Pečená mrkva kalórie a nutričné hodnoty (BMI)

Pečená mrkva kalórie

Každý z nás miluje mrkvu na desiatky spôsobov. Mrkva je po chutný ale najme zdravý pokrm. Stále nás učia o tom, že mrkva je zdravá na oči. To je síce pravda, ale museli by sme ju jesť po kilách, čo nikto nebude a tak teda jej účinky v našom stravovaný na zdravé oči a lepší zrak su zanedbateľné. To však ju neradí na stupienok zlých potravín. Práve naopak!

Čo veštko vieme pripraviť z mrkvy by sa dalo hádam rátať na stovky jedál. Mrkvu sme si obľúbili ako surový pokrm, varené, smaženú, vyprážanú parenú, obaľovanú ale najme milujeme pečenú mrkvu.

Pečená mrkva neobsahuje síce veľa vody a nie je tak voňavá ako tá čerstva ale stále obsahuje dostatok lánok pre náš organizmus. Hovoríme najme o vyššie uvedených vitamínoch ktoré su pre nás prospešné. Ukážme si ako si zdravo pripraviť pečenú mrkvu.

 

Pečená mrkva kalórie
Pečená mrkva kalórie a nutričné hodnoty (BMI)

Príprava: Pečená mrkva kalórie

Chutný spôsob ako pripravi pečenú mrkvu v pár krokoch a nenadrieť sa.

Budeme potrebovať:

  • mrkvu
  • maslo
  • soľ
  • vegetu
  • zemiaky

Ide o jenoduchý recept pečenej mrkvy v rúre.
Teda ako prvé si ušupene mrkvu, ktorú dôkladne umyjeme. Následne ju pod uhlom nakráhame na kolieska. Podobne ako šalátovu uhorku. Ak vám nevyhovuje takto nakrájať mrkvu tak ju môžete jednoducho nakrájať na klasické kolieska alebo na plátky.

Taktiež si očistáme zemiky a tie taktiež nakrájame na kolieska. Avšak ak máme veľke zemiaky, tak prekrojte koliesko zemiaku na polovičku.
Takto nakrájanú zeleninu dajte do misky a pridajte trocha oleja, kuchynskú soľ a vegetu. Následne zeleninu dajte na vymastený plech a na vrch pridajte pár kociek masla. Podlejte decom vpody alebo vývarom.

Zakryjte plech dôkladne alobalom. Pečte na 160 stupňov celzia po dobu 30 minút. Pred koncam cca 5 minút poukladajte kocky masla na vrch a dopečte odkryte bez alobalu.
Dobrú cuť priatelia.

Tip redakcie:
Vedeli ste, že mrkva má veľa výhod, ktoré môžete použiť vo všednom živote.
Napríklad pri vyprážaných rezňoch, keď ich samžíte tak pridajte do oleja pár vyšší koliesok (válčeky) mrkvy. Tým sa stane to, že sa vám olej tak rýchlo neprepraží a vďaka betakaroténu sa obal rezňou stane farebne krajší.

 

 

Pečená mrkva je výbornou voľbou pre zdravé stravovanie, pretože je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Taktiež má nízky obsah kalórií a je vhodná aj pre tých, ktorí dbajú na svoju postavu a sledujú svoje BMI (Body Mass Index).

  • Obsah kalórií v pečenej mrkve závisí od množstva oleja, ktoré sa používa pri pečení. V priemere, 100 gramov pečenej mrkvy obsahuje približne 41 kalórií.
  • Mrkva má tiež nízky obsah tukov a obsahuje veľké množstvo vlákniny, čo znamená, že jej konzumácia môže pomôcť udržiavať sa sýtym dlhšiu dobu.
  • Je dôležité si však uvedomiť, že BMI nie je priamo závislé len od jedinej potraviny, ako je pečená mrkva. BMI je meradlo, ktoré berie do úvahy nielen váhu, ale aj výšku.
  • Ak chcete sledovať svoje BMI, je dôležité mať vyváženú stravu a zdravý životný štýl. Zahrňte do svojho jedálnička rôznorodé potraviny a dodržujte primeranú fyzickú aktivitu.
  • Ak máte záujem o presné informácie o nutričných hodnotách pečenej mrkvy a svojom BMI, odporúčam vyhľadať odborné webové stránky alebo sa poradiť s lekárom alebo výživovým poradcom.

Zapracujte pečenú mrkvu do svojho jedálnička ako súčasť zdravej a vyváženej stravy a užívajte si jej prínosy pre vaše zdravie.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *