Piškótové cesto, pri ktorom sa nebudete musieť namáhať a na 99% sa podarí.
Tento spôsob prípravy používam už dlhé roky a nemôžem si ho vynachváliť. Už žiadne stresy s padnutým cestom alebo s nedopečením.
A ako bonus na konci tohto článku zdieľam aj tip, ako zistiť, kedy je cesto skutočne upečené a jemné.
Presne také, aké dostanete v kvalitnej reštaurácii.
Poďme sa spoločne pozrieť na moje recepty.
Na začiatok sa pustíme do prípravy klasického piškótového cesta.
Ako prvé ingrediencie na vypracovanie piškótového cesta budete potrebovať:
– 200 g hladkej múky
– 100 g masla
– 60 g práškového cukru
– 1 vajce
– vanilkový extrakt
Postup prípravy je nasledovný:
1. V miske spojte hladkú múku s práškovým cukrom.
2. Pridajte na kocky nakrájané maslo a vypracujte cesto.
3. Zmiešajte vajce a vanilkový extrakt a opäť dôkladne vmiešajte do cesta.
4. Cesto zabaľte do fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
5. Po uplynutí času cesto vyvaľkajte na pomúčenej ploche do hrúbky približne 0,5 cm a vykrajujte piškóty podľa preferovanej veľkosti a tvaru.
6. Piškóty umiestnite na plech pokrytý papierom na pečenie.
7. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 10-15 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.
8. Nechajte ich vychladnúť a následne ich môžete podľa chuti ozdobiť polevou, čokoládou alebo inými prísadami.
Piškótové cesto je vynikajúcemu základom pre množstvo dezertov, ako sú tiramisu, Charlotte alebo cheesecake. Prajeme dobrú chuť!

2) Piškótové cesto na veľký plech
Na prípravu cesta na veľký plech sú potrebné tieto suroviny:
– 6 vajec
– 300 g cukru
– 300 g múky
– 1 balenie vanilkového cukru
– 1 balíček prášku do pečiva
– 200 ml mlieka
– 200 ml oleja
Postup pri príprave:
1. V miske zmiešajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom pridajte mlieko a olej a všetko dobre premiešajte.
2. Postupne vmiešajte múku s práškom do pečiva a stále miešajte, pokým nezmiznú hrudky.
3. Plech vymažte maslom a vysypte múkou.
4. Cesto rozotrite na plech rovnomerne.
5. Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 20-25 minút, alebo pokiaľ nebude mať zlatisto hnedú farbu.
6. Po upečení ho nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom alebo polejte čokoládovou polevou.
Prajeme vám dobrú chuť!

3) Piškótové cesto z bielkov
Na prípravu budete potrebovať:
– 6 bielkov
– 100 g práškového cukru
– 100 g hladkej múky
– 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup výroby:
1. Bielky šľahajte, kým nevznikne pevná pena.
2. Postupne prisypávajte práškový cukor a šľahajte ďalej.
3. Následne primiešajte vanilkový extrakt.
4. Na záver pridajte preosiatu múku a opatrne zľahka zamiešajte.
5. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečte v predhriatej rúre.rúre na 180 stupňov približne 25 minút.
6. Necháme vychladnúť a v prípade potreby ozdobíme polevou alebo posypeme práškovým cukrom.
Prajem dobrú chuť!

4) Piškotové cesto s jablkami
Ingrediencie:
– 250 g hladkej múky
– 125 g masla
– 100 g cukru
– 1 vajce
– 1 lyžička prášku do pečiva
– štipka soli
– 3 jablká
– škorica
– vanilkový cukor
– citrónová šťava
Postup prípravy:
1. Najprv si pripravíme cesto. V miske skombinujeme múku, prášok do pečiva a soľ. Pridáme nakrájané maslo a vajce a dôkladne vypracujeme cesto. To následne odložíme do chladničky na minimálne 30 minút.
2. Jablká očistíme, zbavíme jadier a nakrájame na tenké plátky. Následne ich zmiešame so škoricou, vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou.
3. Cesto rozvaľkáme na tenkú placku a umiestnime do koláčovej formy vystlanej papierom na pečenie.
4. Na pripravené cesto poukladáme jablká a pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov približne 30-40 minút, kým koláč nezhnedne a jablká nezískajú krásnu karamelovú farbu.
5. Koláč môžeme podávať ešte teplý s vanilkovým šľahačkovým krémom alebo akoukoľvek zmrzlinou. Prajem dobrú chuť!
5) Piškotové cesto z hladkej múky
Na prípravu jednoduchého receptu na piškotové cesto z hladkej múky budete potrebovať tieto ingrediencie:
– 4 vajcia
– 120 g cukru
– 120 g hladkej múky
Postup:
1. Oddelíme bielka od žĺtkov a bielka šľaháme do tuhej peny.
2. Počas šľahania postupne pridávame cukor, kým nevznikne pevný sneh.
3. Pridáme žĺtky a jemne ich zapracujeme do bielkovej hmoty.
4. Postupne zapracovávame preosiatu múku, pričom opatrne miešame.
5. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou posypanej formy na pečenie.
6. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 25-30 minút, alebo kým cesto nezíska zlatohnedú farbu a nezmäkne, ak do neho zabodnete špáradlo.
Piškotové cesto z hladkej múky je vynikajúcou základňou pre rôzne druhy tort a zákuskov. Prajem dobrú chuť!

6) Piškotové cesto s ovocím
Ingrediencie:
– 250 g hladkej múky
– 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
– 100 g masla
– 100 g cukru
– 1 vajce
– 1 lyžička vanilkového extraktu
– 300 g ovocia podľa svojho výberu (napríklad jahody, maliny, marhule)
Postup:
1. V miske spojte múku s kypriacim práškom.
2. V ďalšej miske vyšľahajte maslo s cukrom do nadýchanej konzistencie.
3. Pridajte vajce a vanilkový extrakt, ďalej šľahajte, kým sa zmes nespojí.
4. Postupne pridávajte suché ingrediencie do maslovej zmesi a premiešajte do jemného cesta.
5. Zmes rozprestrite do pekáča a rovnomerne na ňu umiestnite ovocie.
6. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút alebo kým povrch koláča nezíska zlatohnedú farbu.
Tip: Koláč môžete posypať práškovým cukrom alebo podávať s vanilkovou zmrzlinou. Prajeme dobrú chuť!
7) Piškotové cesto s mascarpone
Ingrediencie:
– 200 g pšeničnej múky
– 100 g masla
– 40 g práškového cukru
– 1 vajce
– štipka soli
– 200 g mascarpone
Postup:
1. V miske zmiešajte múku s práškovým cukrom a soľou.
2. Pridajte maslo a vajce, a rukami spracujte na cesto.
3. Zabalte hotové cesto do potravinárskej fólie a nechajte ho v chladničke oddychovať minimálne 30 minút.
4. Po odpočinku ho roztiahnite na pomúčenej doske na hrúbku asi 3-5 mm.
5. Vykrájajte rôzne tvary pomocou formičiek na sušienky alebo nožom.
6. Uložte cesto na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 10 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
7. Po upečení nechajte sušienky vychladnúť.
8. Keď sú sušienky úplne chladné, na každú z nich naneste lyžicu mascarpone a servírujte.
Ako vždy, prajeme dobrú chuť!
8) Piškotové cesto s jogurtom
Budeme potrebovať:
– 300 g pšeničnej múky
– 1 lyžicu prášku do pečiva
– 1 lyžicu cukru
– štipku soli
– 200 g jogurtu
– 2 vajcia
– 50 ml oleja
Postup:
1. V miske skombinujte múku, prášok do pečiva, cukor a soľ.
2. Pridajte jogurt, vajcia a olej a dôkladne premiešajte, až vznikne hladká zmes.
3. Z cesta vyvaľkajte placku na pomúčenej doske a vykrájajte rôzne tvary.
4. Uložte ich na plech s papierom na pečenie.
5. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 12 – 15 minút, kým nezhnednú.
Podávajte ako samostatnú maškrtu alebo s omáčkou podľa vlastného výberu. Prajeme dobrú chuť!
Ingrediencie:
– 200 g hladkej múky
– 120 g masla
– 80 g práškového cukru
– 2 vajcia
– 30 g kakaa v prášku
– 1 štipka soli
Postup:
1. V miske spojte múku, práškový cukor, kakao a soľ. Pridajte na kocky nakrájané maslo a rukami premiešajte, kým nezískate drobivú zmes.
2. Do zmesi prichádzajú vajíčka a všetko spolu dôkladne spojte, aby sa vytvorilo hladké cesto.
3. Cesto zabaľte do fólie a nechajte ho na pol hodiny oddychovať v chladničke.
4. Po uplynutí času vyvaľkajte cesto na pomúčenej doske a vykrojte požadované tvary.
5. Cukrové tvary uložte na plech pokrytý papierom na pečenie.
6. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 12-15 minút, kým sa nezačnú zlatisté.
7. Po upečení cesto nechajte vychladnúť a potom podávajte. Prajeme dobrú chuť!
Čokoládové cesto
Na prípravu tohto piškótového cesta s kakaom sú potrebné nasledujúce zloženia:
– 4 vajcia
– 150 g práškového cukru
– 2 PL kakaa
– 150 g hladkej múky
– 1 PL prášku do pečiva
Postup prípravy:
1. V miske vyšľahajte vajcia spolu s práškovým cukrom do nadýchanej peny.
2. Pridajte kakao a dôkladne premiešajte.
3. Postupne primiešavajte hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva a miešajte, kým nedosiahnete hladké cesto.
4. Cesto prelejte do formy, ktorú ste vymastili a vysypali múkou, a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 – 25 minút, alebo kým špáradlo nevyjde suché.
5. Po upečení nechajte cesto vychladnúť a následne ho môžete ozdobiť podľa vlastnej chuti šľahačkou, ovocím alebo čokoládovou polevou.
Toto jednoduché a rýchle piškótové cesto s kakaom môžete servírovať ako sladkú chuťovku k čaju či káve. Prajeme vám dobrú chuť!
Nezabudnite si pozrieť aj videonávod na prípravu čokoládového korpusu, teda čokoládového piškótového cesta.
Pečený bôčik - 8x Dokonalý recept | Chutná Vareška

Pečený bôčik na osem spôsobov ktoré som pre vás pripravila. S kyslou kapustou, s ryžou, s jablkami, s karamelom, cesnakom, plnkou a ...
Recipe Ingredients:
5