryndzou a slaninkou

Halušky s bryndzou a slaninkou Halušky s bryndzou a slaninkou

Halušky s bryndzou a slaninkou predstavujú autentické slovenské národné jedlo, ktoré je veľmi populárne a rozšírené po celom Slovensku. Tento jednoduchý, avšak chuťovo bohatý pokrm je ideálnou voľbou pre všetkých nadšencov tradičnej slovenskej kuchyne.

Recept na halušky s bryndzou a slaninkou:

**Suroviny:**
– 500 g zemiakov
– 200 g polohrubej múky
– 1 vajce
– soľ podľa vlastnej chuti
– 200 g bryndze
– 150 g slaniny
– 1 cibuľa
– čierne korenie mleté
– čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu

Advertisement

**Postup:**

1. Zemiaky očistíme, ošúpeme a varíme v osolenej vode do mäkka. Následne ich scedíme a nastrúhame alebo prepracujeme vidličkou na zemiakovú kašu.

2. K nastrúhaným zemiakom pridáme múku, vajce a soľ podľa chuťových preferencií. Všetko dôkladne premiešame a vytvoríme cesto. Ak sa cesto zdá byť príliš husté, môžeme pridať trochu vody.

3. Z cesta formujeme malé halušky a varíme ich v osolenej vriacej vode približne 5-7 minút.

4. Medzitým na panvici opražíme slaninu nakrájanú na malé kocky, a pridáme nakrájanú cibuľu. Necháme ju orestovať do zlatista.

5. Uvarené halušky scedíme a zmiešame s opraženou slaninou a cibuľou.

6. Na tanieri posypeme halušky bryndzou, posypeme čiernym korením a dozdobíme petržlenovou vňaťou.

Hotové halušky s bryndzou a slaninkou okamžite podávame, kým sú teplé a chutné. Tento jednoducho pripravený pokrm je výborný ako hlavný chod alebo ako porcia na zahriatie. Prajeme dobrú chuť!

Halušky s bryndzou a slaninkou-2

2) Halušky s bryndzou a slaninkou

**Ingrediencie:**

  • 500 g zemiakov
  • 200 – 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • Soľ
  • 200 g bryndze
  • 100 g slaniny
  • Čerstvá petržlenová vňať (voliteľne)

 

  1. Pripravte halušky podľa predchádzajúceho receptu (kroky 1 až 4).
  2. Opraženie halušiek (krok 5).
  3. Bryndzu môžete nasekať alebo rozmačkať vidličkou.
  4. Slaninu nakrájajte na drobné kusy a opražte na panvici do chrumkavého stavu.
  5. Uvarené halušky sceďte a premiešajte s opečenou slaninou.
  6. Na tanieri podávajte halušky posypané bryndzou a, ak chcete, môžete ich ešte dozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.

Halušky s bryndzou a slaninkou sú jednoduchým a chutným slovenským pokrmom, ktorým si môžete vychutnať tradičné slovenské chute.

 

3)

Halušky sú tradičným jedlom slovenskej kuchyne, ktoré si získa srdcia všetkých. Spojenie jemných zemiakových halušiek, bryndze a chrumkavej slaninky je jednoducho neodolateľné. V tomto článku vám prinášame podrobný recept, ktorý vás naučí, ako si pripraviť tento obľúbený pokrm.

Ingrediencie

Na prípravu halušiek s bryndzou a slaninkou budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 150 g múky
  • 1 vajce
  • 200 g bryndze
  • 100 g údenej slaniny
  • soľ podľa chuti
  • 4 liter vody

Postup prípravy

1. Najprv zemiaky uvarte v osolenej vode do mäkka. Po uvarení ich nechajte vychladnúť, a potom ich ošúpte a nastrúhajte.

2. V miske zmiešajte nastrúhané zemiaky s múkou a vajcom. Pridajte soľ podľa chuti. Zmes by mala byť dostatočne hustá, aby sa z nej dal formovať halušky.

3. V hrnci priveďte do varu osolenú vodu. Pomocou lyžice vložte halušky do vriacej vody. Varíme približne 3-5 minút, kým nevyplávajú na povrch.

4. Medzitým na panvici orestujte slaninu nakrájanú na kocky do chrumkava. Po vyplávaní halušiek ich sceďte a pridajte do panvice so slaninkou. Môžete tiež pridať trošku bryndze, ak máte chuť.

5. Podávajte horúce s ostatnou bryndzou a podľa potreby dochuťte soľou alebo korením.

Takto si jednoducho pripravíte chutné halušky s bryndzou a slaninkou. Prajeme dobrú chuť!

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
View Comments (3) View Comments (3)
  1. Ďakujem za podrobný návod, teraz už viem, ako si spraviť tento tradičný slovenský pokrm.

    Cuntalova Vratislav
  2. Tento recept mi pripomína babičkine halušky. Určite si ich čoskoro uvarím!

    Kornel Adamcova

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Previous Post
Zeleninový wok s krevetami

Zeleninový wok s krevetami

Next Post
Bravčove plátky na štave s cestovinou

Bravčove plátky na štave s cestovinou

Advertisement