1) Barbecue pečené rebierka
Ingrediencie
- 1,5 kg bravčových rebierok
- 2 polievkové lyžice chilli korenia
- 1 polievková lyžica údenej papriky
- 1 polievková lyžica cesnakového prášku
- 1 polievková lyžica cibuľového prášku
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- 1 šálka barbecue omáčky (buď domácej, alebo zakúpenej)
- 1/2 šálky jablčného octu
- 1/2 šálky medu
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 1 čajová lyžička horčice
Príprava
- Príprava rebierok: Najprv prepláchneme rebierka pod tečúcou studenou vodou a dôkladne ich osušíme papierovou utierkou. Odstránenie prebytočnej vlhkosti je kľúčové pre dobré prichytenie marinády.
- Príprava marinády: V miske zmiešame chilli prášok, údenú papriku, cesnakový prášok, cibuľový prášok, soľ a čierne korenie. Touto zmesou rovnomerne posypeme rebierka zo všetkých strán.
- Marinovanie: V inej miske skombinujeme barbecue omáčku, jablčný ocot, med, sójovú omáčku a horčicu. Túto marinádu dôkladne nanesieme na rebierka a zabezpečíme, aby bola pokrytá celá plocha mäsa. Rebierka pokryjeme plastovou fóliou a necháme marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.
- Predohrev rúry: Pred pečením predhrejeme rúru na 150 °C. Tento spôsob pečenia zabezpečí pomalé a rovnomerné pečenie rebierok.
- Pečenie: Rebierka položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pričom ich prikryjeme druhým papierom alebo hliníkovou fóliou, aby sme predišli vysušeniu mäsa. Pečieme zakryté asi 2 hodiny.
- Finálne grilovanie: Po 2 hodinách vyberieme rebierka z rúry a odstránime fóliu. Potrieme ich zvyškom barbecue omáčky a vložíme naspäť do rúry na 20-30 minút. Najlepšie je nastaviť rúru na grilovací režim, aby sa vytvorila nádherná karamelizovaná kôrka.
- Podávanie: Po upečení necháme rebierka krátko odpočívať, aby sa šťavy usadili. Potom ich nakrájame na jednotlivé porcie a servírujeme s obľúbenými prílohami, ako sú zemiakové hranolky, coleslaw alebo grilovaná zelenina.
2) Pikantné barbecue rebierka
Ingrediencie
- 1,5 kg bravčových rebierok
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 1/4 šálky papriky
- 1 polievková lyžica cayenne korenia
- 1 polievková lyžica mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cesnakového prášku
- 1 čajová lyžička cibuľového prášku
- 1 šálka barbecue omáčky
- 1/4 šálky čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
Postup
- Príprava rebierok: Rovnako ako v predošlom recepte, začíname s umytím a osušením rebierok. Dôkladne ich posypeme soľou a mletým čiernym korením.
- Príprava korenistej zmesi: V miske skombinujeme hnedý cukor, papriku, cayenne korenie, čierne korenie, soľ, cesnakový a cibuľový prášok. Táto zmes dodá rebierkam výnimočnú chuť a pikantnosť.
- Obalenie rebierok: Korenistú zmes dôkladne vtierame do rebierok, aby sme zabezpečili ich úplné pokrytie. Takto pripravené rebierka je najlepšie nechať odpočívať aspoň 1 hodinu, optimálne však cez noc v chladničke.
- Predpríprava rúry: Predhrejeme rúru na 170 °C. Rebierka uložíme na plech vyložený hliníkovou fóliou, čo nám uľahčí čistenie.
- Pečenie rebierok: Rebierka pečieme v predhriatej rúre približne…2 hodiny, pričom ich po 60 minútach otáčame. Tým zabezpečíme rovnomerné prepečenie a šťavnatosť mäsa.
- Posledný krok: Po uplynutí dvoch hodín vyberieme rebierka a potrieme ich barbecue omáčkou zmiešanou s citrónovou šťavou. Následne ich pečieme ešte ďalších 15 minút, kým omáčka nezačne karamelizovať.
- Servírovanie: Po upečení necháme rebierka odpočívať na doske 5-10 minút, potom ich rozkrájame na jednotlivé porcie. Ozdobíme čerstvými bylinkami, ak ich máme, a podávame s chrumkavou bagetou alebo pikantným zemiakovým šalátom.
Tieto recepty na pečené rebierka barbecue predstavujú skvelý výber na rodinné oslavy alebo grilovanie s priateľmi.
Ak sa rozhodnete vytvoriť aj vlastné barbecue omáčky, môžete sa hráť s rôznymi chuťami a prísadami, aby ste dosiahli perfektný výsledok, ktorý osloví vás aj vašich priateľov a rodinu. Prajem vám dobrú chuť!