Recept na Krkovička bravčová po slovensky tak ako to všetci doma milujeme.
Suroviny:
- 4 kúsky krkovičky bravčovej
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 petržlenový koreň
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 1 pohár paradajkového pretlaku
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- Olej na smaženie
2 recepty – Krkovička bravčová
Postup:
- Krkovičky opláchnite a osušte.
- Na panvici rozpálte olej a pridajte krkovičky. Opečte ich zo všetkých strán, kým nebudú zlatisté.
- Cibuľu, cesnak, zemiaky, mrkvu a petržlenový koreň nakrájajte na malé kúsky.
- Do hrnca pridajte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké.
- Pridajte zemiaky, mrkvu a petržlenový koreň. Zmes opečte pár minút.
- Pridajte opečené krkovičky do hrnca.
- Pridajte hovädzí vývar a paradajkový pretlak.
- Dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Nechajte zmes vrieť na miernom ohni približne 1 hodinu, kým mäso nie je mäkké a zelenina mäkká.
- Servírujte teplé s prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice horčice
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička rozmarínu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 1 paprika (môže byť aj červená, žltá)
- 250 ml vývaru (zeleninového alebo masového)
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- V miske zmiešajte olivový olej, horčicu, nasekaný cesnak, oregano, rozmarín, soľ a čierne korenie. Touto zmesou potrite krkovičku.
- Cibuľu nakrájajte na mesiačiky, zemiaky a papriku na väčšie kúsky.
- Na plech rozložte cibuľu, zemiaky a papriku, na vrch položte pripravenú krkovičku.
- Okolo mäsa vlejte vývar, aby sa nechalo smažiť v šťave.
- Pečte približne 1,5 hodiny, pričom každých 30 minút polievajte výpekom, aby krkovička ostala šťavnatá.
- Po upečení nechajte mäso chvíľu odpočívať, potom ho nakrájajte na plátky a podávajte so zeleninou.
Recept 2: Bravčová krkovička na grile
Ingrediencie:
- 800 g bravčovej krkovičky
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica jablkového octu
- 1 lyžička papriky (sladkej)
- 1 lyžička cesnakového prášku
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 limetka
Postup:
- Krkovičku nakrájajte na hrubšie plátky (asi 2-3 cm).
- V miske zmiešajte sójovú omáčku, med, jablkový ocot, papriku, cesnakový prášok, soľ a čierne korenie.
- Pripravenú marinádu nalejte na krkovičku a nechajte marinovať aspoň 1 hodinu (ideálne cez noc v chladničke).
- Rúru alebo gril predhrejte na strednú teplotu.
- Krkovičku grilujte približne 6-8 minút z každej strany, alebo až kým nebude dobre prepečená.
- Po ugrilovaní môžete plátky pokvapkať šťavou z limetky pre osviežujúcu chuť.
- Podávajte s čerstvým šalátom alebo grilovanou zeleninou.
Dobrú chuť!