Ako uvariť párky

Párky sa tešia obľube mnohých stravníkov, či ako rýchle občerstvenie alebo ako súčasť hlavného jedla. Ich príprava je nenáročná a rýchla, čím sa stávajú skvelou voľbou pre zaneprázdnených jedincov alebo pre tých, ktorí si chcú vychutnať chutné jedlo bez veľkého úsilia.

V nasledujúcich odsekoch sa zameriame na tri zaujímavé a chutné recepty, ktoré ukážu, akým spôsobom môžete párky pripraviť netradične a obohatiť si tak svoj jedálny lístok.

Každý z receptov zahŕňa zoznam potrebných surovín, detailný postup prípravy a informácie o nutričných hodnotách. Poďme teda na to a pripravme si spolu tieto lahodné jedlá!

Recept 1: Párky s dusenou kapustou a slaninou

Suroviny:
– 4 párky
– 200 g dusenej kapusty
– 100 g slaniny
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica oleja
– soľ, čierne korenie

Postup:
1) Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme na malé kúsky. Slaninu pokrájame na drobné kocky.
2) V hlbokej pánvi rozohrejeme olej a osmažíme na ňom cibuľu a cesnak do zlatista.
3) K nim pridáme kocôčky slaniny a opražíme ju, kým nezačne uvoľňovať tuk a nie príliš zhnedne.
4) Do pánvičky pridáme dusenú kapustu, zamiešame a necháme dusiť pod pokrievkou asi 10 minút.
5) Medzitým si pripravíme párky. Vo väčšom hrnci privedieme vodu do varu, stíšime teplo a vložíme ich do vody. Varíme približne 5-7 minút, kým nie sú horúce.
6) Uvarené párky vytiahneme z vody, nakrájame na kolieska a pridáme ich k dusenej kapuste so slaninou.
7) Všetko dobre premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením podľa vlastnej preferencie.
8) Podávame horúce, buď ako samostatné jedlo, alebo s varenými zemiakmi ako prílohu.

Výhody:
Tento pokrm je skvelou voľbou pre tých, ktorí majú radi tradičné chute. Kombinácia údenej slaniny, dusenej kapusty a párkov vytvára harmonickú chuť, ktorá zahreje a zasýti. Kapusta dodáva jedlu vitamín C a vlákninu, zatiaľ čo slanina pridáva výraznosť a párky bielkoviny.

Kalorická hodnota na 1 porciu: cca 520 kcal

 

Ako uvariť párky -2

2) Párky s fazuľou a syrom

Suroviny:
– 4 párky
– 1 konzerva fazule (400 g)
– 100 g strúhaného syra (napr. čedar)
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica oleja
– 1 lyžička sladkej papriky
– soľ, čierne korenie

Zapečené cestoviny alá carbonara

Zapečené cestoviny alá carbonara

Čítať viac »

Postup:
1) Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme nadrobno.
2) V hlbokej pánvi rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu a cesnak do sklovita.
3) Pridáme sladkú papriku, krátko orestujeme a potom pridáme prepláchnutú fazuľu z konzervy. Premiešame a necháme variť na miernom plameni.
4) Vo väčšom hrnci privedieme vodu k varu, stíšime oheň a vložíme do nej párky. Varíme ich asi 5-7 minút, kým sa poriadne zohrejú.
5) Uvarené párky vyberieme, nakrájame na kolieska a pridáme k fazuli.
6) Všetko spolu zamiešame, dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
7) Na záver posypeme nastrúhaným syrom, prikryjeme pokrievkou a necháme ho rozpustiť.
8) Podávame horúce buď ako samostatné jedlo, alebo s chlebom.

Výhody:
Fazuľa predstavuje výborný zdroj rastlinných bielkovín, vlákniny a komplexných sacharidov, čo prispieva k pocitu sýtosti na dlhšiu dobu. Syr obohacuje pokrm o skvelú chuť a dodatočné bielkoviny. Tento recept je ideálny aj pre milovníkov sýtejších a výživnejších jedál.

Kalorická hodnota na 1 porciu: cca 580 kcal

Recept 3: Párky s restovanou zeleninou

Špenátová polievka so syrom s modrou plesňou

Špenátová polievka so syrom s modrou plesňou

Čítať viac »

Suroviny:
– 4 párky
– 1 červená paprika
– 1 žltá paprika
– 1 cuketa
– 1 červená cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice oleja
– 1 lyžička sušeného oregana
– soľ, čierne korenie

Postup:
1) Zeleninu očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno.
2) Vo väčšej panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľu a cesnak a restujeme, kým nezosklovatej.
3) Pridáme nakrájané papriky a cuketu, zamiešame a restujeme asi 5 minút, kým zelenina trošku nezmäkne.
4) Medzitým si pripravíme párky. Vo väčšom hrnci privedieme vodu do varu, stíšime plameň a dáme ich do vody. Varíme ich približne 5-7 minút, kým sa zohrejú.
5) Uvarené párky vyberieme z vody, pokrájame na kolieska a pridáme k restovanej zelenine.
6) Posypeme sušeným oreganom, osoľte a okorente podľa chuti.
7) Všetko ešte chvíľu restujeme, aby sa chute prepojili.
8) Podávame horúce ako ľahké letné jedlo.

Výhody:
Tento recept je vďaka pestrej zmesi zeleniny bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu. Zelenina prispeje sviežosťou a jej nízky kalorický obsah je skvelým riešením pre tých, ktorí sa snažia udržať štíhlu líniu. Párky zároveň poskytujú dostatočné množstvo bielkovín pre správne fungovanie svalov.

Kalorická hodnota na 1 porciu: cca 350 kcal

Záver:
Dúfame, že vás tieto tri originálne recepty na prípravu párkov inšpirovali a že si ich čoskoro vyskúšate aj vo svojej kuchyni. Bez ohľadu na to, či preferujete tradičné chute, sýte pokrmy alebo ľahšie letné variácie, veríme, že si v našich receptoch nájdete inšpiráciu. Nebojte sa experimentovať a upravovať si recepty podľa vlastnej chuti. Pridaním rôznych druhov zeleniny, syrov či byliniek môžete docieliť ešte pestrejšie a zaujímavejšie kombinácie. Prajeme vám dobrú chuť a nech sa vám tieto párky vydaria!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúrko123 píše:

    Myslím, že tento návod je super! Nikdy ma nenapadlo, že párky môžu prasknúť kvôli zlému vareniu. Určite vyskúšam tvoj tip a už sa teším na večeru bez prasklých párkov. Ďakujem za skvelé rady!

  2. MačkaNaStrome píše:

    Veľmi zaujímavé! Nevedela som, že to má svoje pravidlá. Vždy som si myslela, že stačí ich len hodiť do vody. Teraz sa naučím správne variť a určite prekvapím rodinu. Skvelý článok!

  3. JankoVeselý píše:

    Super tipy na varenie párkov! Ja som mal vždy problém s praskaním, ale teraz viem, čo robiť. Je fajn, že sa niekto podelil o tak jednoduché a užitočné rady. Určite ich vyskúšam!

  4. RybkaMia píše:

    Ďakujem za tento návod! Mám pocit, že aj ja budem vedieť pripraviť párky bez praskania. Dúfam, že mi to pôjde tak ako tebe. Veľmi si ma inšpirovala, teším sa na večeru!

  5. LáskyplnáBublina píše:

    Toto je presne to, čo som potrebovala! Párky mi vždy praskli a bola som z toho frustrovaná. Teraz viem, čo mám robiť a určite si urobím dobrú večeru bez problémov. Ďakujem ti!

  6. SmiechUlice píše:

    Perfektné rady na varenie! Nikdy by ma nenapadlo, aké jednoduché to môže byť. Určite vyskúšam tvoje tipy a dúfam, že aj ja budem mať úspech s mojimi párkami. Super článok!

  7. ZelenýDinosaur píše:

    !Wow! Tieto tipy sú fakt užitočné! Ja som tiež mala problém s praskaním a asi robila všetko zle. Teším sa na pokusy s varením podľa tvojich rád a dúfam v skvelý výsledok.

  8. Srdiečko2023 píše:

    !Skvelý článok! Nikdy by ma nenapadlo hľadať dôvody prečo párky praskajú. Som rada, že si to vysvetlila jasne a jednoducho. Určite sa pokúsim pripraviť ich podľa tvojho návodu.

  9. !HravýKrálik! píše:

    !To je presne ono! Mám doma vždy nejaké párky a nikdy mi nevydržia celé uvariť bez prasknutia. Tento návod určite vyskúšam a verím tomu, že už nebudem mať s tým problémy.

  10. #ŠikovnáKuchárka# píše:

    Ďakujem za tieto jednoduché rady ohľadom varenia párkov! Je fajn vedieť takéto triky do kuchyne, aby sme si mohli vychutnať chutné jedlo bez rozmazaných porcií na tanieri.