Frankfurtská polievka so zeleninou predstavuje ideálny výber pre tých, ktorí sa usilujú o vydatnú a chutnú polievku, ktorá je zároveň aj výživná. Táto polievka je bohatá na farby a chute, jej základom je vývar, do ktorého sa pridávajú rôzne druhy zeleniny ako rajčiny, zemiaky a mrkva. Ak máte záujem vyskúšať tento recept, nižšie uvádzam tri varianty, aby ste si mohli zvoliť tú, ktorá vám najviac vyhovuje.
Prvý variant som pripravila nasledovne:
Ingrediencie:
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 kusy mrkvy
- 2 kusy zemiakov
- 2 kusy rajčín
- 1 červená paprika (na plátky)
- 1 zelená paprika
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 pohár vývaru
- 4 poháre vody
- 8 – 10 frankfurtských klobás
- soľ a korenie podľa vlastnej preferencie
- petržlenová vňať
Príprava:
1. Očistite a nakrájajte zeleninu na malé kocky alebo prúžky. Cibuľu rozkrájajte na jemno.
2. Rozohrejte olej v hrnci a pridajte cibuľu a cesnak. Orestujte ich do zlatistej farby.
3. Do zmesi pridajte mrkvu, zemiaky, rajčiny a papriky a orestujte asi 10 minút.
4. Prilejte vývar, vodu, soľ a korenie a nechajte na sporáku variť asi 20 minút.
5. Klobásy vyberte z obalu a nakrájajte ich na kolieska.
6. Pridajte klobásy do polievky a varte ďalších 5 minút, kým sa klobása neohreje.
7. Podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou.
Frankfurtská polievka so zeleninou
Variant 2: Frankfurtská polievka so zeleninou
Ingrediencie:
- 2 cibule
- 3 mrkvy
- 3 zemiaky
- 2 rajčiny
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica soli
- 1 lyžička korenia
- 1 pohár vývaru
- 4 – 5 pohárov vody
- 8 -10 frankfurtských klobás
- petržlenová vňať
Príprava:
1. Očistite a nakrájajte zeleninu na malé kocky. Cibuľu zatiaľ rozprážte na jemno a cesnak nasekajte.
2. V hrnci na strednej teplote rozohrejte olivový olej a orestujte cibuľu a cesnak do zlatistej farby.
3. Potom pridajte rajčiny, mrkvu a zemiaky a orestujte približne 10 minút.
4. Vložte vývar, vodu, soľ a korenie a varte 30-35 minút, kým zelenina nezmäkne.
5. Klobásy vyberte z obalu a nakrájajte ich na kolieska.
6. Klobásy pridajte posledných 5 minút a varte, dokiaľ sa klobása neohreje.
7. Polievku ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte horúcu.
Variant 3: Frankfurtská polievka so zeleninou
Ingrediencie:
- 1 cibuľa
- 3 mrkvy
- 4 zemiaky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 pohár šošovice alebo fazule (môže byť aj zmrazená)
- 1 lyžička mletého korenia
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžica oleja
- 4 frankfurtských klobás
- Petržlenová vňať na ozdobu
Príprava:
1. Očistenú zeleninu orestujte na oleji v hrnci do zlatistej farby.
2. Pridajte šošovicu alebo fazuľu, korenie, papriku, soľ a zalejte vodou.
3. Varte všetko až do zmäknutia zeleniny a šošovice alebo fazule.
4. Klobásy vyberte z obalu a nakrájajte na malé kúsky.
5. Klobásy pridajte do polievky a varte spolu ešte 10-15 minút.
6. Podávajte ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Frankfurtská polievka so zeleninou je zdravá a chutná polievka, ktorá môže byť výborným obedovým alebo večerným jedlom. Každá verzia tohoto receptu ponúka rôzne kombinácie zeleniny a surovín, takže si môžete vybrať tú najvhodnejšiu podľa svojich chutí. Medzitým,
táto polievka predstavuje skvelú voľbu pre tých, ktorí túžia po zdravom, lahodnom a sýtom variante bežných polievok s ryžou alebo cestovinami. Tak prečo ju neskúsiť?
4)
Frankfurtská polievka so zeleninou je obľúbeným jedlom, ktoré je nielen chutné, ale taktiež bohaté na rôzne živiny. Vďaka kombinácii údených párkov a čerstvej zeleniny, táto polievka ponúka vynikajúcu chuť a je ideálnou voľbou na každú príležitosť. V tomto recepte sa naučíte, ako pripraviť túto výnimočnú polievku krok za krokom.
Potrebné suroviny
Na prípravu frankfurtskej polievky so zeleninou budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 500 g údených frankfurtských párkov
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup prípravy
Najprv si pripravíme zeleninu. Cibuľu a cesnak najemno nasekáme, zemiaky a mrkvu nakrájame na kocky. V hrnci na troche oleja osmažíme cibuľu a cesnak, pokiaľ nezhnednú. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a petržlen, miešame a necháme ich mierne zmäknúť.
K tejto zmesi pridáme zemiaky a frankfurtské párky nakrájané na kolieska. Následne všetko zalejeme zeleninovým vývarom a varíme na strednej teplote približne 20 minút, alebo kým zelenina nie je mäkká. Na záver dochutíme soľou a korením podľa chuti. Nezabudnite posypať čerstvou petržlenovou vňaťou pred podávaním.
Frankfurtská polievka so zeleninou predstavuje výborný spôsob, ako obohatiť svoj jedálniček a vychutnať si chutné jedlo s rodinou alebo priateľmi. Prajeme dobrú chuť!