Frankfurtská polievka, tiež známa ako Frankfurtská zeleninová polievka, je tradičné nemecká jedlo, ktorá sa bežne podáva ako predjedlo. Táto polievka je lahodná kombinácia zeleniny, mäsa a korenia. Často obsahujeklasický párok alebo trocha mrkvy. Je vhodná na každý deň a obľubujú si ju aj deti.
Podávali nám ju v škole ale ja n astrednej škole počas obedou. Nevyhla som sa jej ani na Vasokej škoe či v práci. Môže obsahovať aj šošovicu či fazuľku. No dobrá verzia obsahuje aj smotanu a je na jemno pripraená. Rozhodne sa vám jej príprav nebude robiť problémy nakolko je ju veľmi ľako pripraviť.
Poďme si teda ukázať 19 receptov, ktoré som pripravila práve pre vás.
Frankfurtská polievka
Suroviny:
- 2 polievkové lyžice masla
- 1 cibuľa, nasekaná
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 pór, nakrájaný na kolieska
- 200 g Frankfurtských párkov, nakrájaných na kolečká
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 polievková lyžička mletého rasce
- soľ a korenie podľa chuti
- petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Rozpustite maslo v hrnci a orestujte cibuľu, mrkvu, zemiaky a pór, kým cibuľa nie je mäkká.
- Pridajte Frankfurtské párky a orestujte ich krátko.
- Zalejte zeleninu a párky zeleninovým vývarom a varíme asi 15-20 minút, kým sa zelenina zmäkne.
- Pridajte rasce, soľ a korenie podľa chuti a varíme ešte 5 minút.
- Polievku môžeme podávať posypanú s čerstvou petržlenovou vňatou.
Môžete si vychutnať túto tradičnú Frankfurtskú polievku teplú a s chlebom. Dobrú chuť!
2) Frankfurtská polievka s párkom a fazuľkami
Frankfurtská polievka s párkom a fazuľkami je nádherným príkladom chutnej kombinácie mäsa, zeleniny a korenia. Tu je jednoduchý recept na túto vynikajúcu polievku:
Suroviny:
- toška oleja
- 1 cibuľa, nasekaná (menšia)
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 4 zemiaky, nakrájané na kocky
- 150 g klasických párkov
- 1 hrnček fazuľiek (môžete použiť biele alebo čierne fazule), vopred namočených a uvarených (alebo konzerva)
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 ČL lyžica mletého rasce
- soľ a korenie podľa chuti
- petržlenová vňať
Postup:
- Rozpustite maslo v hrnci a orestujte cibuľu, mrkvu a zemiaky, kým cibuľa nie je mäkká.
- Pridajte Frankfurtské párky a orestujte ich krátko.
- Pridajte fazule a premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte mletý rasce.
- Varíme asi 15-20 minút, kým sa zelenina zmäkne a všetky chute sa pretláčajú spolu.
- Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ a korenie.
- Polievku môžete ozdobiť petržlenovou vňaťou a podávať s chlebom.
Táto frankfurtská polievka s párkom a fazuľkami je skvelá voľba na teplú večeru alebo na chladné dni. Vychutnajte si ju s dobrým spoločenstvom a prípadne s chlebom na namáčanie. Dobrú chuť!
3) Frankfurtská polievka so smotanou
Ak chete chutnejšiu verziu tejto chutnej polievočky, tak ju môžete ochutiť smotanou.
Budeme potrebovať:
- 1 PL bravčovej masti
- 1 ks cibule
- 2 strúčiky cesnaku (prepučeného)
- 4 frankfurtské párky (alebo obyčajné)
- soľ, čierne mleté korenie
- sladká mletá paprika
- 4 ks väčších zemiakov
- 200 m smotany na varenie
- 2 PL hladkej múky
Postujeme následovne:
- Do hrnva som dala tuk a 1 PL oleja aby sa mi nezmizol tak rýchlo tuk. Následne som do hrnca pridala nasekanú cubuľku a troška cesnaku na chuť. Niekto dáva rascu ale ja ju radšej nedávam.
- Párky som si tiež umyla a nakrájala som ich na kolieska. Tie som pridala k orestovanej cibuľke a mierne zatiahla.
- Pridala som soľ, mleté čierne korenie ale aj papriku. Trocha som počkala a pridala na kocky nakrájané zemiaky. Niekto už v tomto bode prdáva smotanu ja ju ale dávam na kocni. Môžete podliať šálkou vody ale najlepšie vývarom ak máte.
- Ak sa zemiaky dovaria tak zmiešame smotanu z 2 PL múky a zahustíme.
- Na konci môžete pridať troška byliniek na chuť ja preferuje petržlenovú vňať ale je dobé to aj dochutiť.
- Dobrú chuť vám prajem.
4) Pravá frankfurtská polievka
Môj overený recept, ktorý nám pravovala už moja babka. Oblížete si všetky prsty na rukách.
Potrebujeme:
- 4 ks zemiakov
- 150 g šošovice
- 4 ks frankfurtských párkov
- 1 s cibule
- 1 ks zeléru
- 1 -2 ks mrkvy
- 1 ks petržlénu
- soľ, čierne mleté korenie
- 2 KL sladkej mletej papriky
- majoránka
- 2 PL slnečnicového oleja
Postujeme:
- Na oleji v hrnci osmažíme cibuľku, ktorú sme si pokrájali na jemno.
- Pridala som už teraz soľ a nakrájanú zeleninu. Môžete pridať aj šošovicu, ktorú ste si večer predtým alebo aspoň 2-4 hodiny nechali vo vode.
- Nezabudneme podliať vodou ale vývarom a dusíme po pokrievkou.
- Pred koncom pridáme na kolieska nakrájané párky. Môžete ich však aj na amsti orestovať na panvici. A na konci pridať do hrnca. Tak budú viac chutitiť a nebudú rozvarené.
- Na konci uť stačí dochutiť soľou a korením a mlžete podávať. Dobrú chuť.
5) Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi
Je to kalsická polievka a ničím sa veľmi nelíši od tej predchazdajúcej. Ale tak či tak vám na ňu pridám veľmi rada upravený recept. Tak aby chutila celej rodinke.
Budeme k príprave potrebovať tieto ingrediencie:
- 1 PL slnečnicového oleja
- 1 ks cibule
- 4 ks párok (podľa vlastného výberu)
- 5 ks zemiakov
- soľ, čierne melté korene
- sladké mlatá paprika
- 2 PL hladkej múky,
Postupujeme následovne:
- Za prv si očistému cibuľu a nakrájame ju na malé kocky. Taktiež si očistíme zemaiky a tiež ich nakrájame na malé kocky. Podobne postupujeme pri párkoch ale ti nakrájamé na koleska.
- Do hrca si dáme olej alebo tuk a ten rozpáime. Následne pridáme zemiaky a tie restujeme na jemnom ohni. Robíme tak preto, aby sa nám rýchlejšie uvarili. Nezabudneme osoliť.
- Až potom keď torcha po 10 – 15 minútach zmäkknú, tak pridáme cibuľku.
- Hneď pridáme párky a restujeme 2 minútky. Zalejeme vodou alebo vodou z bujónom a osolíme, okoreníme a pridáme aj sladké mletú papriku.
- Varíme zemiaky do úplnej mäkkosti.
- Do panvice si dáme troška olej a hladkú múku s mletou sladkou paprikou. Spravíme zápražku a zahustíme ňou polievku. Na konci dokoreníme a dosolíme. Podávamé s chlebou alebo s opečenou bagetkou. Dobrú chuť.
6) Frankfurtská polievka originál
Nikto už nevie aká je orginálna. Počas dlhých rokov tento recept prešiel rôznami úúravami, ale dnes viem, že práva mžete byť tá najklasickejšia verzia. Ktorú vám aj dnes ukážem.
Potrebujeme:
- 4 debrecínske klobásy
- 2 stredne veľké zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 1/2 lyžičky mletého korenia
- 1/2 lyžičky mletej červenej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
1. Na rozohriatú panvicu pridáme olej a orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a zlatisté.
2. Pridáme nakrájané klobásy a orestujeme od tej strany, ktorá mala byť pri kontakte s panvicou.
3. Do hrnca pridáme nakrájané zemiaky a mrkvu spolu s vývarom alebo vodou, kým sa neuvařia. Potom pridáme zvyšok klobásy.
4. V yuž pripravenej panvici pridáme kurkumu, mletú a červenú paprieku, mleté korenie a soľ a miešame do hladka.
5. Zmiešané mleté korenie pridáme do hrnca s klobásou a zeleninou.
6. Všetko necháme asi 20-25 minút variť pod zatvoreným pokrievkou, až kým sa zemiaky a mrkva nezmäknú.
7. Podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.
Dobrú chuť!
7) Frankfurtská polievka so zeleninou
K tejto zeleninovej verziu ja používam tieto ingrediencie:
- 1 PL oleja
- 3 ks párok
- 3 ks zemiakov
- 2 ks mrkvy
- 1 ks petržlenu
- petržlenovú vňať
- 1/2 celéru
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletú papriku
- bujón
Postup:
- Ako prvé si ošúpeme a nakrájame zeleninu na kolieska a zemiaky na kocky. Na kolieska tiež nakrájamé práky.
- Do hrnca ako obvyklae dáme olej a spražíme na ňom zeleninu. A to preto aby sa rýchlejšie pripravila. Dbáme an to aby sa nám zeleninka napripálila. Potom môžeme pridať aj cibuľku.
- Pridáme soľ, mleté papriku a čierne mleté korenie. Podlejeme vodou alebo vývarom, tak aby bola zelenina ponorená vo vode. Po príapde pridáme aj bujón ak ho máte radi.
- Varíme do kým nezmäkkne. Približne 15 – 20 minút. Potom ak he treba tak dochutíme korením. A zachutíme polievku smotanou a hladkou múkou. Dovaríme a dochutíme opäť.
- Dobrú chuť.
8) Frankfurtská polievka krémová
Krémovosť tejto polievky spôsobuje smotana na varenie a pár plátkov masla. Tak si ju teda poď spoločne pripraviť.
Budeme potrebovať tieto potraviny na prípravu:
- 4 frankfurtské párky
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 zemiaky
- 1 l zeleninovej vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na smaženie
- maslo
Postup prípravy:
1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na drobné kocky.
2. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
3. V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak, kým sa nezačnú zlatisto sfarbovať.
4. Pridáme k nim nakrájané zemiaky a orestujeme ich asi 3 minúty.
5. Zalejeme všetko zeleninovým vývarom a necháme variť, kým sa zemiaky neuvária.
6. Frankfurtské párky nakrájame na kolieska a pridáme ich do polievky.
7. Počkáme, kým sa párky ohrejú a potom pridáme smotanu na varenie.
8. Všetko dôkladne premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením.
9. Polievku podávame teplú, prípadne môžeme ozdobiť kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
9) Frankfurtská polievka pre deti
Táto Frankfurtská polievka je ideálna pre deti, pretože obsahuje množstvo zdravých zelenín a je veľmi chutná. Pripravte ju nasledovne:
Potrebujete:
- 4 klobásy Frankfurt
- 2 mrkvy
- 1 zelerový koreň
- 1 malú cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1 l zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
1. Očistite a nastrúhajte mrkvu a zelerový koreň.
2. Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobné kúsky.
3. Na panvici si zohrejte lyžicu olivového oleja a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, až budú zlatisté.
4. Pridajte na panvicu nastrúhanú mrkvu a zelerový koreň a miešajte asi 5 minút.
5. Do hrnca zalejte zeleninový vývar a pridajte orestovanú zeleninu.
6. Priveďte k varu a nechajte variť asi 15-20 minút, kým zelenina nie je mäkká.
7. Miešajte občas a pridajte podľa chuti soľ a korenie.
8. Nakrájajte klobásy na malé kúsky a pridajte ich do polievky.
9. Nechajte variť ešte 5-10 minút, kým sa klobásky zahrejú.
10. Servírujte teplú polievku a podávajte s chlebom.
Dobrú chuť!
10) Frankfurtská polievka s mrkvou
Ingrediencie:
- 500g frankfurtských párkov
- 2 veľké mrkvy
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice oleja
- 1 l vývaru
- 1 plechovka paradajkových kúskov
- 3 zemiaky
- soľ a čierne korenie
Postup:
1. Ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na menšie kocky.
2. Mrkvu olúpeme a nakrájame na tenké plátky.
3. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky.
4. Ohrejeme olej na panvici a osmažíme na ňom cibuľu a cesnak.
5. Pridáme na panvicu mrkvu a opekáme ju 3 minúty.
6. Do hrnca nalijeme vývar a pridáme naň smaženú mrkvu s cibuľou.
7. Pridáme nakrájané zemiaky a necháme všetko pomaly variť.
8. Frankfurtské párky nakrájame na kolieska a pridáme ich do polievky.
9. Pridáme paradajkové kúsky a soľ a korenie podľa chuti.
10. Zmes necháme variť na miernom ohni asi 15 minút, kým zemiaky nezmäknú.
11. Podávame s gaštanovým chlebom alebo inou pečivovou prílohou.
Dobrú chuť!
11) Frankfurtská polievka s hovädzím vývarom
Ingrediencie:
- 500 g frankfurtských párkov
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zelerové stonky
- 1 zemiak
- 1 l hovädzej vývar
- soľ, čierne korenie
- 4 vajcia
- tymián
- olej
Postup:
1. V hrnci dajte variť frankfurtské párky v hovädzej vývare asi 10 minút. Potom ich vyberte a nakrájajte na menšie kúsky.
2. Na panvici rozohrejte olej a orestujte nakrájanú cibuľu. Pridajte nakrájanú mrkvu, zeler a zemiak a dusíme na miernom ohni asi 10 minút.
3. Všetko prelejte do hrnca s varom, pridajte nakrájané párky, soľ a korenie podľa chuti. Varíme na miernom ohni asi 20 minút.
4. Počas toho si uvaríme vajcia natvrdo a nasekáme tymián.
5. Polievku rozdelíme do miskiek, do každej pridáme kúsok vajcia a posypeme tymiánom.
6. Podávame s čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
12) Frankfurtská polievka s mliekom
Ide o tradičnú nemecká polievku, ktorá sa pripravuje z frankfurtských párkov, zemiakov, mrkvy, cibule, múky, mlieka a masla.
Ingrediencie:
- 4 – 5 frankfurtských párkov
- 3 veľké zemiaky
- 1 veľká mrkva
- 1 cibuľa
- 4 lyžice múky
- 1 liter mlieka
- 2 lyžice masla
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
1. Zemiaky a mrkvu ošúpeme, nakrájame na kocky a povaríme v osolenej vode do mäkka. Potom ich precedíme a necháme vychladnúť.
2. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme ju dozlatista.
3. Pridáme múku a ďalej miešame až kým cibuľa a múka nezhnednú.
4. Mlieko postupne pridávame do hrnca s cibuľou a múkou a neustále miešame, aby sme zabránili hrudkám vzniku.
5. Pridáme varené zemiaky a mrkvu a necháme všetko variť asi 10-15 minút.
6. Frankfurtské párky nakrájame na kocky a pridáme do polievky.
7. Polievku necháme ešte variť 5-10 minút, aby sa párky zohriali a chuť zmesnila.
8. Ochutnáme soľou a korením podľa chuti.
Frankfurtská polievka s mliekom je hotová. Podávame ju s chrumkavou bagetkou alebo rožkom. Dobrú chuť!
13) Frankfurtská polievka s hrachom
Na prípravu tejto polievky som použila:
- 500 g Frankfurtských párkov
- 2 veľké cibule
- 2 struhanky
- 2 lyžice oleja
- 1 plechovka hrachu (400 g)
- 1,5 l zeleninovej polievky
- soľ a korenie
Postup:
1. Na začiatku si pripravte všetky potrebné suroviny – nakrájajte cibuľu na malé kúsky, Frankfurtské párky nakrájajte na kolieska a otvorte plechovku s hrachom.
2. Na panvici si rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu, kým nezhnedne.
3. Pridajte Frankfurtské párky a opečte ich z každej strany.
4. Potom pridajte struhanku a premiešajte.
5. Zalejte zeleninovou polievkou a pridajte plechovku s hrachom.
6. Pomaly nechajte zohriať, až sa všetky ingrediencie spoja a vznikne homogénna polievka.
7. Ochutnajte soľou a korením podľa chuti.
Takto pripravenú polievku podávajte teplú spolu s opečeným chlebom. Bon appétit!
14) Frankfurtská polievka – videorecept
15) Frankfurtská polievka s mrveničkou
Ingrediencie:
- 6 párkov Frankfurter
- 2 veľké mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 l vývaru
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 l kyslej smotany
- soľ a korenie
- petržlen (ideálne čerstvá ak máte doma)
Postup:
- Omyte a olúpte mrkvu a nakrájajte na kolieska. Cibuľu omyte a nakrájajte na drobné kúsky.
- Do hrnca nalejte olej a rozmixujte cibuľu, kým nebude mäkká a sklovitá.
- Pridajte nakrájanú mrkvu a restujte po dobu 5 minút.
- Položte do panvice Frankfurter párky a olúpte ich z kože. Nakrájajte na kúsky a pridajte do hrnca s mrkvou a cibuľou.
- Pridajte lyžicu múky a premiešajte, kým sa nevytvorí hustá pasta. Postupne pridávajte vývar a premiešajte, kým sa nevytvorí hladká zmes.
- Varte na miernom ohni po dobu 15 minút, alebo kým sa párky a mrkva nezmäknú.
- Pridajte kyslú smotanu a premiešajte. Varte na miernom ohni po dobu 5 minút.
- Ochutnajte polievku a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Polievku rozdeľte do misiek a ozdobte drobne nasekanou petržlenkou. Podávajte teplú.
Tento recept na frankfurtskú polievku s mrveničkou je jednoduchý a rýchly a jeho príprava nevyžaduje veľké úsilie. Túto polievku môžete podávať ako hlavné jedlo alebo ako predkrm pred hlavným jedlom.
16) Frankfurtská polievka s haluškami
Menej známa verzia toho rceptu ale stále chutná.
Ingrediencie:
- 6 párkov Frankfurter
- 2 veľké mrkvy
- 1 cibuľa
- 1,5 l vývaru
- soľ a korenie
- 250g halušiek z kyslej smotany (ale stačia ja te z múky a a vajíčka)
Postup:
1. Cibuľu očistite a nakrájajte na drobné kúsky. Na panvici ju orestujte do zlatista.
2. Mrkvu očistite, nakrájajte na drobné kúsky a pridajte ju do panvice k orestovanej cibuli.
3. Pridajte k nim Frankfurter párky nakrájané na drobné kúsky a opekajte ich spolu na panvici asi 5 minút, aby získali dezertnú chuť a vôňu.
4. V kastróle zahrejte vývar, pridajte k nemu Frankfurtery, mrkvu a cibuľu a varíme približne 15 minút, kým sa všetko netuhne.
5. Pridajte do polievky halušky z kyslej smotany a varíme ďalších 10-15 minút, kým halušky nie sú hotové.
6. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.
7. Polievku môžete podávať s čerstvou bagetou a ozdobenú dusenou zeleninou.
Takto máte rýchly a jednoduchý recept s malým množstvom ingrediencií, ale stále s výbornou a lahodnou chuťou.
17) Frankfurtská polievka s klobásou
áto polievka je charakteristická hustou konzistenciou a bohatou chuťou, ktorú dosiahnuť pomocou kvalitnej zeleniny, korenia a klobásy.
Pre prípravu frankfurtskej polievky s klobasou budete potrebovať:
- 4 stredne veľké zemiaky
- 2 mrkvy
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 pór
- 5 paradajok
- 4 frankfurtské klobásy
- 1 lyžicu múky
- 1 lyžicu masla
- soľ a čerstvo mletý čierny korenie
- petržlenovú vňať na ozdobenie
1. Najskôr si pripravíme zeleninu. Ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na drobné kocky. Mrkvu umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na jemno. Papriky nakrájame na malé prúžky. Pór nakrájame na kolieska a paradajky ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
2. V hrnci si roztopíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujeme ich na miernom ohni, aby sa cibuľa zjemnila a cesnak zmäkol.
3. Potom pridáme k zemiakom, mrkve a póru a orestujeme ich spolu asi 5 minút, aby trochu zmäkli.
4. Následne pridáme k zelenine nakrájanú papriku a paradajky.
5. Na konci pridáme klobasy nakrájané na kolieska a varíme spolu ďalších 15-20 minút.
6. V miske si zrieďte lyžicu múky s trochou vody a premiešajte, aby sa vytvorila hladká zmes. Pridajte ju do hrnca s polievkou a varíte ďalších 5-10 minút, kým polievka nezhustne.
7. Ochutnáme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
8. Podávame po ozdobení petržlenovou vňaťou.
Frankfurtská polievka s klobasou sa traduje už desiatky rokov a stále si zachováva svoje miesto na mnohých jedálnych lístkoch. V Nemecku ju konzumujú ako hlavné jedlo, ale môže byť aj skvelou predjedlom. Samotná príprava nie je náročná a môže byť rýchlo hotová. Polievka je vynikajúco chuťové zladením zeleniny a klobásy, ktorá dodá polievke jemnú pikantnosť.
Frankfurtská polievka s klobasou je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú jedlo okolo, ktorého priprave nebudú musieť stráviť veľa času, ale zároveň si chcú pochutnať na vynikajúcej chuti. Keďže sa môže krásne zaradiť medzi rýchle polievky, môžete ju pripraviť aj ako zdravú a chutnú večeru pre seba alebo rodinu. Takže neostáva iné, iba si naveďte na tanier kúsok tradície a chuť nemeckej kuchyne.
Takto môžete jednoducho pripraviť polievky, ktoré nám chutia. Stačí len upraviť niektoré ingrediencie a postupy a recepty sú na svete.
18) Netradičný recept na frankfurtskú polievku
Tu je originálny recept na frankfurtskú polievku s párkom a zemiakmi, ktorý trvá trochu dlhšie, ale stojí za to:
Potrebujeme:
- 6-8 stredne veľkých zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kocky
- 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 2 mrkvy, nadrobno nakrájané
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 4-6 frankfurtských párkov, nakrájaných na kolieska
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájané na malé kúsky
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 1 lyžička mletej papriky1 lyžička mletého korenia
- soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
- čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. pažítka alebo petržlen)
Postup:
1. Rozohrejeme olivový olej v hrnci a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak, kým nie sú mäkké a sklovité. Necháme ich chvíľu zhruba 10 minút.
2. Pridáme nakrájané mrkvy a zemiaky a restujeme ďalších 10 minút.
3. Zalejeme zeleninovým vývarom a pridáme korenie: kurkumu, papriku a korenie. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Varíme na strednom ohni, kým zemiaky a mrkva nezmäknú. Polievku miešame občas.
4. Pridáme nakrájané frankfurtské párky a necháme ich variť ďalších asi 5-7 minút, kým párky nebudú mäkké a horúce. Miešame občas.
5. Ak chceme mať polievku hladšiu, použijeme mixér a rozmixujeme ju. Ak máme radi hrubšiu, môžeme ju nechať takú, akú je.
6. Podávame teplú a ozdobíme ju čerstvými bylinkami.
Tento recept je zväčša bezlepkový, ak použijeme hotový bezlepkový vývar, aby sme predišli problémom pre celiakov a intolerantov. Množstvo ingrediencií môže byť podľa chuti a počtu strávníkov, pretože táto polievka sa dá ľahko prispôsobiť osobným preferenciám.
19) Ako sa robí frankfurtská polievka?
Potrebujeme nasledujúce zložky:
- 6 slaných klobások Frankfurt
- 2 lyžice masti
- 2 lyžice múky
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 mrkvy, nakrájané na kocky
- 2 zelerové stonky, nakrájané na kocky
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžička kari korenia
- 1 borievka
- 2 bobkové listy
- 1,5 litra vývaru (kuracieho alebo zeleninového)
- clozrnný chlieb na podávanie
Krok 1: Upravte klobásy
Vezmite klobásy a nakrájajte ich na kocky. Dajte ich bokom a pripravte sa na ďalší krok.
Krok 2: Upražte základ polievky
Do priestranného hrnca zahrejte mast. Pridajte múku a premiešajte, kým nezískate hustú zmes. Potom pridajte cibuľu a cesnak a orestujte, kým nebudú mäkké. Potom pridajte nakrájanú mrkvu a zeler a tiež orestujte, kým nezsoftujú.
Krok 3: Pridajte koreniny a tekutinu
Do základu polievky pridajte paradajkový pretlak, kari korenie, vločku borievky, bobkové listy a vývar. Premiešajte a postupne pridávajte nakrájané klobásy. Choďte pomaly a pritom neustále miešajte. Nechajte polievku variť na strednom ohni, kým nebudú klobásy úplne uvarené.
Krok 4: Podávanie
Naservírujte frankfurtskú polievku teplú a navrch môžete pridať čerstvo nasekanú petržlenovú vňať. Na priloženie môžete použiť celozrnný chlieb alebo toasty.
Toto je rýchly a jednoduchý spôsob, ako pripraviť chutnú a sýtu frankfurtskú polievku. Tento recept sa dá ľahko prispôsobiť vašim chuti a preferenciám pridaním ďalších zelenín alebo korenín. Dúfam, že vám tento recept pomohol a že si budete môcť vychutnať túto klasickú nemeckú pochúťku. Dobrú chuť!
Frankfurtská polievka nutričné hodnoty
Niektoré nutričné hodnoty polievky na porciu (asi 350-400 ml):
- Kalórie: 250-300 kcal
- Bielkoviny: 10-15 g
- Sacharidy: 20-25 g
- Tuky: 14-16 g
- Vláknina: 3-5 g
- Sodík: 900-1000 mg
Hodnoty sa môžu líšiť v závislosti od presného množstva použitých ingrediencií a spôsobu prípravy polievky.
Kalórie: Podľa spoločnosti MyFitnessPal má jedna porcia (asi 350-400 ml) frankfurtskej polievky kalorickú hodnotu medzi 250 a 300 kalóriami. Avšak množstvo kalórií môže závisieť od použitých ingrediencií a spôsobu prípravy polievky.
Bielkoviny: Obsah bielkovín v jednej porcii frankfurtskej polievky sa pohybuje medzi 10 a 15 gramami. Klobása obsahuje množstvo bielkovín, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie našich svalov a iných telesných buniek.
Sacharidy: Zemiaky a mrkva sú zdrojmi sacharidov v polievke, každá porcia obsahuje okolo 20 až 25 gramov sacharidov. Pri konzumácii sacharidov je dôležité si udržiavať rovnováhu a nekonzumovať príliš veľa rafinovaných sacharidov, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie.
Tuky: Množstvo tukov v jednej porcii frankfurtskej polievky je relatívne nízke. Avšak klobása, ktorá je významnou ingredienciou v polievke, obsahuje tuky, takže je dôležité sledovať celkový príjem tukov v našej strave.
Vitamíny a minerály: Frankfurtská polievka obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre zdravie a správne fungovanie nášho organizmu. Zemiaky a mrkva sú zdrojom vitamínu C, vitamínu K, draslíka a ďalších minerálov. Okrem toho obsahuje polievka aj antioxidanty a iné živiny, ktoré sú dôležité pre zdravie.
Treba si uvedomiť, že nutričná hodnota frankfurtskej polievky môže závisieť od mnohých faktorov, vrátane použitých ingrediencií, prípravy a množstva konzumovanej polievky. Avšak, v priemere sa frankfurtská polievka javí ako relatívne zdravá možnosť súčasti našej stravy, poskytujúca nám potrebné množstvo živín a energie, ktoré potrebujeme na náš každodenný život.
Výhody frankfurtskej polievky
1. Vysoký obsah bielkovín: Klobása, ktorá sa používa ako hlavná zložka frankfurtskej polievky, je bohatá na bielkoviny a pomôže vám udržať sa dlhšie sýtenej.
2. Výborná chuť: Kombinácia klobásy, zemiakov, mrkvy a korenia prináša do polievky vynikajúcu chuť.
3. Vynikajúca ako jedlo na zohriatie: Frankfurtská polievka sa dá dobre zohriať a preto sa často konzumuje v chladnejších obdobiach.
4. Obsahuje zeleninu: Zemiaky a mrkva obsahujú vlákninu a množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre zdravie.
5. Jednoduchá príprava: Frankfurtská polievka sa pripravuje rýchlo a jednoducho, preto je vhodná ako rýchla a jednoduchá večera.
Treba však mať na pamäti, že mnoho klobás na trhu obsahuje veľa nitrátov, soľ a tuku, a preto by mala byť klobása konzumovaná v množstvách ako súčasť zdravého stravovania.
Servírovanie
Polievka sa zvyčajne podáva horúca. Môže byť servírovaná v misách alebo hlbokej tanieri. Mnoho kuchárov ju posype jemne nakrájanou petržlenovou vňaťou alebo koprovými listami na dekoráciu. Niektorí ľudia si ju radi namačkajú s chlebom alebo toustom a iní ju podávajú s kyslou smotanou. Je ju možné podávať aj ako predjedlo pred hlavným jedlom alebo ako samostatné jedlo spolu s pečivom.
História frankfurtskej polievky
Bola prvýkrát zmienená na prelome 19. a 20. storočia v jednej nemeckej kuchárskej knihe. Je pomenovaná po nemeckom meste Frankfurt, kde sa kedysi vyrábala tradičná Frankfurtská klobása, ktorá je jedným zo základných ingrediencií polievky.
Po celom Nemecku sa polievka stala obľúbeným jedlom a postupne sa rozšírila aj do ďalších krajín. Výroba a príprava klobás a polievok sa v každej oblasti líšili, preto existuje množstvo variácií frankfurtskej polievky, ako aj rôznych druhov klobás, ktoré sa používajú.
Dnes je frankfurtská polievka obľúbená po celom svete a často sa objavuje na menu reštaurácií a kaviarní.
Kuchári v tomto regióne začali polievku variť založení na miestnych ingredienciách, ktoré boli najdostupnejšie a sú v nej prítomné dodnes. Patria medzi ne klobása, zemiaky, mrkva, cibuľa a iné korenie, ktoré sú špecifické pre tento druh polievky.
Polievka sa v minulosti často podávala ako lacná a výživná strava pre chudobnejšiu populáciu. Dnes však je veľmi populárna po celom svete a často sa podáva v reštauráciách v Nemecku aj v iných krajinách v celej Európe a USA.
Môj najobľúbenejší recept na frankfurtskú polievku! Táto polievka je taká chutná a ľahko sa pripravuje. Určite ju budem variť aj pre svoju rodinu.
Frankfurtská polievka s párkom a fazuľkami je skvelý recept! Veľmi ma potešilo, že ste zdieľali viacero variácií tejto chutnej polievky. Určite si vyskúšam aj ostatné recepty.
Recept na Frankfurtskú polievku so smotanou vyzerá veľmi chutne! Už sa teším, kým ju vyskúšam. Ďakujem za zdieľanie tohto skvelého receptu!
Mňam, tento recept na Frankfurtskú polievku znie skvelo! Určite si ju vyskúšam. Ďakujem za recept!
Frankfurtská polievka je moja obľúbená, rada si pozriem nové recepty na ňu. Tento vyzerá skvelo, už sa teším, kým si ju vyskúšam!
Toto je presne ten typ polievky, ktorý mám rada. Recepty sú skvelé a jednoduché na pochopenie.
Milujem Frankfurtskú polievku a rada experimentujem s rôznymi verziemi. Teším sa, že som našla toľko nových receptov tu!
Už dávno som hľadal nejaký dobrý recept na Frankfurtskú polievku. Veľmi sa mi páči tento článok a jeho obsah.
Mám rada tradičné nemecké jedlá a táto polievka je skvelou voľbou. Myslím, že tento recept vyskúšam už dnes!
Frankfurtská polievka je taká chutná a s týmito novými receptami bude ešte zaujímavejšia! Ďakujem za zdieľanie.
Neviem sa dočkať, kým si vyskúšam niektoré z týchto receptov! Vyzerajú fantasticky a určite si ich vyskúšam už tento víkend.
Frankfurtská polievka je jedno z mojich obľúbených jedál, veľmi sa teším na tie recepty, určite si ich vyskúšam!
Už dlho som hľadala recept na Frankfurtskú polievku. Tento článok mi veľmi pomohol, ďakujem!
Frankfurtská polievka je moja obľúbená, som rada, že sa tu objavil recept na jej prípravu. Určite si ho vyskúšam!
Veľmi pekný a podrobný článok o frankfurtskej polievke. Teším sa, že som sa dozvedela viac o tomto tradičnom nemeckom jedle.
Ďakujem za tento skvelý článok! Vždy som sa chcel naučiť variť Frankfurtskú polievku a teraz to konečne môžem urobiť. Teším sa na vyskúšanie receptov.
Môžem len potvrdiť, že táto polievka je fantastická. Už sa teším na to, že ju budem variť podľa tvojich receptov!
Veľmi dobré a prehľadné recepty, vďaka za zdieľanie! Určite si niektoré vyskúšam.
Tieto recepty vyzerajú veľmi lákavo! Teším sa, že ich vyskúšam a ochutnám túto lahodnú polievku.
Frankfurtská polievka je jedna z mojich obľúbených, vždy si ju rada doprajem. Tieto recepty sú skvelé a veľmi ma potešili. Teším sa na ich vyskúšanie!
Super recepty! Milujem frankfurtskú polievku, takže som rada, že som sa dozvedela o viacerých spôsoboch jej prípravy. Určite si niektorý z nich vyskúšam!
Frankfurtská polievka je jedno z mojich najobľúbenejších jedál. Rád si vyskúšam niektorý z týchto receptov.
Mňam, toto vyzerá veľmi chutne! Už sa teším, že si vyskúšam nejaký recept na frankfurtskú polievku.
Zboznujem Frankfurtsku polievku! Moja babicka ju varila najlepsie. Budem sa snazit tento recept vyskusat, aby som si spomenul na staru dobru casu.
Mnamka! Tento recept znie skvele, urcite ho vyskusam. Milujem klobasy a zeleninu, takze toto je presne pre mna.
Dakujem za tieto recepty! Uprimne sa tesim, ze si ich vyskusam. Frankfurtska polievka ma vzdy urobila stastnou.
Tieto recepty sú nádherné! Veľmi sa teším, že si ich vyskúšam a ochutnám túto skvelú polievku!
Milujem túto polievku! Môj obľúbený recept je verzia s fazuľkami, je taká výživná a chutná!
Super článok, ďakujem za zdieľanie týchto receptov! Budem sa pokúsiť pripraviť túto polievku doma.
Frankfurtská polievka je moja obľúbená! Môj recept sa líši len trochu od toho uvedeného, ale stále ju milujem.
Ďakujem za všetky tieto varianty receptov na jedno jedlo! Skvelé, že si dávate námaha nájsť a zdieľať takéto užitočné informácie.
Mám rada tradičné nemecké jedlá a táto polievka je skvelým príkladom. Určite si ju vyskúšam!
Táto polievka vyzerá naozaj chutne, určite ju vyskúšam! Ďakujem za recept.
Super recept! Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi znie ako ideálna vec na zahriatie v chladných dňoch. Teším sa, že ju vyskúšam.
Mám rada netradičné recepty a ten na frankfurtskú polievku s haluškami ma zaujal. Určite to vyskúšam a dám vedieť, ako to dopadlo!
Frankfurtská polievka je jedno z mojich obľúbených jedál. Rád si ju pripravím doma a mám z nej vždy veľkú radosť.
Môj najobľúbenejší recept na frankfurtskú polievku je ten s párkom a fazuľkami. Tá chuť je neprekonateľná!
Po prečítaní tohto článku mám hlad! Už teraz si idem pripraviť Frankfurtskú polievku podľa jedného z týchto receptov.
Mňam, táto polievka vyzerá skvele! Určite ju vyskúšam.
Ďakujem za tento skvelý recept! Moja rodina bude mať rada toto jedlo.
Táto polievka je vynikajúca, mám rada recepty, ktoré sú jednoduché na prípravu a chutia skvele. Určite ju vyskúšam.
Zaujímavé variácie receptov, veľmi sa teším, že som našla tento článok. Možno sa raz pokúsim uvariť jednu z týchto polievok.
Môj obľúbený recept na frankfurtskú polievku s párkom a fazuľkami je skvelá voľba na večeru. Táto polievka vždy chutí celej rodine.
Tento recept na frankfurtskú polievku s mliekom je veľmi zaujímavý. Určite ho vyskúšam, zdá sa byť jednoduchý a rýchly na prípravu.
Mám rada túto polievku, veľmi chutná a teší ma, že je taká zdravá.
Vždy som si myslel, že táto polievka je zložitejšia na prípravu. Teraz sa teším, že si ju môžem pripraviť doma podľa receptov zo článku!
Táto polievka je jednoduchá na prípravu a chutná. Určite ju vyskúšam doma.
Nikdy som nespojil polievku s klobásou, ale znie to veľmi chutne. Určite to vyskúšam.
Milujem tradičné jedlá a táto polievka znie skvelo. Teším sa na vyskúšanie receptu.
Tieto recepty vyzerajú fantasticky. Som nadšený, že môžem skúsiť také tradičné nemecké jedlo.
Som rada, že som našla tento článok. Milujem frankfurtské klobásy a teraz si ich môžem vychutnať aj vo forme polievky!
Tieto recepty vyzerajú veľmi lákavo. Teším sa, že si niektoré z nich vyskúsim doma.
Už dlho hľadám nový recept na polievku. Tento článok mi poskytol toľko možností! Ďakujem!
Nikdy som nevedela, ako sa pripravuje frankfurtská polievka, ale teraz mám veľa možností, ktoré chcem skúsiť.
Veľmi sa teším na vyskúšanie týchto receptov, znie to všetko veľmi chutne!
Ďakujem za tento článok, som rada, že som sa dozvedela viac o tomto tradičnom jedle.
Frankfurtská polievka s klobásou je moja obľúbená, už sa neviem dočkať, až si ju znova uvarím!
Chcela by som vidieť aj nejaké fotky k jednotlivým receptom. No inak super článok!
Už teraz mi ide voda do úst pri predstave o vôni a chuti tejto polievky. Určite si ju čoskoro uvarím!
Frankfurtská polievka je jedno z mojich obľúbených jedál, táto receptúra mi príde veľmi jednoduchá na vyskúšanie doma.
Tieto recepty na frankfurtskú polievku vyzerajú skvelo! Určite si niektoré vyskúšam, mám rada tradičné nemecké jedlá.
Frankfurtská polievka s klobásou a zemiakmi znie skvele! Určite ju vyskúšam podľa tohto receptu.
Frankfurtská polievka je skvelé jedlo! Môžem ju jesť každý deň. Je jednoduchá na prípravu a chutí výborne. Moja rodina ju miluje a najmä deti. Odporúčam vyskúšať aj s chlebom, je to lahodné spojenie!
Milujem túto polievku! Je to presne to, čo potrebujem na teplý večer. Mám rád, keď je jemne smotanová a plná zeleniny. Určite si pripravím tento recept, aby som potešil rodinu!
Frankfurtská polievka je moja obľúbená! Rada experimentujem s ingredienciami a robím ju vždy inak. Pridávam aj fazuľky a smotanu – chutí fantasticky! Odporúčam každému, kto má rád chutné jedlo.
Tento recept na frankfurtskú polievku ma úplne očaril! Je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. Mám rada, ako si môžem pridať rôznu zeleninu podľa chuti. Všetkým odporúčam vyskúšať!
Nemôžem uveriť, ako rýchlo sa dá pripraviť frankfurtská polievka! Vždy, keď ju urobím, všetci sú nadšení. Je to perfektné jedlo pre rodinu a ja ju mám vždy po ruke v chladničke.
Frankfurtská polievka je skutočne skvelá! Mám ju rád, najmä keď je studený deň. Chutí výborne a je rýchlo hotová. Určite ju pripravím aj pre moju rodinu. Dúfam, že sa im tiež zapáči!
Tento recept na frankfurtskú polievku ma veľmi zaujal! Je jednoduchý a vyzerá chutne. Zelenina s párkom je perfektné spojenie. Rád by som to vyskúšal doma, určite to bude obľúbené jedlo pre všetkých.
Wow, frankfurtská polievka vyzerá úžasne! Veľmi sa mi páči kombinácia zeleniny a klobásy. Taktiež si pamätám, že sme ju mali v škole a bola výborná! Určite sa teším na vyskúšanie týchto receptov!
Frankfurtská polievka má tak krásny vzhľad! Už sa teším, ako si ju pripravím. Milujem variť a tento recept mi príde ako skvelý nápad na rýchlu večeru po práci. Dobrú chuť všetkým!
Čo môže byť lepšie ako teplá miska frankfurtskej polievky počas chladných dní? Tento recept ma inšpiruje, aby som ho spravil pre rodinu. Zelenina a párky spolu vytvárajú dokonalé jedlo pre každého!
Frankfurtská polievka vyzerá úžasne! Je skvelé, že je jednoduchá na prípravu a chutná. Určite vyskúšam jeden z týchto receptov a prinesiem ju na rodinné stretnutie. Dúfam, že sa všetkým bude páčiť!
Wow, tieto recepty sú fantastické! Každý má svoju unikátnu chuť a určite prinesú radosť na tanier. Polievka s párkom je vždy skvelou voľbou. Už sa teším, ako si ju pripravím doma!
Frankfurtská polievka mi pripomína detstvo a školské obedy. Je to úžasné jedlo, ktoré zahreje a zasýti. Rada vyskúšam nové recepty z článku a prispôsobím ich podľa seba. Dobrú chuť všetkým!
Tento článok je skvelý! Frankfurtská polievka má toľko variácií a každá vyzerá chutne. Zeleninové verzie sú tiež výborné pre zdravie. Určite si pripravím jednu z týchto polievok na večeru!
Mám rád frankfurtskú polievku! Je to dokonalé jedlo pre chladné dni. Recepty sú jednoduché a zdajú sa veľmi chutné. Už sa teším na to, ako ich vyskúšam doma s rodinou.