Prekladaná krkovička so zemiakmi je jedným z klasických pokrmov, ktorý vytvára báječné spojenie chutnej mäso a jemne pripravených zemiakov. Tento recept sa dá považovať za ideálne jedlo na nedeľný obed, rodinné stretnutia alebo špeciálne oslavy.
Kombinácia mäsa a zemiakov v jedinom pekáči nielen že ušetrí čas pri varení, ale aj zabezpečí, že sa chute dokonale prepájajú. Zatiaľ čo krkovička sa pečie, absorbuje arómy z ostatných prísad, čím sa vytvára jedinečný a lahodný pokrm, ktorému len ťažko odoláte.
Krkovička je obľúbeným mäsom na Slovensku a stredoeurópskom regióne, pretože je šťavnatá, plná chuti a cenovo dostupná.
Zemiaky sú základnou potravinou, ktorá sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov, ale ich kombinácia s krkovičkou vytvára harmonické jedlo, ktoré si obľúbi celá rodina. V nasledujúcich receptoch sa dozviete, ako túto lahodnú kombináciu pripraviť s rôznymi prísadami a techničkami, aby ste prekvapili svojich blízkych.
1) Prekladaná krkovička so zemiakmi a syrom
Ingrediencie:
- 800 g krkovičky
- 1 kg zemiakov
- 200 g syra (najlepšie eidam alebo mozzarella)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ, čierne korenie
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička sušenej oregána
- 200 ml smotany na varenie
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (podľa chuti)
Postup:
- Príprava mäsa a zemiakov: Krkovičku umyjeme a nakrájame na plátky hrubé približne 1,5 cm. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu a cesnak nadrobno posekáme.
- Marinovanie krkovičky: Plátky krkovičky osolíme, okoreníme čiernym korením a posypeme sušenými bylinkami (bazalkou a oregánom). Necháme marinovať aspoň 30 minút, aby sa chute prepojili.
- Smaženie cibule a cesnaku: Na panvici s olivovým olejom na stredne vysokej teplote osmažíme cibuľu, kým nezmäkne a nezosklovatie. Potom pridáme cesnak a smažíme ďalších 1–2 minúty.
- Príprava zapekacej misy: Do zapekacej misy ukladáme najprv vrstvu zemiakov, na ne prenesieme polovicu osmaženej cibule a cesnaku. Na to položíme vrstvu marinovanej krkovičky a navrch rozložíme plátky syra. Potom opäť pridáme zemiaky, zvyšok cibule a cesnaku, krkovičku a nakoniec záverečnú vrstvu syra.
- Pečenie: Do misy prilievame smotanu na varenie, aby sme vytvorili šťavnaté prostredie. Zakryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 60 minút. Potom odokryjeme a necháme zapiecť ďalších 15–20 minút, aby sa syr pekne zafarbil a zemiaky jemne zhnedli.
- Servírovanie: Po upečení necháme pokrm pár minút odstáť. Nakoniec posypeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame.
2) Prekladaná krkovička so zemiakmi a kapustou
Ingrediencie:
- 700 g krkovičky
- 800 g zemiakov
- 400 g kyslej kapusty
- 2 cibule
- 1 lyžica mletého čierneho korenia
- 2 lyžice oleja
- Soľ podľa chuti
- 1 lyžička rasce (voliteľné)
- 200 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)
Postup:
- Príprava mäsa: Krkovičku umyjeme a nakrájame na plátky. Osolíme, okoreníme čiernym korením a ak chcete, posypeme rascou.
- Príprava zemiakov a kapusty: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu nasekáme nadrobno.
- Smaženie cibule: Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme cibuľu dozlatista.
- Vrstvíme ingrediencie: Na dno zapekacej misy dáme polovicu kyslej kapusty, následne vrstvu zemiakov, plátky krkovičky a opäť zemiaky. Nakoniec prikryjeme zvyškom kyslej kapusty.
- Pečenie: Zalejeme vývarom a pečieme zakryté alobalom na 180 °C asi 50 minút. Potom odokryjeme a ešte 15 minút zapekáme, aby kapusta zhnedla a jedlo dostalo zlatistú farbu.
- Podávanie: Pokrm necháme pár minút odstáť a podávame s kyslou smotanou alebo chlebom.
3) Prekladaná krkovička so zemiakmi a zeleninou
Ingrediencie:
- 800 g krkovičky
- 600 g zemiakov
- 2 mrkvy
- 1 červená paprika
- 1 cuketa
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ, čierne korenie
- 1 lyžica sušeného tymiánu
- 200 ml smotany na varenie
Postup:
- Príprava mäsa: Krkovičku nakrájame na plátky, ktoré ochutíme soľou, korením a tymiánom.
- Príprava zeleniny: Mrkvu, papriku a cuketu umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme na drobno.
- Smaženie zeleniny: V panvici rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu a cesnak, pridáme zeleninu a orestujeme asi 5–7 minút, aby zmäkla.
- Zostavenie jedla: Do zapekacej misy ukladáme vrstvu zemiakov, na to vrstvu zeleniny a vrstvu krkovičky. Pokračujeme, kým sa nezaplní misa. Nakoniec zalejeme smotanou na varenie.
- Pečenie: Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 60 minút. Počas pečenia môžeme občas pokrm premiešať, aby sa chute lepšie prepojili.
- Servírovanie: Po upečení necháme pokrm odstáť a podávame s čerstvým chlebom.
S týmito tromi rôznymi variantmi na tému prekladanej krkovičky so zemiakmi si určite prídete na svoje. Nezabudnite si užiť to potešenie z varenia a hlavne spoločne čas strávený s rodinou a priateľmi. Bon appétit!