Frankfurtská polievka, známa aj ako Frankfurtská zeleninová polievka, predstavuje tradičné nemecké jedlo, ktoré sa obyčajne podáva ako predkrm. Tento pokrm je lahodnou kombináciou zeleniny, mäsa a korenín. Často obsahuje klasický párk či kúsok mrkvy. Je ideálna na každodenné stravovanie a obľubujú ju aj deti.
Podávali nám ju v škole, avšak ja som sa s ňou stretla aj na strednej škole počas obedov. Nezostala som bez nej ani na vysokej škole, ani v práci. Môže zahŕňať aj šošovicu či fazuľu. Dobrý variant sa pripravuje so smotanou a je jemne spracovaný. Príprava tejto polievky nebude pre vás žiadny problém, nakoľko je veľmi jednoduchá na prípravu.
Poďme sa pozrieť na 19 receptov, ktoré som vám pripravila.
Frankfurtská polievka
Suroviny:
- 2 polievkové lyžice masla
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 pór, nakrájaný na kolieska
- 200 g Frankfurtských párkov, nakrájaných na kolečká
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 polievková lyžica mletej rasce
- soľ a korenie podľa chuti
- petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Maslo rozpustite v hrnci a osmažte cibuľu, mrkvu, zemiaky a pór, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridajte Frankfurtské párky a krátko ich opražte.
- Zalejte zeleninu a párky zeleninovým vývarom a varte asi 15-20 minút, kým sa zelenina nezjemní.
- Vložte rascu, soľ a korenie podľa chuti a varte ešte 5 minút.
- Polievku môžete servírovať posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Táto tradičná Frankfurtská polievka je najlepšie podávaná teplá a s chlebom. Prajem dobrú chuť!
2) Frankfurtská polievka s párkom a fazuľkami
Frankfurtská polievka s párkom a fazuľkami je skvelým príkladom chutnej zmesi mäsa, zeleniny a korenín. Tu je jednoduchý recept na túto výbornú polievku:
Suroviny:
-
- troška oleja
- 1 cibuľa, nasekaná (malá)
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 4 zemiaky, nakrájané na kocky
- 150 g klasických párkov
- 1 hrnček fazuľky (môžete použiť
zelené alebo čierne fazuľa
- ), predtým namočené a varené (alebo konzervované)
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 ČL lyžica mletého rasce
- soľ a korenie podľa preferencie
- petržlenová vňať
Postup:
- Na panvici rozpustite maslo a orestujte cibuľu, mrkvu a zemiaky, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridajte Frankfurtské klobásy a orestujte ich krátko.
- Vmíchejte fazuľa a premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Pridajte zeleninový vývar a posypte mletým rascem.
- Varíme približne 15-20 minút, až kým sa zelenina nezmäkne a chute sa spoja.
- Ochutnajte a v prípade potreby pridajte soľ a korenie.
- Polievku môžete ozdobiť petržlenovou vňaťou a podávať s chlebom.
Táto frankfurtská polievka s klobásou a fazuľou je vynikajúca voľba na teplú večeru alebo chladné dni. Vychutnajte si ju s dobrým spoločenstvom a prípadne s chlebom na namáčanie. Dobrú chuť!

3) Frankfurtská polievka so smotanou
Ak túžite po bohatšej verzii tejto chutnej polievky, môžete ju ochutiť smotanou.
Budeme potrebovať:
- 1 PL bravčovej masti
- 1 ks cibule
- 2 strúčiky cesnaku (rozpučené)
- 4 frankfurtské klobásy (alebo obyčajné)
- soľ, čierne mleté korenie
- sladká mletá paprika
- 4 ks väčších zemiakov
- 200 ml smotany na varenie
- 2 PL hladkej múky
Postupujeme následovne:
- Do hrnca som pridala tuk a 1 PL oleja, aby tuk rýchlo nezmizol. Potom som do hrnca vložila nasekanú cibuľku a trochu cesnaku na dochutenie. Niektorí pridávajú rascu, ja ju však radšej vynechávam.
- Klobásy som umyla a nakrájala na kolieska. Tieto som pridala k orestovanej cibuľke a len jemne zatiahla.
- Pridala som soľ, mleté čierne korenie a papriku. Chvíľu som počkala a pridala na kocky nakrájané zemiaky. Niektorí už v tomto bode pridávajú smotanu, ja ju však dávam až nakoniec. Môžete podliať šálkou vody, ale najlepšie vývarom, ak máte.
- Akonáhle sa zemiaky uvaria, zmiešame smotanu s 2 PL múky a zahustíme.
- Na záver môžete pridať bylinky na dochutenie, preferujem petržlenovú vňať, ale je dobré to aj dochutiť.
- Dobrú chuť vám prajem.
4) Pravá frankfurtská polievka
Mojim overeným receptom, ktorý pripravovala už moja babka. Oblížete si všetky prsty na rukách.
Potrebujeme:
- 4 ks zemiakov
- 150 g šošovice
- 4 ks frankfurtských klobás
- 1 ks cibule
- 1 ks zeleru
- 1 -2 ks mrkvy
- 1 ks petržlenu
- soľ,
- čierne mleté korenie
- 2 KL sladkej mletej papriky
- majorán
- 2 PL slnečnicového oleja
Postupujeme:
- Na oleji v hrnci opražíme cibuľu, ktorú sme si nasekali na jemno.
- Pridala som už teraz soľ a nasekanú zeleninu. Môžete pridať aj šošovicu, ktorú ste si predtým namočili do vody na noc, alebo aspoň na 2-4 hodiny.
- Nezabudneme podliať vodou alebo vývarom a dusíme pod pokrievkou.
- Pred koncom pridáme nakrájané párky na kolieska. Môžete ich však aj na panvici opražiť. Na konci pridajte do hrnca, aby boli chutnejšie a nerozvarili sa.
- Na záver stačí dochutiť soľou a korením a môžete podávať. Dobrú chuť.
5) Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi
Je to klasická polievka, ktorá sa veľmi nelíši od predchádzajúcej. Napriek tomu vám na ňu rada pridám upravený recept tak, aby chutil celej rodine.
Na prípravu budeme potrebovať tieto suroviny:
- 1 PL slnečnicového oleja
- 1 ks cibule
- 4 ks párkov (podľa vlastného výberu)
- 5 ks zemiakov
- soľ, čierne mleté korenie
- sladká mletá paprika
- 2 PL hladkej múky
Postupujeme nasledovne:
- Najprv si očistíme cibuľu a nakrájame ju na malé kocky. Rovnako očistíme zemiaky a nakrájame na malé kocky. Pri párkoch tiež postupujeme podobne, ale nakrájame ich na kolieska.
- Do hrnca dáme olej alebo tuk a ten rozpálime. Potom pridáme zemiaky a restujeme ich na miernom ohni. Robíme to na to, aby sa nám rýchlejšie uvarili. Nezabudneme osoliť.
- Keď po približne 10-15 minútach trochu zmäknú, pridáme cibuľu.
- Okamžite pridáme párky a restujeme 2 minúty. Zalejeme vodou alebo vodou z bujónu, osolíme, okoreníme a pridáme aj sladkú mletú papriku.
- Varíme zemiaky do úplnej mäkkosti.
- Na panvicu dáme trošku oleja a hladkú múku spolu so sladkou mletou paprikou. Urobíme zápražku a zahustíme ňou polievku. Na konci dochutíme a dosolíme. Podávame s chlebom alebo s opečenou bagetou. Dobrú chuť.
Frankfurtská polievka originál 6) Frankfurtská polievka originál
Nikto už nevie, aká je originálna. Počas dlhých rokov prešiel tento recept rôznymi úpravami, ale dnes viem, že práve môžete ochutnať tú najklasickejšiu verziu. Ktorú vám aj dnes ukážem.
Potrebujeme:
- 4 debrecínske klobásy
- 2 stredne veľké zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 1/2 lyžičky mletého korenia
- 1/2 lyžičky mletej červenej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
1. Na rozohriatu panvicu pridáme olej a orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a zlato-hnedé.
2. Pridáme nakrájané klobásy a orestujeme z tej strany, ktorá mala byť v kontakte s panvicou.
3. Do hrnca pridáme nakrájané zemiaky a mrkvu spolu s vývarom alebo vodou, kým sa neuvaria. Potom pridáme zvyšok klobásy.
4. V už pripravenej panvici pridáme kurkumu, mletú a červenú papriku, mleté korenie a soľ a miešame do hladkej konzistencie.
5. Zmiešané mleté korenie pridáme do hrnca s klobásou a zeleninou.
6. Necháme všetko asi 20-25 minút variť pod pokrievkou, až kým zemiaky a mrkva nezmäknú.
7. Servírujeme s čerstvou petržlenovou vňaťou na dekoráciu.Príjemnú chuť!
7) Frankfurtská polievka so zeleninou
K tejto zeleninovej verzii používam tieto ingrediencie:
- 1 PL oleja
- 3 ks párok
- 3 ks zemiakov
- 2 ks mrkvy
- 1 ks petržlenu
- petržlenovú vňať
- 1/2 célera
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletú papriku
- bujón
Postup:
- Najprv ošúpeme a nakrájame zeleninu na kolieska, pričom zemiaky nakrájame na kocky. Aj párky nakrájame na kolieska.
- Do hrnca ako zvyčajne dáme olej a na ňom orestujeme zeleninu. Robíme to preto, aby sa pripravila rýchlejšie. Dávame pozor, aby sa zelenina nepripálila. Potom môžeme pridať aj cibuľu.
- Přidáme soľ, mletú papriku a čierne korenie. Podlejeme vodou alebo vývarom, aby bola zelenina ponorená. Na záver, ak máte radi, pridáme aj bujón.
- Varíme, kým nezmäkne, približne 15 – 20 minút. Ak je to potrebné, dochutíme korením. Polievku môžeme zahustiť smotanou a hladkou múkou, dôkladne varíme a opäť dochutíme.
- Príjemnú chuť.
Frankfurtská polievka krémová
8) Frankfurtská polievka krémová
Krémovosť tejto polievky zabezpečuje smotana na varenie a niekoľko plátkov masla. Pripravme si ju spoločne.
Na prípravu budeme potrebovať tieto suroviny:
- 4 frankfurtské párky
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na smaženie
- maslo
Postup prípravy:
1. Ošúpeme a nakrájame cibuľu a cesnak na malé kocky.
2. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
3. V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak, až kým nebudú zlatisté.
4. K tomu pridáme nakrájané zemiaky a orestujeme ich zhruba 3 minúty.
5. Zalejeme všetko zeleninovým vývarom a varíme, kým sa zemiaky úplne neuvaria.
6. Frankfurtské párky nakrájame na kolieska a pridáme ich do polievky.
7. Počkajte, kým sa párky ohrejú a následne pridáme smotanu na varenie.
8. Všetko dôkladne premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením.
9. Polievku podávame teplú, prípadne môžeme ozdobiť kôprom alebo petržlenovou vňaťou.Príjemnú chuť!
9) Frankfurtská polievka pre deti
Táto Frankfurtská polievka je perfektná pre deti, pretože obsahuje veľké množstvo zdravých zelenín a je veľmi chutná. Pripravte ju nasledovne:
Na prípravu potrebujete:
- 4 klobásy Frankfurt
- 2 mrkvy
- 1 zelerový koreň
- 1 malú cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1 l zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
1. Očistite a nastrúhajte mrkvu a zelerový koreň.
2. Cibuľu a cesnak nakrájajte na malé kúsky.
3. Na panvici si zohrejte lyžicu olivového oleja a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, až budú zlatisté.
4.
Pridajte na panvicu nastrúhanú mrkvu a koreň zeleru a smažte približne 5 minút.
5. Zalejte do hrnca zeleninový vývar a zahrňte orestovanú zeleninu.
6. Priveďte k varu a varte asi 15-20 minút, kým sa zelenina nestane mäkkou.
7. Občas premiešajte a podľa chuti dochuťte soľou a korením.
8. Klobásy nakrájajte na malé časti a vložte ich do polievky.
9. Nechajte variť ešte 5-10 minút, kým sa klobásky dobre prehrajú.
10. Podávajte teplú polievku spolu s chlebom.
Dobrú chuť!
10) Frankfurtská polievka s mrkvou
Ingrediencie:
- 500g frankfurtských párkov
- 2 veľké mrkvy
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice oleja
- 1 l vývaru
- 1 plechovka paradajkových kúskov
- 3 zemiaky
- soľ a čierne korenie
Príprava:
1. Ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na menšie kocky.
2. Mrkvu očistíme a rozkrájame na tenké plátky.
3. Cibuľu nasekáme na malé kúsky.
4. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme na ňom cibuľu a cesnak.
5. Na panvicu pridáme mrkvu a opekáme ju 3 minúty.
6. Do hrnca nalievame vývar a pridávame naň opraženú mrkvu s cibuľou.
7. Pridáme nakrájané zemiaky a necháme všetko variť na miernom ohni.
8. Frankfurtské párky nakrájame na kolieska a vkladáme ich do polievky.
9. Pridávame paradajkové kúsky a dochucujeme soľou a korením podľa chuti.
10. Zmes varíme na slabom ohni asi 15 minút, až kým zemiaky nezmäknú.
11. Podávame s gaštanovým chlebom alebo iným pečivom.
Dobrú chuť!
Frankfurtská polievka s hovädzím vývarom
11) Frankfurtská polievka s hovädzím vývarom
Ingrediencie:
- 500 g frankfurtských párkov
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 1 zemiak
- 1 l hovädzieho vývaru
- soľ, čierne korenie
- 4 vajcia
- tymián
- olej
Príprava:
1. Vo hrnci varte frankfurtské párky v hovädzej vývare približne 10 minút. Potom ich vyberte a nakrájajte na menšie kúsky.
2. Na panvici rozohrejte olej a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu. Pridajte nakrájanú mrkvu, zeler a zemiak a dusíme na strednom ohni asi 10 minút.
3. Všetko prelejte do hrnca, pridajte nakrájané párky, soľ a korenie podľa chuti. Varíme na miernom ohni približne 20 minút.
4. Počas varenia uvaríme vajcia natvrdo a nasekáme tymián.
5. Polievku rozdelíme do misiek, do každej pridáme kus vajcia a posypeme tymiánom.
6. Podávame s čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
12) Frankfurtská polievka s mliekom
Ide o klasickú nemeckú polievku, ktorá sa pripravuje z frankfurtských párkov, zemiakov, mrkvy, cibule, múky, mlieka a masla.
Ingrediencie:
- 4 – 5 frankfurtských párkov
- 3 veľké zemiaky
- 1 veľká mrkva
- 1 cibuľa
- 4 lyžice múky
- 1 liter mlieka
- 2 lyžice masla
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
1. Zemiaky a mrkvu očistíme, nakrájame na kocky a povaríme vo osolenej vode do mäkka. Potom ich precedíme a necháme vychladnúť.
2. V hrnci rozpustíme maslo,pridáme nasekanú cibuľu a orestujeme ju do zlatista.
3. Následne prisypeme múku a naďalej miešame, kým cibuľa a múka nezhnednú.
4. Mlieko postupne vmiešame do hrnca s cibuľou a múkou, pričom neustále premiešavame, aby sme predišli vzniku hrudiek.
5. Pridáme uvarené zemiaky a mrkvu, potom necháme všetko variť približne 10-15 minút.
6. Frankfurtské párky nakrájame na kocky a vložíme do polievky.
7. Polievku necháme ešte variť 5-10 minút, aby sa párky ohreli a chute sa prepojili.
8. Ochutnáme soľou a korením podľa vlastnej chuti.Frankfurtská polievka s mliekom je pripravená. Podávame ju s chrumkavou bagetou alebo rožkom. Dobrú chuť!
13) Frankfurtská polievka s hrachom
Na prípravu tejto polievky som použila:
- 500 g Frankfurtských párkov
- 2 veľké cibule
- 2 strúhanky
- 2 lyžice oleja
- 1 plechovka hrachu (400 g)
- 1,5 l zeleninového vývaru
- soľ a korenie
Postup:
1. Na začiatku si pripravte všetky potrebné ingrediencie – nasekajte cibuľu na malé kocky, Frankfurtské párky nakrájajte na kolieska a otvorte plechovku s hrachom.
2. Na panvici si rozohrejte olej a cibuľu restujte, kým nezhnedne.
3. Pridajte Frankfurtské párky a opekajte ich zo všetkých strán.
4. Potom prisypte strúhanku a dôkladne premiešajte.
5. Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte plechovku s hrachom.
6. Pomaly nechajte zohrievať, až sa všetky suroviny spoja a vytvorí sa homogénna polievka.
7. Ochutnajte soľou a korením podľa preferencie.
Takto upravenú polievku podávajte teplú spolu s opečeným chlebom. Bon appétit!
14) Frankfurtská polievka – videorecept
15) Frankfurtská polievka s mrveničkou
Ingrediencie:
- 6 párkov Frankfurter
- 2 veľké mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 l vývaru
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 l kyslej smotany
- soľ a korenie
- petržlen (najlepšie čerstvý, ak máte doma)
Postup:
- Omyte a olúpte mrkvu a nakrájajte ju na kolieska. Cibuľu umyte a nakrájajte na drobné kocky.
- Do hrnca nalejte olej a restujte cibuľu, kým nezmäkne a nenadobudne sklovitú konzistenciu.
- Pridajte nakrájanú mrkvu a restujte ďalších 5 minút.
- Vložte do panvice Frankfurter párky a zbavte ich kože. Nakrájajte na kúsky a pridajte do hrnca k mrkve a cibuli.
- Pridajte lyžicu múky a miešajte, kým sa nevytvorí hustá pasta. Postupne prilievajte vývar a miešajte, až sa nevytvorí hladká zmes.
- Varte na miernom ohni po dobu 15 minút, alebo kým sa párky a mrkva nezmäknú.
- Pridajte kyslú smotanu a dobre premiešajte. Varte na miernom ohni ešte 5 minút.
- Ochutnajte polievku a prispôsobte ju soľou a korením.
- Polievku rozdeľte do misiek a dozdobte drobne nasekaným petržlenom. Podávajte teplú.
Tento recept na frankfurtskú polievku s mrveničkou je jednoduchý a rýchly a jeho príprava sa nevyžaduje veľa úsilia. Môžete ju podávať ako hlavnú alebo ako predjedlo pred hlavým jedlom.
16) Frankfurtská polievka s haluškami
Toto je menej známa varianta receptu, no stále veľmi chutná.
Ingrediencie:
- 6 párkov Frankfurter
- 2 veľké mrkvy
- 1 cibuľa
- 1,5 l vývaru
- soľ a korenie
- 250g halušiek z kyslej smotany (môžete použiť aj klasické z múky a vajíčka)
Postup:
1. Očistite cibuľu a nakrájajte ju na malé kocky. Na panvici ju orestujte do zlatista.
2. Mrkvu umyte, nakrájajte na malé kúsky a pridajte ju do panvice k orestovanej cibuli.
3. Pridajte Frankfurterské párky nakrájané na menšie kúsky a spoločne ich opekajte na panvici asi 5 minút, aby dostali lahodnú chuť a arómu.
4. V kastrolu zohrejte vývar, pridajte k nemu Frankfurtery, mrkvu a cibuľu a varte približne 15 minút, kým sa všetko nezmäkne.
5. Do polievky vložte halušky z kyslej smotany a varte ďalších 10-15 minút, kým halušky nebudú hotové.
6. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
7. Polievku môžete servírovať s čerstvou bagetou a ozdobiť dusenou zeleninou.Takto máte rýchly a jednoduchý recept s menším počtom ingrediencií, no s vynikajúcou a lahodnou chuťou.
17) Frankfurtská polievka s klobásou
Táto polievka sa vyznačuje hustou konzistenciou a bohatou chuťou, ktorú dosiahnete kvalitnou zeleninou, korením a klobásou.
Na prípravu frankfurtskej polievky s klobásou budete potrebovať:
- 4 stredne veľké zemiaky
- 2 mrkvy
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červenú papriku
- 1 zelenú papriku
- 1 pór
- 5 paradajok
- 4 frankfurtské klobásy
- 1 lyžicu múky
- 1 lyžicu masla
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- petržlenovú vňať na ozdobenie
1. Najprv si pripravíme zeleninu. Ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na malé kocky. Mrkvu umyjeme a nasekáme na drobné kúsky. Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme nadrobno. Papriky narežeme na tenké prúžky. Pór na kolieska a paradajky ošúpeme a nakrájame tiež na malé kocky.
2. V hrnci roztopíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Na miernom ohni ich orestujeme, aby zmäkla cibuľa a cesnak sa osmažil.
3. Následne pridáme zemiaky, mrkvu a pór a spolu ich restujeme asi 5 minút, aby mierne zmäkli.
4. Do zeleninovej zmesi pridáme nakrájané papriky a paradajky.
5. Na konci vhoďte do hrnca klobásy nakrájané na kolieska a varte nových 15-20 minút.
6. V miske si rozmiešajte lyžicu múky s troškou vody a premiešajte, až kým nevznikne hladká zmes. Pridajte do hrnca s polievkou a varte ešte 5-10 minút, pokým sa polievka nezahustí.
7. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
8. Podávame s ozdobením pestrom vňatou.
Frankfurtská polievka s klobásou sa pripravuje už desiatky rokov a ustavične si zachováva svoje miesto na rôznych jedálnych lístkoch. V Nemecku ju konzumujú ako hlavné jedlo, no môže byť aj vynikajúcim predjedlom. Príprava nie je náročná a môže byť rýchlo hotová. Polievka je skvelým chuťovým zosúladením zeleniny a klobásy, ktoré dodajú jemnú pikantnosť.
Frankfurtská polievka s klobásou je ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú jedlo, na ktorého prípravu nebudú musieť stráviť mnoho času, no zároveň si chcú užiť vynikajúcu chuť. Keďže sa dá rýchlo pripraviť, môžu si ju uvariť aj ako zdravú a chutnú večeru pre seba alebo rodinu.
Takže nezostáva nič iné, len si na tanier dať kúsok kultúry a chuť nemeckého jedla.
Takto si môžete jednoduchým spôsobom pripraviť polievky, ktoré nám chutia. Stačí len prispôsobiť niektoré ingrediencie a postupy a recepty sú hotové.
18) Unikátny recept na frankfurtskú polievku
Tu je originálny postup na frankfurtskú polievku s klobásou a zemiakmi, ktorý si síce vyžaduje viac času, avšak výsledok stojí za to:
Potrebujeme:
- 6-8 stredne veľkých zemiakov, olúpaných a nasekaných na kocky
- 1 cibuľa, nasekaná na jemno
- 2 mrkvy, nasekané na jemno
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 4-6 frankfurtských klobás, nakrájaných na kolieska
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané na drobné kúsky
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička mletého korenia
- soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
- čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. pažítka alebo petržlen)
Postup:
1. Rozohrejeme olivový olej v hrnci a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak, až kým sa nezmäknú a neobalia sklovitou konzistenciou. Necháme ich približne 10 minút.
2. Pridáme nasekané mrkvy a zemiaky a restujeme ešte 10 minút.
3. Zalejeme zeleninovým vývarom a pridáme korenia: kurkumu, papriku a korenie. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Varíme na strednej teplote, kým zemiaky a mrkva nezmäknú. Polievku občas premiešame.
4. Pridáme nakrájané frankfurtské klobásy a varíme ich ešte asi 5-7 minút, kým nie sú úplne teplé a mäkké. Občas miešame.
5. Ak uprednostňujeme hladšiu polievku, môžeme ju rozmixovať. Pre tých, ktorí majú radi hrubšiu textúru, môžeme ju nechať takú, aká je.
6. Servírujeme teplú a ozdobíme ju čerstvými bylinkami.Tento recept je prevažne bezlepkový, ak zvolíme hotový bezlepkový vývar, aby sme predišli komplikáciám pre celiakov a intolerantov. Množstvo ingrediencií je možné prispôsobiť chuti a počtu jedákov, pretože túto polievku možno jednoducho upraviť podľa osobných preferencií.
19) Ako sa pripravuje frankfurtská polievka?
Na prípravu budeme potrebovať nasledujúce suroviny:
- 6 slaných klobás Frankfurt
- 2 lyžice tuku
- 2 lyžice múky
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 mrkvy, nakrájané na kocky
- 2 stonky zeleru, nasekané na kocky
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžička kari korenia
- 1 borievka
- 2 bobkové listy
- 1,5 litra vývaru (kuracieho alebo zeleninového)
- celozrnný chlieb na servírovanie
Krok 1: Príprava klobás
Vezmite klobásy a nakrájajte ich na malé kusy. Odložte ich a pripravte sa na ďalší krok.
Krok 2: Upraženie základu polievky
V priestrannom hrnci rozpálte tuk. Pridajte múku a premiešajte, kým sa nevytvorí hustá zmes. Potom pridajte cibuľu a cesnak a restujte, kým nezmäknú. Následne pridajte nakrájané mrkvy a zeler a pokračujte v restovaní, kým nezjemnejú.
Krok 3: Pridanie korenín a tekutiny
Do základu polievky pridajte paradajkový pretlak, kari korenie, borievku, bobkové listy a vývar. Dobre premiešajte a postupne pridávajte nakrájané klobásy. Robte to pomaly a súčasne miešajte. Nechajte polievku variť na strednej teplote, kým klobásy úplne nezmäknú.
Krok 4: Servírovanie
Naservírujte frankfurtskú polievku teplú a navrch pridajte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať. K tomu môžete podávať celozrnný chlieb alebo toasty.
Tu máte rýchly a jednoduchý postup, ako pripraviť chutnú a sýtu frankfurtskú polievku. Tento recept
je možné jednoducho upraviť podľa vašich chutí a preferencií doplnením rôznych druhov zeleniny alebo korenín. Dúfam, že vám tento recept poslúžil a že si budete môcť vychutnať túto tradičnú nemeckú špecialitu. Príjemnú chuť!
Nutričné hodnoty frankfurtskej polievky
Niektoré nutričné hodnoty polievky na porciu (približne 350-400 ml):
- Kalórie: 250-300 kcal
- Bielkoviny: 10-15 g
- Sacharidy: 20-25 g
- Tuky: 14-16 g
- Vláknina: 3-5 g
- Sodík: 900-1000 mg
Hodnoty sa môžu líšiť v závislosti od konkrétneho množstva použitých surovín a metódy prípravy polievky.
Kalórie: Podľa databázy MyFitnessPal má jedna porcia (asi 350-400 ml) frankfurtskej polievky energetickú hodnotu medzi 250 a 300 kalóriami. Toto množstvo kalórií sa môže líšiť podľa použitých surovín a spôsobu prípravy polievky.
Bielkoviny: Obsah bielkovín v jednej porcii frankfurtskej polievky sa nachádza v rozmedzí 10 až 15 gramov. Klobása je bohatá na bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie našich svalov a ďalších buniek tela.
Sacharidy: Zemiaky a mrkva dodávajú sacharidy do polievky, pričom jedna porcia obsahuje približne 20 až 25 gramov sacharidov. Je dôležité udržiavať rovnováhu pri konzumácii sacharidov a vyhýbať sa nadmernému príjmu rafinovaných sacharidov, ktoré môžu negatívne ovplyvniť zdravie.
Tuky: Množstvo tukov v jednej porcii frankfurtskej polievky je pomerne nízke. Avšak klobása, ktorá je dôležitou súčasťou polievky, obsahuje tuky, takže je nevyhnutné sledovať celkový príjem tukov v strave.
Vitamíny a minerály: Frankfurtská polievka obsahuje množstvo vitamínov a minerálov potrebných pre zdravie a normálne fungovanie nášho organizmu. Zemiaky a mrkva sú dobrými zdrojmi vitamínu C, vitamínu K, draslíka a iných minerálov. Okrem toho polievka obsahuje aj antioxidanty a ďalšie živiny dôležité pre zdravie.
Je potrebné mať na pamäti, že nutričná hodnota frankfurtskej polievky môže závisieť od rôznych faktorov, vrátane použitých surovín, metódy prípravy a množstva konzumovanej polievky. Avšak v priemere sa frankfurtská polievka zobrazuje ako relatívne zdravá voľba v našej strave, poskytujúca nám potrebné živiny a energiu na každodenný život.
Výhody frankfurtskej polievky
1. Vysoký obsah bielkovín: Klobása, ktorá je základnou zložkou frankfurtskej polievky, je bohatá na bielkoviny a pomôže vám udržať sa dlhšie sýteným.
2. Výborná chuť: Kombinácia klobásy, zemiakov, mrkvy a korení dodáva polievke vynikajúcu chuť.
3. Ideálna na zahriatie: Frankfurtská polievka sa skvele zohrieva, a preto sa často konzumuje v chladnejších obdobiach.
4. Obsahuje zeleninu: Zemiaky a mrkva sú bohaté na vlákninu a množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú podstatné pre zdravie.
5. Jednoduchá príprava: Frankfurtská polievka sa pripravuje rýchlo a jednoducho, preto je ideálna ako rýchla večera.
Avšak je dôležité poznamenať, že mnoho klobás predávaných na trhu obsahuje vysoký podiel nitrátov, soli a tuku, a preto by sa mali konzumovať v rozumných množstvách ako súčasť zdravej stravy.
Servírovanie
Polievka sa zvyčajne servíruje teplá. Môže byť podávaná v miskách alebo hlbokých tanieroch. Mnohí kuchári ju na ozdobu posypávajú jemne nasekanou petržlenovou vňaťou alebo koprom. Niektorí si ju radi vychutnávajú s chlebom alebo toustom, zatiaľ čo iní ju podávajú s kyslou smotanou. Môže byť servírovaná aj ako predjedlo pred hlavným jedlom alebo ako samostatné jedlo spolu…
s pečivom.
Chronológia frankfurtskej polievky
Prvýkrát sa spomínala na preľome 19. a 20. storočia v jednej nemeckej kuchárskej publikácii. Je názvom odvodená od nemeckého mesta Frankfurt, kde sa kedysi vyrábala tradičná Frankfurtská klobása, ktorá tvorí jednu zo základných prísad polievky.
Po celom Nemecku sa táto polievka stala obľúbeným jedlom a postupne prenikla aj do iných krajín. Proces výroby a prípravy klobás a polievok sa v jednotlivých oblastiach líšil, čo viedlo k vzniku mnohých variácií frankfurtskej polievky, ako aj rôznych druhov klobás, ktoré sa do nej pridávajú.
V súčasnosti je frankfurtská polievka obľúbená vo všetkých kútoch sveta a častokrát sa nachádza na ponuke reštaurácií a kaviarní.
Šéfkuchári v tomto regióne začali pripravovať polievku s využitím miestnych prísad, ktoré boli najdostupnejšie a ktoré sú v nej prítomné dodnes. Základnými prísadami sú klobása, zemiaky, mrkva, cibuľa a iné koreniny, ktoré sú charakteristické pre tento typ polievky.
V minulosti sa polievka často podávala ako lacné a výživné jedlo pre chudobnejšie vrstvy obyvateľstva. Avšak v dnešnej dobe je veľmi obľúbená po celom svete a pravidelne sa servíruje v reštauráciách v Nemecku aj v iných krajinách po celej Európe a USA.