Frankfurtská polievka so smotanou je hustá a krémová alternatíva tradičného nemeckého receptu. Tento jednoduchý a chutný recept obohacuje túto klasickú polievku o smotanu, ktorá dodáva plnosť a skvele zahustí jej konzistenciu. Tu je niekoľko variant na frankfurtskú polievku so smotanou, ktoré si môžete vyskúšať v pohodlí domova.
Ingrediencie:
- 500 g Frankfurtských klobás
- 2 stredné mrkvy
- 2 stredné zemiaky
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 poháre hovädzieho vývaru (400 ml)
- 1 pohár smotany na varenie (200 ml)
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 lyžička korenia
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička sušenej majoránky
- soľ a čierne korenie na dochutenie
Príprava:
1. Očistite a nakrájajte zemiaky, mrkvy a cibuľu na malé kocky.
2. Klobásy nakrájajte na kolieska.
3. V hrnci rozohrejte olej, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte do zlatista.
4. Do hrnca pridajte pripravené zemiaky, mrkvy a klobásy. Nechajte to všetko restovať asi 10 minút.
5. Do hrnca pridajte paradajkový pretlak, hovädzí vývar, sladkú papriku, korenie, tymián a majoránku. Nechajte variť asi 20 minút.
6. Na záver primiešajte smotanu na varenie do polievky. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
7. Podávajte teplé a ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Recept 2 – Frankfurtská polievka so smotanou, zeleninou a zemiakovými knedlíkmi
Ingrediencie:
- 500 g Frankfurtských klobás
- 4 stredné zemiaky
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 zelerový koreň
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 poháre hovädzieho vývaru (400 ml)
- 1 pohár smotany na varenie (200 ml)
- 2 lyžice múky
- 1 vajce
- 2 lyžice strúhanky
- soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
Príprava:
1. Očistite a nakrájajte zeleninu na drobné kocky.
2. Klobásy nakrájajte na menšie kúsky.
3. Do zemiakových knedlíkov vmiešajte múku, vajce, strúhanku, soľ a čierne korenie. Vytvarujte malé guľôčky a nechajte ich odpočinúť.
4. V hrnci rozohrejte olej, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte do zlatista.
5. Potom pridajte nakrájanú zeleninu, klobásy a hovädzí vývar do hrnca. Nechajte variť asi 15 minút.
6. Do polievky pridajte zemiakové knedle a nechajte ich variť, kým sa nevynoria na povrch.
7. Nakoniec primiešajte smotanu na varenie do polievky. Ochutnajte a podľa chuti dochuťte soľou a korením.
8. Podávajte teplé a ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Recept 3 – Frankfurtská polievka so smotanou a zemiakovými haluškami
Ingrediencie:
- 500 g Frankfurtských klobás
- 4 stredné zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 poháre hovädzieho vývaru (400 ml)
- 1 pohár smotany na varenie (200 ml)
- 2 vajíčka
- 2 šálky múky (240 g)
- soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
Príprava:
1. Očistite a nakrájajte zemiaky na malé kocky.
2. Klobásy nakrájajte na drobné kúsky.
3. V mise zmiešajte múku, vajcia, soľ a vodu. Vytvorte z toho halušky.
4. V hrnci rozohrejte olej, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte do zlatista.
5. Do hrnca pridajte nakrájané klobásy, zemiaky a hovädzí vývar. Nechajte variť približne 15 minút.
Pridajte do polievky zemiakové halušky a nechajte ich variť, až kým sa nevynoria na hladinu.
7. Na záver pridajte do polievky smotanu na varenie. Ochutnajte a upravte príchuť soľou a korením podľa vlastných preferencií.
8. Servírujte horúce a ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Frankfurtská polievka so smotanou predstavuje chutnú, zahustenú a krémovú variáciu tradičného nemeckého receptu. Tieto pokrmy sa vyznačujú rôznymi typmi zeleniny v kombinácii s klobásami a smotanou, ktoré skutočne vynikajú a dokážu vás prítomnosťou tepla zbaviť pocitu chladu v zimných mesiacoch. Môžete sa tiež pokúsiť o úpravu tohoto receptu podľa vlastného uváženia, čím rozšírite svoje kulinárske schopnosti.
4)
Frankfurtská polievka je vynikajúci tradičný pokrm, ktorý si obľúbite. Spojenie klobásy a smotany robí túto polievku bohatou a jedinečnou. Tento recept je ideálny na chladné dni, keď potrebujete niečo, čo vás zahreje. Poďme na to!
Potrebné Ingrediencie
Na prípravu frankfurtskej polievky so smotanou budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 200 g frankfurtských klobás
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 stredné zemiaky
- 1 mrkva
- 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na varenie
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- Bylinky na ozdobu (napr. petržlenová vňať)
Postup Prípravy
1. Najprv olúpte a nakrájajte cibuľu, mrkvu a zemiaky na malé kocky. Frankfurtské klobásy môžete nakrájať na kolieska.
2. Na panvici s troškou oleja osmažte cibuľu, kým nezíska zlatohnedú farbu. Potom pridajte mrkvu a zemiaky a podusíte ich spolu ďalších 5 minút.
3. Do panvice nalejte vývar a nechajte zmes variť približne 15 minút, alebo až kým zemiaky a mrkva nezmäknú.
4. Potom pridajte frankfurtské klobásy a varte ďalších 5 minút. Na záver vmiešajte smotanu na varenie a dochuťte soľou a čiernym korením.
5. Polievku podávajte horúcu, posypanú čerstvými bylinkami. Prajeme dobrú chuť!