Mexická kuchyňa patrí medzi najrozmanitejšie a najchutnejšie na svete. Svojou pestrofarebnosťou a spojeniami chutí dokáže okúzliť aj tých najnáročnejších gurmánov.
Dnes si pripravíme chutný mexický guláš s ryžou, ktorý skombinuje tradičné mexické ingrediencie s jednoduchou prípravou. Tento pokrm je skvelou voľbou na obed alebo večeru, a tak si na svoje prídu nielen milovníci korenistej stravy, ale aj tí, ktorí sa chcú zahriať v chladných dňoch.
Ingrediencie
Na guláš:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 2 konzervy nakrájaných paradajok (po 400 g)
- 1 plechovka čiernych fazúľ (400 g)
- 1 čajová lyžička mletého kmínu
- 1 čajová lyžička údenej papriky
- 1/2 čajovej lyžičky cayenského korenia (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate na ozdobenie
Na ryžu:
- 1 šálka bielej ryže
- 2 šálky zeleninového vývaru (alebo vody)
- Soľ podľa chuti
- 1 polievková lyžica masla (voliteľné)
Postup
- Príprava ryže: V hrnci priveďte k varu zeleninový vývar alebo vodu so soľou. Pridajte ryžu a zamiešajte. Znížte teplo na minimum, zakryte pokrievkou a varte približne 18-20 minút, alebo pokým nie je ryža mäkká a všetka tekutina sa nevstrebe. Ak sa rozhodnete použiť maslo, pridajte ho k ryži po uvarení a jemne zamiešajte.
- Príprava guláša: Na panvici s olivovým olejom na strednom ohni nastrúhajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte ich asi 2 minúty, kým cibuľa nezačne sklovitieť.
- Pridajte mleté hovädzie mäso a varte, kým sa nezhnedne, asi 5-7 minút. Rozdrvte hrudky mäsa, aby sa pekne rozložili.
- Pridajte nakrájanú papriku, paradajky z konzervy (aj so šťavou), čierne fazule a koreniny (kmín, údenú papriku, cayenské korenie, soľ a čierne korenie). Dobre premiešajte a nechajte guláš variť na miernom ohni asi 15-20 minút, kým sa chute nespoja a zmes nezhustne.
- Podávanie: Na tanier servírujte ryžu, na ktorú navrstvíte chutný mexický guláš. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Záver
Tento mexický guláš s ryžou je osviežujúcim spôsobom, ako obohatiť svoju večeru o nové chute. Je ľahko prispôsobiteľný a môžete si ho prispôsobiť podľa vlastných preferencií pridaním rôznych druhov zeleniny či korenín. Nezabudnite si vychutnať tento pokrm s rodinou a priateľmi, pretože jedlo je najlepšie, keď sa delí. Dobrú chuť!
2) Mexický guláš s ryžou
Mexická kuchyňa je známa svojou bohatou paletou chutí a aróm, ktoré dokážu rozprúdiť chuťové poháriky. Tento mexický guláš s ryžou je ideálnou voľbou na výnimočné rodinné večere alebo pohostenie priateľov. Spojenie korenistej chuti, čerstvých ingrediencií a srdcového zahriatia zaručí, že vás tento pokrm prenesie priamo do slnečného Mexika.
Ingrediencie:
Na guláš:
- 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie predného)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nesekané
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 zelená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 plechovka kukurice (300 g), scedená
- 1 plechovka čiernych fazúľ (ako alternatíva, môžu byť aj červené fazuľa), scedená a opláchnutá
- 1 plechovka nakrájanej paradajkovej omáčky (400 g)
- 2 lyžice mletej papriky
- 1 lyžička kmínu
- 1 lyžička čierneho korenia
- Soľ podľa chuti
- 1-2 čili papričky (podľa chuti, nastrúhané alebo nakrájané)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Na ryžu:
- 250 g ryže
- 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Príprava gulášu: Na strednom ohni rozohrejte olivový olej vo veľkom hrnci. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, a restujte do zlato-hnedej farby. Následne pridajte hovädzie mäso a opražte ho dohneda zo všetkých strán.
- Pridanie zeleniny a korenín: Do hrnca pridajte červenú a zelenú papriku. Miešajte ďalších 5 minút, potom pridajte kukuricu, čierne fazule a paradajkovú omáčku. Dobre premiešajte.
- Koreniny: Posypte guláš mletou paprikou, kmínom, čiernym korením, soľou a čili papričkami. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa chute spojili, a privedieme do varu. Potom znížte teplotu, zakryte a varte na miernom ohni približne 30-40 minút, až kým mäso nie je mäkké.
- Príprava ryže: Kým sa guláš varí, pripravte ryžu. Na druhom hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte ryžu. Opražte ju na oleji asi 2-3 minúty, aby sa jemne skaramelizovala. Potom pridajte vývar a soľ. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a zakryte. Varíme približne 15 minút, alebo kým nie je ryža uvarená a voda sa nezapustí.
- Servírovanie: Po dovarení guláša a ryže môžete jedlo servírovať. Na tanier najprv naservírujte ryžu a navrch pridajte porciu guláša. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Záver
Mexický guláš s ryžou je nielen chutným a sýty pokrmom, ale aj skvelým spôsobom, ako sa zoznámiť s bohatstvom mexickej kuchyne.
Vynikajúca zmes chutí a textúr poteší chuťové poháriky vás i vašich blízkych. Tento pokrm sa perfektne hodí aj na oslavy a večierky. Nezabudnite si užiť každý sústo a rozoslať recept aj svojim priateľom, aby aj oni mohli objaviť túto lahodnú kombináciu! Dobrú chuť!
3) Mexický guláš s ryžou a paprikou
Mexická kuchyňa je známa svojou rozmanitosťou a výraznými chuťami. Dnes vám prinášame recept na mexický guláš s ryžou, ktorý je perfektným jedlom na rodinné stretnutia či priateľské večere. Kombinácia korenín, zeleniny a mäsa vytvára lahodný a výdatný pokrm, ktorý určite poteší všetkých milovníkov mexických chutí. Tak sa poďme pustiť do varenia!
Ingrediencie:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 zelená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 plechovka (400 g) nakrájaných paradajok
- 400 g fazule (môže byť čierna alebo červená), prednostne z konzervy
- 1 hrnček ryže
- 2 hrnčeky zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička mletého kmínu
- 1/2 lyžičky kajenského korenia (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na ozdobu
Postup:
- Na panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich do zlatista.
- Potom pridajte mleté hovädzie mäso a opražte, kým nie je dobre prepečené. Osolte a okoreňte podľa chuti.
- K mäsu pridajte nakrájané papriky a pokračujte v pražení ešte asi 5 minút.
- Pridajte plechovku nakrájaných paradajok, fazuľu a všetky koreniny (mletú papriku, kmín, kajenské korenie). Dobre premiešajte a nechajte variť na miernom ohni asi 20 minút. Ak je guláš príliš hustý, môžete pridať trošku vývaru.
- Medzitým si pripravte ryžu. V hrnci priveďte do varu 2 hrnčeky vývaru, pridajte ryžu a varte podle pokynov na obale. Obvykle je to asi 15-20 minút.
- Po uvarení ryže ju môžete zmiešať s gulášom alebo podávať zvlášť.
Záver: Mexický guláš s ryžou je hotový! Toto jedlo je plné chuti a skvele sa hodí k osviežujúcemu nápoju alebo čerstvému šalátu. Ozdobte ho čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom a podávajte s tortilla chipsami alebo chlebom. Dúfame, že si tento pokrm zamilujete tak ako my! Dobrú chuť!