Na vrstvu zemiakov v hlbokej pekáči najprv umiestnime zemiaky, k nim pridáme osmaženú cibuľu a následne vrstvu kyslej kapusty. Na to položíme krkovičku a opäť zemiaky. Tento proces opakujeme, kým nezaplníme pekáč, pričom poslednú vrstvu tvoria zemiaky.
Na dno zapekacej nádoby rozmiestnime polovicu kyslej kapusty, potom pridáme vrstvu zemiakov, plátky krkovičky a znovu zemiaky. Na vrch umiestnime zvyšok kyslej kapusty.
Nalejeme vývar a pečieme zakryté alobalom pri teplote 180 °C počas približne 50 minút. Následne odkryjeme a ešte 15 minút zapekáme, aby kapusta zhnedla a jedlo získalo zlatistý vzhľad.
3) Prekladaná krkovička so zemiakovou a zeleninovou prílohou
Ingrediencie:
- 800 g krkovičky
- 600 g zemiakov
- 2 mrkvy
- 1 červená paprika
- 1 cuketa
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ, čierne korenie
- 1 lyžica sušeného tymiánu
- 200 ml smotany na varenie
Postup:
- Príprava mäsa: Krkovičku nakrájame na plátky a dochutíme soľou, korením a tymiánom.
- Príprava zeleniny: Mrkvu, papriku a cuketu dôkladne umyjeme a pokrájame na kocky. Cibuľu a cesnak jemne nasekáme.
- Smaženie zeleniny: V panvici zohrejeme olej a na ňom orestujeme cibuľu s cesnakom, potom pridáme zeleninu a restujeme asi 5–7 minút, aby zmäkla.
- Zostavenie jedla: Do zapekacej misy kladieme prvú vrstvu zemiakov, na ňu dávame vrstvu zeleniny, následne vrstvu krkovičky. Pokračujeme v striedaní vrstiev, až kým misa nie je úplne naplnená. Na záver zalejeme smotanou na varenie.
- Pečenie: Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 60 minút. Počas pečenia občas pokrm premiešame, aby sa chute lepšie prepojili.
- Servírovanie: Po upečení necháme pokrm vychladnúť a podávame s čerstvým chlebom.
S týmito tromi rôznymi variantami na tému prekladanej krkovičky so zemiakmi sa určite potešíte. Nezabudnite si vychutnať radosť z varenia a najmä spoločné chvíle strávené s rodinou a priateľmi. Dobrou chuťou!