Boloňské špagety s mletým mäskom patria medzi najobľúbenejšie a najznámejšie jedlá talianskej kuchyne. Táto tradičná omáčka z mletého hovädzieho mäsa a zeleniny v kombinácii so špagetami je naozaj výnimočným kulinárskym zážitkom.
Príprava tejto delikatesy síce zaberie nejaký čas a námahu, ale výsledok určite stojí za to. Toto jedlo je nielen chutné, ale aj veľmi sýte a výdatné. Ponorte sa do talianskych tradícií a pripravte si boloňské špagety s mletým hovädzím podľa nasledujúceho postupu.
Recept na Boloňské špagety s mletým mäsom:
Ingrediencie:
– 500 g špagiet
– 500 g mletého hovädzieho mäsa
– 1 veľká cibuľa, nasekaná na hrubo
– 2 mrkvy, nastrúhané na hrubo
– 2 stonky zeleru, nasekané na hrubo
– 4 strúčiky cesnaku, nasekané
– 800 g konzervovaných drvených paradajok
– 1 šálka suchého bieleho vína
– 1 šálka hovädzieho vývaru
– 3 bobkové listy
– 1 ČL sušeného tymianu
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– 2 PL paradajkovej pasty
– 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
– strúhaný parmezán na posypanie
Pokyny:
1. V hrnci rozohrejte olivový olej a opekajte na ňom mleté mäso, kým nezozlatne. Potom pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak a pokračujte v opekajte ďalšiu minútu.
2. Do zmesi pridajte drvené paradajky, biele víno, hovädzí vývar, bobkový list, tymian, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte a nechajte zmes zovrieť. Následne zakryte a nechajte približne 1,5 hodiny dusiť na nízkej teplote.
3. Počas dusenia občas premiešajte a ak je potrebné, pridajte trošku vývaru, aby omáčka nezhustla príliš. Na konci vmiešajte paradajkovú pastu a nechajte ešte chvíľu variť.
4. Kým sa omáčka pripravuje, uvarte špagety v osolenej vode podľa pokynov na obale. Po uvarení ich sceďte a ponechajte si trochu vody z varenia.
5. Zmiešajte hotovú omáčku s uvarenými špagetami a na záver pridajte nasekanú petržlenovú vňať. Ak je to potrebné, na zriedenie omáčky môžete použiť vodu z varenia špagiet.
6. Podávajte posypané strúhaným parmezánom a čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!

2) Bolónske špagety s mletým mäsom
Toto je skvelý recept na chutné boloňské špagety s mletým hovädzím. Postupujte podľa nasledujúcich pokynov:
Budete potrebovať:
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 veľká cibuľa (jemne nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 1 mrkvu (jemne narezanú)
- 1 stonku zeleru (jemne nasekanú)
- 1 pohár paradajkového pretlaku (400 g)
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- 250 ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžičku sušeného oregana
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 400 g špagiet
- strúhaný syr na posypanie (voliteľné)
Postup:
- Na predhriatej panvici opečte cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler, kým nezískajú jemnosť.
- Pridajte mleté mäso a varte ho, kým nebude dôkladne prepečené.
- Vložte paradajkový pretlak, koncentrát, hovädzí vývar, oregano, soľ a korenie. Varte na miernom ohni približne 20 minút, aby sa chute prepojili.
- V hrnci uvarte špagety podľa pokynov na obale do stavu al dente (krehký). Potom ich sceďte.
- Podávajte špagety s bohatou porciou boloňskej omáčky. Môžete posypať strúhaným syrom, ak si to prajete.
- Prajeme vám dobrú chuť!
Tento recept nepochybne poteší vaše chuťové poháriky. Môžete ho prispôsobiť podľa vlastných preferencií a pridať ďalšie zložky, ako sú bylinky alebo rôzne druhy zeleniny.
3)
Pokud hľadáte recept na jednoduché a chutné jedlo, bolónske špagety sú vynikajúcou voľbou. Tieto špagety sú obľúbené po celom svete vďaka svojej výbornej chuti a nenáročnosti na prípravu. S mletým mäsom a bohatou omáčkou si tento pokrm zamilujete!
Ingrediencie potrebné k príprave
Na prípravu bolónskych špagiet budete mať po ruke:
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka (400 g) drvených paradajok
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- Olivový olej
- Soľ a mleté čierne korenie
- 1 lyžička sušeného oregána
- 400 g špagiet
- Strúhaný parmezán na servírovanie
Postup na prípravu
1. Na začiatku si všetky súčasti pripravte. Nakrájajte cibuľu a cesnak.
2. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte cibuľu. Smažte na strednom ohni, kým sa nestane sklovitou.
3. Následne prisypte cesnak a mleté mäso, vareškou miešajte, kým mäso nezíska hnedú farbu.
4. Potom pridajte drvené paradajky a paradajkový pretlak. Dochutite soľou, korením a oreganom. Nechajte omáčku variť približne 20 minút.
5. Kým omáčka varí, uvarte špagety podľa pokynov na obale, kým nebudú al dente.
6. Servírujte špagety na tanieroch s bohatou omáčkou a posypte strúhaným parmezánom.
Veríme, že si tieto chutné bolónske špagety zamilujete!