prekladana krkovicka so zemiakmi

Prekladaná krkovička so zemiakmi je jedným z klasických pokrmov, ktorý vytvára báječné spojenie chutnej mäso a jemne pripravených zemiakov. Tento recept sa dá považovať za ideálne jedlo na nedeľný obed, rodinné stretnutia alebo špeciálne oslavy.

Kombinácia mäsa a zemiakov v jedinom pekáči nielen že ušetrí čas pri varení, ale aj zabezpečí, že sa chute dokonale prepájajú. Zatiaľ čo krkovička sa pečie, absorbuje arómy z ostatných prísad, čím sa vytvára jedinečný a lahodný pokrm, ktorému len ťažko odoláte.

Krkovička je obľúbeným mäsom na Slovensku a stredoeurópskom regióne, pretože je šťavnatá, plná chuti a cenovo dostupná.

Zemiaky sú základnou potravinou, ktorá sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov, ale ich kombinácia s krkovičkou vytvára harmonické jedlo, ktoré si obľúbi celá rodina. V nasledujúcich receptoch sa dozviete, ako túto lahodnú kombináciu pripraviť s rôznymi prísadami a techničkami, aby ste prekvapili svojich blízkych.

1) Prekladaná krkovička so zemiakmi a syrom

Ingrediencie:

  • 800 g krkovičky
  • 1 kg zemiakov
  • 200 g syra (najlepšie eidam alebo mozzarella)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ, čierne korenie
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička sušenej oregána
  • 200 ml smotany na varenie
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (podľa chuti)

Postup:

  1. Príprava mäsa a zemiakov: Krkovičku umyjeme a nakrájame na plátky hrubé približne 1,5 cm. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu a cesnak nadrobno posekáme.
  2. Marinovanie krkovičky: Plátky krkovičky osolíme, okoreníme čiernym korením a posypeme sušenými bylinkami (bazalkou a oregánom). Necháme marinovať aspoň 30 minút, aby sa chute prepojili.
  3. Smaženie cibule a cesnaku: Na panvici s olivovým olejom na stredne vysokej teplote osmažíme cibuľu, kým nezmäkne a nezosklovatie. Potom pridáme cesnak a smažíme ďalších 1–2 minúty.
  4. Príprava zapekacej misy: Do zapekacej misy ukladáme najprv vrstvu zemiakov, na ne prenesieme polovicu osmaženej cibule a cesnaku. Na to položíme vrstvu marinovanej krkovičky a navrch rozložíme plátky syra. Potom opäť pridáme zemiaky, zvyšok cibule a cesnaku, krkovičku a nakoniec záverečnú vrstvu syra.
  5. Pečenie: Do misy prilievame smotanu na varenie, aby sme vytvorili šťavnaté prostredie. Zakryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 60 minút. Potom odokryjeme a necháme zapiecť ďalších 15–20 minút, aby sa syr pekne zafarbil a zemiaky jemne zhnedli.
  6. Servírovanie: Po upečení necháme pokrm pár minút odstáť. Nakoniec posypeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame.

2) Prekladaná krkovička so zemiakmi a kapustou

Ingrediencie:

  • 700 g krkovičky
  • 800 g zemiakov
  • 400 g kyslej kapusty
  • 2 cibule
  • 1 lyžica mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice oleja
  • Soľ podľa chuti
  • 1 lyžička rasce (voliteľné)
  • 200 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)

Postup:

  1. Príprava mäsa: Krkovičku umyjeme a nakrájame na plátky. Osolíme, okoreníme čiernym korením a ak chcete, posypeme rascou.
  2. Príprava zemiakov a kapusty: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu nasekáme nadrobno.
  3. Smaženie cibule: Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme cibuľu dozlatista.
  4. Vrstvíme ingrediencie: Na dno zapekacej misy dáme polovicu kyslej kapusty, následne vrstvu zemiakov, plátky krkovičky a opäť zemiaky. Nakoniec prikryjeme zvyškom kyslej kapusty.
  5. Pečenie: Zalejeme vývarom a pečieme zakryté alobalom na 180 °C asi 50 minút. Potom odokryjeme a ešte 15 minút zapekáme, aby kapusta zhnedla a jedlo dostalo zlatistú farbu.
  6. Podávanie: Pokrm necháme pár minút odstáť a podávame s kyslou smotanou alebo chlebom.

3) Prekladaná krkovička so zemiakmi a zeleninou

Ingrediencie:

  • 800 g krkovičky
  • 600 g zemiakov
  • 2 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 1 cuketa
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice olivového oleja
  • Soľ, čierne korenie
  • 1 lyžica sušeného tymiánu
  • 200 ml smotany na varenie

Postup:

  1. Príprava mäsa: Krkovičku nakrájame na plátky, ktoré ochutíme soľou, korením a tymiánom.
  2. Príprava zeleniny: Mrkvu, papriku a cuketu umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme na drobno.
  3. Smaženie zeleniny: V panvici rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu a cesnak, pridáme zeleninu a orestujeme asi 5–7 minút, aby zmäkla.
  4. Zostavenie jedla: Do zapekacej misy ukladáme vrstvu zemiakov, na to vrstvu zeleniny a vrstvu krkovičky. Pokračujeme, kým sa nezaplní misa. Nakoniec zalejeme smotanou na varenie.
  5. Pečenie: Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 60 minút. Počas pečenia môžeme občas pokrm premiešať, aby sa chute lepšie prepojili.
  6. Servírovanie: Po upečení necháme pokrm odstáť a podávame s čerstvým chlebom.

S týmito tromi rôznymi variantmi na tému prekladanej krkovičky so zemiakmi si určite prídete na svoje. Nezabudnite si užiť to potešenie z varenia a hlavne spoločne čas strávený s rodinou a priateľmi. Bon appétit!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *