Krevetové cestoviny s cesnakom a citrónom predstavujú jednoduché a lahodné jedlo, ideálne na jarné a letné obdobie. Tento recept spája sviežosť citrónu, arómu cesnaku a lahodné morské plody, čo z neho robí vynikajúcu voľbu pre fanúšikov morských špecialít. Okrem toho je príprava veľmi nenáročná a rýchla, takže si môžete vychutnať chutné a zdravé jedlo už za niekoľko minút.
**Suroviny:**
– 400 g čerstvých kreviet (očistených a zbavených škrupín)
– 400 g cestovín (napríklad linguine, spaghety alebo iné dlhé cestoviny)
– 4 strúčiky cesnaku (jemne nastrúhaného)
– 1 citrón (šťava a nastrúhaná kôra)
– 1/4 šálky olivového oleja
– 1/4 šálky bieleho vína (voliteľné)
– 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate
– Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
**Postup:**
1. V hrnci s dostatočným množstvom osolenej vody uvarte cestoviny podľa pokynov na obale. Po uvarení ich sceďte a ponechajte si trochu vody z varenia.
2. Na panvici s predhriatym olivovým olejom opražte cesnak asi jednu minútu, kým nezačne voňať.
3. Pridajte krevety a opekajte ich 2-3 minúty, kým nezískajú ružovú farbu.
4. Ak používate víno, zalejte ním krevetky a za stáleho miešania varte jednu minútu.
5. Do panvice pridajte citrónovú šťavu, nastrúhanú kôru, petržlenovú vňať, soľ a korenie. Dobre premiešajte.
6. Na záver vmiešajte uvarené cestoviny spolu s trochou vody z varenia. Dôkladne premiešajte a podávajte horúce, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tento pokrm chutí skvele samostatne, avšak môžete ho podávať aj s čerstvým chlebom na umáčanie do omáčky alebo pokvapkaný nastrúhaným parmezánom. Prajeme dobrú chuť!
2) Krevetové cestoviny s cesnakom a citrónom
Ingrediencie:
- 250 g cestovín (napr. špagety, penne alebo linguine)
- 300 g kreviet, očistených a ošúpaných
- 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- Šťava a kôra z 1 citróna
- 1/4 čajovej lyžičky červenej papriky (voliteľné, podľa chuti)
- Čerstvé bylinky (napr. petržlen, bazalka), nasekané
- Extra panenský olivový olej
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Strúhanka na ozdobu (voliteľné)
- Na veľkej panvici priveďte vodu do varu na cestoviny. Po dosiahnutí varu pridajte soľ a varte cestoviny podľa pokynov, kým nie sú al dente. Sceďte ich.
- Na inej panvici ohrievajte niekoľko lyžíc olivového oleja na stredne nízku teplotu. Pridajte nasekaný cesnak a opatrne ho smažte, kým nezačne voňať, avšak musí zostať svetlý.
- Do panvice s cesnakom pridajte krevety. Smažte ich približne 2-3 minúty z oboch strán, až kým nezískajú zlatistý tón a budú pevné na dotyk.
- Pridajte do panvice šťavu a kôru citróna. Ak máte radi trošku pikantnosti, vsypte aj červenú papriku. Dochutite soľou a čiernym korením a smažte ešte niekoľko minút, aby sa chute spojili.
- Do omáčky môžete pridať polovicu nasekaných čerstvých byliniek a dobre zamiešať.
- Pridajte uvarené a scedené cestoviny do panvice s krevetami a omáčkou. Dôkladne premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Podávajte na tanieroch, posypte zvyšnými nasekanými bylinkami a podľa chuti aj s strúhankou na posypanie pre chrumkavý efekt.
Tieto krevetové cestoviny s cesnakom a citrónom sú plné sviežich a intenzívnych chutí. Kombinácia kreviet, štipľavosti červenej papriky, sviežosti citrónu a arómy cesnaku vytvorí dokonalú harmóniu.
3)
Ak hľadáte rýchly a chutný recept na obed či večeru, krevetové cestoviny s cesnakom a citrónom sú výbornou voľbou. Tento jednoduchý pokrm je nielen chutný, ale aj veľmi rýchly na prípravu, čo z neho robí ideálnu voľbu pre zaneprázdnené dni. Pozrime sa podrobnejšie na potrebné suroviny a postup prípravy.
Ingrediencie na krevetové cestoviny
Na prípravu týchto vynikajúcich cestovín budete potrebovať:
-
- 250 g čerstvých:
- krevetky
- 300 g cestovín (najlepšie špagety alebo linguine)
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 150 ml olivového oleja
- Soľ a mleté čierne korenie podľa preferencií
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
- 250 g čerstvých:
Postup prípravy
1. Na začiatku pripravte cestoviny podľa pokynov na obale. Dôkladne sa uistite, že ich uvaríte na al dente.
2. V medzičase na panvici rozohrejte olivový olej a následne pridajte nasekaný cesnak. Smažte na strednej teplote, kým cesnak nezíska zlatistý odtieň, avšak dávajte pozor, aby sa nepripálil.
3. Potom pridajte čerstvé krevety a restujte ich, až kým sa nezafarbia na ružovo, približne 4-5 minút.
4. Následne vmiešajte citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru, dochuťte soľou a čiernym korením podľa preferencií. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
5. Uvarené cestoviny sceďte a presuňte ich na panvicu s krevetami. Dobre zamiešajte, aby sa chute spojili.
6. Servírujte horúce a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou pre lepšie vyzdvihnutie chuti.
Tento recept na cestoviny s krevetami, cesnakom a citrónom je skvelý na príležitosti, kedy chcete svojich blízkych potešiť niečím výnimočným. Dobrú chuť!