Zapekané zemiaky v rúre

Ak by ste chceli pripraviť zapekané zemiaky v rúre, postupujte podľa tohto jednoduchého receptu:

  • Množstvo: 4 porcie
  • Čas prípravy: približne 1 hodina

Na prípravu potrebujete:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 gramov strúhaného syra (napr. eidam, gauda alebo parmezán)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa vkusu

 

Zapekané zemiaky pečené v rúre

Postup prípravy:

Teľací krk bez kosti – Recepty

Teľací krk bez kosti – Recepty

Čítať viac »

  1. Najprv zemiaky očistite, umyte pod tečúcou vodou a nakrájajte na tenké krúžky. Kôru môžete nechať, alebo zemiaky ošúpať, podľa vašich preferencií.
  2. V hrnci s osolenou vodou zemiaky varte približne 5-7 minút, alebo kým nie sú iba trošku mäkké. Následne ich sceďte.
  3. Na rozohriatej panvici opečte cibuľu a cesnak na olivovom oleji, kým nebudú jemné a voňavé.
  4. Premiestnite zemiaky do zapekacej formy a pridajte orestovanú cibuľu s cesnakom. Dobre premiešajte.
  5. Na zemiaky nalejte smotanu na varenie a zasypte strúhaným syrom. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením podľa potreby.
  6. Zapekaciu formu s obsahom vyložte pečiacim papierom alebo ju potrete olejom, aby sa zemiaky neprilepili.
  7. Vložte zapekaciu formu s pripravovanými zemiakmi do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia.
  8. Pečte zemiaky približne 35-40 minút, alebo kým sa na povrchu nevytvorí zlatistá kôrka a zemiaky budú úplne mäkké.
  9. Po upečení vyberte zemiaky z rúry a nechajte ich asi chvíľu odpočinúť. Potom ich môžete servírovať ako samostatné jedlo, alebo ako prílohu k mäsu či šalátu.

Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *