mexický guláš s ryžou

Mexická kuchyňa patrí medzi najrozmanitejšie a najchutnejšie na svete. Svojou pestrofarebnosťou a spojeniami chutí dokáže okúzliť aj tých najnáročnejších gurmánov.

Dnes si pripravíme chutný mexický guláš s ryžou, ktorý skombinuje tradičné mexické ingrediencie s jednoduchou prípravou. Tento pokrm je skvelou voľbou na obed alebo večeru, a tak si na svoje prídu nielen milovníci korenistej stravy, ale aj tí, ktorí sa chcú zahriať v chladných dňoch.

Ingrediencie

Na guláš:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 2 konzervy nakrájaných paradajok (po 400 g)
  • 1 plechovka čiernych fazúľ (400 g)
  • 1 čajová lyžička mletého kmínu
  • 1 čajová lyžička údenej papriky
  • 1/2 čajovej lyžičky cayenského korenia (podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate na ozdobenie

Na ryžu:

  • 1 šálka bielej ryže
  • 2 šálky zeleninového vývaru (alebo vody)
  • Soľ podľa chuti
  • 1 polievková lyžica masla (voliteľné)

Postup

  1. Príprava ryže: V hrnci priveďte k varu zeleninový vývar alebo vodu so soľou. Pridajte ryžu a zamiešajte. Znížte teplo na minimum, zakryte pokrievkou a varte približne 18-20 minút, alebo pokým nie je ryža mäkká a všetka tekutina sa nevstrebe. Ak sa rozhodnete použiť maslo, pridajte ho k ryži po uvarení a jemne zamiešajte.
  2. Príprava guláša: Na panvici s olivovým olejom na strednom ohni nastrúhajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte ich asi 2 minúty, kým cibuľa nezačne sklovitieť.
  3. Pridajte mleté hovädzie mäso a varte, kým sa nezhnedne, asi 5-7 minút. Rozdrvte hrudky mäsa, aby sa pekne rozložili.
  4. Pridajte nakrájanú papriku, paradajky z konzervy (aj so šťavou), čierne fazule a koreniny (kmín, údenú papriku, cayenské korenie, soľ a čierne korenie). Dobre premiešajte a nechajte guláš variť na miernom ohni asi 15-20 minút, kým sa chute nespoja a zmes nezhustne.
  5. Podávanie: Na tanier servírujte ryžu, na ktorú navrstvíte chutný mexický guláš. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Záver

Tento mexický guláš s ryžou je osviežujúcim spôsobom, ako obohatiť svoju večeru o nové chute. Je ľahko prispôsobiteľný a môžete si ho prispôsobiť podľa vlastných preferencií pridaním rôznych druhov zeleniny či korenín. Nezabudnite si vychutnať tento pokrm s rodinou a priateľmi, pretože jedlo je najlepšie, keď sa delí. Dobrú chuť!

 

2) Mexický guláš s ryžou

Mexická kuchyňa je známa svojou bohatou paletou chutí a aróm, ktoré dokážu rozprúdiť chuťové poháriky. Tento mexický guláš s ryžou je ideálnou voľbou na výnimočné rodinné večere alebo pohostenie priateľov. Spojenie korenistej chuti, čerstvých ingrediencií a srdcového zahriatia zaručí, že vás tento pokrm prenesie priamo do slnečného Mexika.

Ingrediencie:

Na guláš:

  • 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie predného)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nesekané
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 zelená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 plechovka kukurice (300 g), scedená
  • 1 plechovka čiernych fazúľ (ako alternatíva, môžu byť aj červené fazuľa), scedená a opláchnutá
  • 1 plechovka nakrájanej paradajkovej omáčky (400 g)
  • 2 lyžice mletej papriky
  • 1 lyžička kmínu
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • Soľ podľa chuti
  • 1-2 čili papričky (podľa chuti, nastrúhané alebo nakrájané)
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Na ryžu:

  • 250 g ryže
  • 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  1. Príprava gulášu: Na strednom ohni rozohrejte olivový olej vo veľkom hrnci. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, a restujte do zlato-hnedej farby. Následne pridajte hovädzie mäso a opražte ho dohneda zo všetkých strán.
  2. Pridanie zeleniny a korenín: Do hrnca pridajte červenú a zelenú papriku. Miešajte ďalších 5 minút, potom pridajte kukuricu, čierne fazule a paradajkovú omáčku. Dobre premiešajte.
  3. Koreniny: Posypte guláš mletou paprikou, kmínom, čiernym korením, soľou a čili papričkami. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa chute spojili, a privedieme do varu. Potom znížte teplotu, zakryte a varte na miernom ohni približne 30-40 minút, až kým mäso nie je mäkké.
  4. Príprava ryže: Kým sa guláš varí, pripravte ryžu. Na druhom hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte ryžu. Opražte ju na oleji asi 2-3 minúty, aby sa jemne skaramelizovala. Potom pridajte vývar a soľ. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a zakryte. Varíme približne 15 minút, alebo kým nie je ryža uvarená a voda sa nezapustí.
  5. Servírovanie: Po dovarení guláša a ryže môžete jedlo servírovať. Na tanier najprv naservírujte ryžu a navrch pridajte porciu guláša. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Záver

Mexický guláš s ryžou je nielen chutným a sýty pokrmom, ale aj skvelým spôsobom, ako sa zoznámiť s bohatstvom mexickej kuchyne.

Vynikajúca zmes chutí a textúr poteší chuťové poháriky vás i vašich blízkych. Tento pokrm sa perfektne hodí aj na oslavy a večierky. Nezabudnite si užiť každý sústo a rozoslať recept aj svojim priateľom, aby aj oni mohli objaviť túto lahodnú kombináciu! Dobrú chuť!

 

3) Mexický guláš s ryžou a paprikou

Mexická kuchyňa je známa svojou rozmanitosťou a výraznými chuťami. Dnes vám prinášame recept na mexický guláš s ryžou, ktorý je perfektným jedlom na rodinné stretnutia či priateľské večere. Kombinácia korenín, zeleniny a mäsa vytvára lahodný a výdatný pokrm, ktorý určite poteší všetkých milovníkov mexických chutí. Tak sa poďme pustiť do varenia!

Ingrediencie:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 zelená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 plechovka (400 g) nakrájaných paradajok
  • 400 g fazule (môže byť čierna alebo červená), prednostne z konzervy
  • 1 hrnček ryže
  • 2 hrnčeky zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 1 lyžička mletého kmínu
  • 1/2 lyžičky kajenského korenia (podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na ozdobu

Postup:

  1. Na panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich do zlatista.
  2. Potom pridajte mleté hovädzie mäso a opražte, kým nie je dobre prepečené. Osolte a okoreňte podľa chuti.
  3. K mäsu pridajte nakrájané papriky a pokračujte v pražení ešte asi 5 minút.
  4. Pridajte plechovku nakrájaných paradajok, fazuľu a všetky koreniny (mletú papriku, kmín, kajenské korenie). Dobre premiešajte a nechajte variť na miernom ohni asi 20 minút. Ak je guláš príliš hustý, môžete pridať trošku vývaru.
  5. Medzitým si pripravte ryžu. V hrnci priveďte do varu 2 hrnčeky vývaru, pridajte ryžu a varte podle pokynov na obale. Obvykle je to asi 15-20 minút.
  6. Po uvarení ryže ju môžete zmiešať s gulášom alebo podávať zvlášť.

Záver: Mexický guláš s ryžou je hotový! Toto jedlo je plné chuti a skvele sa hodí k osviežujúcemu nápoju alebo čerstvému šalátu. Ozdobte ho čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom a podávajte s tortilla chipsami alebo chlebom. Dúfame, že si tento pokrm zamilujete tak ako my! Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *