Párky sa tešia obľube mnohých stravníkov, či ako rýchle občerstvenie alebo ako súčasť hlavného jedla. Ich príprava je nenáročná a rýchla, čím sa stávajú skvelou voľbou pre zaneprázdnených jedincov alebo pre tých, ktorí si chcú vychutnať chutné jedlo bez veľkého úsilia.
V nasledujúcich odsekoch sa zameriame na tri zaujímavé a chutné recepty, ktoré ukážu, akým spôsobom môžete párky pripraviť netradične a obohatiť si tak svoj jedálny lístok.
Každý z receptov zahŕňa zoznam potrebných surovín, detailný postup prípravy a informácie o nutričných hodnotách. Poďme teda na to a pripravme si spolu tieto lahodné jedlá!
Recept 1: Párky s dusenou kapustou a slaninou
Suroviny:
– 4 párky
– 200 g dusenej kapusty
– 100 g slaniny
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica oleja
– soľ, čierne korenie
Postup:
1) Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme na malé kúsky. Slaninu pokrájame na drobné kocky.
2) V hlbokej pánvi rozohrejeme olej a osmažíme na ňom cibuľu a cesnak do zlatista.
3) K nim pridáme kocôčky slaniny a opražíme ju, kým nezačne uvoľňovať tuk a nie príliš zhnedne.
4) Do pánvičky pridáme dusenú kapustu, zamiešame a necháme dusiť pod pokrievkou asi 10 minút.
5) Medzitým si pripravíme párky. Vo väčšom hrnci privedieme vodu do varu, stíšime teplo a vložíme ich do vody. Varíme približne 5-7 minút, kým nie sú horúce.
6) Uvarené párky vytiahneme z vody, nakrájame na kolieska a pridáme ich k dusenej kapuste so slaninou.
7) Všetko dobre premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením podľa vlastnej preferencie.
8) Podávame horúce, buď ako samostatné jedlo, alebo s varenými zemiakmi ako prílohu.
Výhody:
Tento pokrm je skvelou voľbou pre tých, ktorí majú radi tradičné chute. Kombinácia údenej slaniny, dusenej kapusty a párkov vytvára harmonickú chuť, ktorá zahreje a zasýti. Kapusta dodáva jedlu vitamín C a vlákninu, zatiaľ čo slanina pridáva výraznosť a párky bielkoviny.
Kalorická hodnota na 1 porciu: cca 520 kcal
2) Párky s fazuľou a syrom
Suroviny:
– 4 párky
– 1 konzerva fazule (400 g)
– 100 g strúhaného syra (napr. čedar)
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica oleja
– 1 lyžička sladkej papriky
– soľ, čierne korenie
Postup:
1) Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme nadrobno.
2) V hlbokej pánvi rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu a cesnak do sklovita.
3) Pridáme sladkú papriku, krátko orestujeme a potom pridáme prepláchnutú fazuľu z konzervy. Premiešame a necháme variť na miernom plameni.
4) Vo väčšom hrnci privedieme vodu k varu, stíšime oheň a vložíme do nej párky. Varíme ich asi 5-7 minút, kým sa poriadne zohrejú.
5) Uvarené párky vyberieme, nakrájame na kolieska a pridáme k fazuli.
6) Všetko spolu zamiešame, dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
7) Na záver posypeme nastrúhaným syrom, prikryjeme pokrievkou a necháme ho rozpustiť.
8) Podávame horúce buď ako samostatné jedlo, alebo s chlebom.
Výhody:
Fazuľa predstavuje výborný zdroj rastlinných bielkovín, vlákniny a komplexných sacharidov, čo prispieva k pocitu sýtosti na dlhšiu dobu. Syr obohacuje pokrm o skvelú chuť a dodatočné bielkoviny. Tento recept je ideálny aj pre milovníkov sýtejších a výživnejších jedál.
Kalorická hodnota na 1 porciu: cca 580 kcal
Recept 3: Párky s restovanou zeleninou
Suroviny:
– 4 párky
– 1 červená paprika
– 1 žltá paprika
– 1 cuketa
– 1 červená cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice oleja
– 1 lyžička sušeného oregana
– soľ, čierne korenie
Postup:
1) Zeleninu očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno.
2) Vo väčšej panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľu a cesnak a restujeme, kým nezosklovatej.
3) Pridáme nakrájané papriky a cuketu, zamiešame a restujeme asi 5 minút, kým zelenina trošku nezmäkne.
4) Medzitým si pripravíme párky. Vo väčšom hrnci privedieme vodu do varu, stíšime plameň a dáme ich do vody. Varíme ich približne 5-7 minút, kým sa zohrejú.
5) Uvarené párky vyberieme z vody, pokrájame na kolieska a pridáme k restovanej zelenine.
6) Posypeme sušeným oreganom, osoľte a okorente podľa chuti.
7) Všetko ešte chvíľu restujeme, aby sa chute prepojili.
8) Podávame horúce ako ľahké letné jedlo.
Výhody:
Tento recept je vďaka pestrej zmesi zeleniny bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu. Zelenina prispeje sviežosťou a jej nízky kalorický obsah je skvelým riešením pre tých, ktorí sa snažia udržať štíhlu líniu. Párky zároveň poskytujú dostatočné množstvo bielkovín pre správne fungovanie svalov.
Kalorická hodnota na 1 porciu: cca 350 kcal
Záver:
Dúfame, že vás tieto tri originálne recepty na prípravu párkov inšpirovali a že si ich čoskoro vyskúšate aj vo svojej kuchyni. Bez ohľadu na to, či preferujete tradičné chute, sýte pokrmy alebo ľahšie letné variácie, veríme, že si v našich receptoch nájdete inšpiráciu. Nebojte sa experimentovať a upravovať si recepty podľa vlastnej chuti. Pridaním rôznych druhov zeleniny, syrov či byliniek môžete docieliť ešte pestrejšie a zaujímavejšie kombinácie. Prajeme vám dobrú chuť a nech sa vám tieto párky vydaria!