môžete pridať aj viac alebo menej)
Na ryžu:
- 1 šálka bielej ryže
- 2 šálky zeleninového vývaru (alternatívne voda)
- Soľ podľa chuti
- 1 polievková lyžica masla (voliteľné)
Postup
- Príprava ryže: V hrnci priveďte do varu zeleninový vývar alebo osolenú vodu. Pridajte ryžu a dôkladne premiešajte. Znížte teplotu na minimum, zakryte pokrievkou a varte asi 18-20 minút, kým nie je ryža jemná a všetka tekutina sa nevstrebá. Ak sa rozhodnete pridať maslo, po uvarení ho vmiešajte do ryže.
- Príprava guláša: Na panvici s olivovým olejom na strednom ohni osmažte nasekanú cibuľu a celé strúčiky cesnaku. Opekajte ich asi 2 minúty, až kým cibuľa nezačne sklovitieť.
- Pridajte mleté hovädzie mäso a varte, kým nezhnedne, čo potrvá približne 5-7 minút. Rozdrvte hrudky mäsa, aby sa rovnomerne rozložili.
- Potom pridajte nakrájanú papriku, konzervované paradajky (aj s tekutinou), kukuricu, čierne fazule a koreniny (kmín, mletú papriku, čierne korenie, soľ a voľbou aj čili papričky). Dobrovoľne premiešajte a nechajte guláš pomaly variť asi 15-20 minút, kým sa chute prepoja a zmes nezhustne.
- Podávanie: Na tanier servírujte ryžu a navrstvíte na ňu slovenský guláš. Ozdobte čerstvou koriandrovou vňaťou.
Záver
Tento mexický guláš s ryžou predstavuje výnimočný spôsob, ako obohatiť vašu večeru o nové a zaujímavé chute. Môžete ho ľahko prispôsobiť vlastným preferenciám pridaním rôznych druhov zeleniny alebo korenín. Nezabudnite si ho vychutnať v spoločnosti rodiny a priateľov, pretože jedlo je skutočne najlepšie, keď sa delí. Bon appétit!
- nastrúhané či nakrájané
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Na ryžu:
- 250 g ryže
- 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ podľa vlastnej chuti
Príprava:
- Varenie gulášu: Na strednom plameni rozohrejte olivový olej vo veľkom hrnci. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, a restujte, až kým nezískajú zlatistú farbu. Potom vsypte hovädzie mäso a opražte ho zo všetkých strán, kým nebude hnedé.
- Pridanie zeleniny a korenín: Do hrnca vložte červenú a zelenú papriku. Pokračujte miešaním ďalších 5 minút, potom pridajte kukuricu, čierne fazule a paradajkovú omáčku. Dobre prepojte.
- Koreniny: Posypte guláš mletou paprikou, kmínom, čiernym korením, soľou a čili papričkami. Všetko dôkladne zamiešajte, aby sa chute spojili a následne privedieme do varu. Potom znížte teplotu, zakryte a varte na miernom ohni približne 30-40 minút, kým nie je mäso jemné.
- Příprava ryže: Kým sa guláš varí, pripravte ryžu. V ďalšom hrnci zahrejte olivový olej a vmiešajte ryžu. Opražte ju na oleji 2-3 minúty, aby sa jemne skaramelizovala. Následne pridajte vývar a soľ. Nechajte zovrieť, potom znížte teplotu a zakryte. Varíme približne 15 minút, alebo kým nie je ryža hotová a všetka voda sa neodparí.
- Podávanie: Po dokončení gulášu a ryže môžete podávať jedlo. Na tanier najprv naservírujte ryžu a navrch pridajte porciu gulášu. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Záver
Mexický guláš s ryžou nie je len chutný a sýty pokrm, ale aj vynikajúca príležitosť na objavovanie bohatstva mexickej kuchyne.
Skvelá kombinácia chutí a textúr poteší chuťové poháriky vás aj vašich blízkych. Tento pokrm je ideálny na oslavy a večierky. Nezabudnite si vychutnať každý sústo a zdieľať recept s priateľmi, aby aj oni mohli objaviť túto chutnú kombináciu! Dobrú chuť!
3) Mexický guláš s ryžou a paprikou
Mexická kuchyňa vyniká svojou rôznorodosťou a intenzívnymi príchuťami. Dnes vám prinášame recept na mexický guláš s ryžou, ktorý je skvelým jedlom na rodinné oslavy či priateľské večere. Kombinácia korenín, zeleniny a mäsa vytvára lahodný a výdatný pokrm, ktorý určite uchváti všetkých milovníkov mexických chutí. Poďme sa teda pustiť do varenia!
Ingrediencie:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 zelená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 plechovka (400 g) nakrájaných paradajok
- 400 g fazule (môže byť čierna alebo červená), najlepšie z konzervy
- 1 hrnček ryže
- 2 hrnčeky zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička mletého kmínu
- 1/2 lyžičky kajenského korenia (podľa preferencií)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na dekoráciu
Postup:
- Na panvici rozohrejte olivový olej na strednom plameni. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich do zlatista.
- Následne pridajte mleté hovädzie mäso a restujte, kým nie je dobre prepečené. Osolte a okoreňte podľa vlastnej chuti.
- Pridajte nakrájané papriky a pokračujte v pražení ešte asi 5 minút.
- Pridajte plechovku nakrájaných paradajok, fazuľu a všetky koreniny (mletú papriku, kmín, kajenské korenie). Dobre premiešajte a varte na miernom ohni asi 20 minút. Ak je guláš príliš hustý, môžete pridať trochu vývaru.
- Medzitým si pripravte ryžu. V hrnci priveďte do varu 2 hrnčeky vývaru, pridajte ryžu a varte podľa pokynov na obale. Obvykle je to asi 15-20 minút.
- Po uvarení ryže ju môžete zmiešať s gulášom alebo podávať samostatne.
Záver: Mexický guláš s ryžou je pripravený! Tento pokrm je plný chuti a dokonale sa dopĺňa s osviežujúcim nápojom alebo čerstvým šalátom. Ozdobte ho čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom a servírujte s tortilla chipsami alebo chlebom. Dúfame, že si tento jedinečný pokrm obľúbite rovnako ako my! Dobrú chuť!